Dağ Muşmulası (Cotoneaster) Üretimi | Süs Çalıları | Peyzaj

Dağ Muşmulası (Cotoneaster) Yetiştiriciliği

Dağ Muşmulası (Cotoneaster) Bitkisinin Genel Özellikleri

Bilimsel Sınıflandırma

  • Alem: Plantae
  • Şube: Magnoliophyta
  • Sınıf: Magnoliopsida
  • Takım: Rosales
  • Familya: Rosaceae
  • Botanik Adı: Cotoneaster
  • Türkçe Adı: Dağ muşmulası

Dağ Muşmulası (Cotoneaster) bitkisinin genel görünüşü:

Dağ Muşmulası (Cotoneaster) bitkisinin genel görünüşü.

Cotoneasterler çalı veya ağaççık formundadır. Genellikle yazın yeşil, nadiren her dem yeşil çalılardır. Yaprakları sade, tam kenarlı, sarmal dizilişli, dar mızrak biçimindedir.

Çiçekler genellikle kısa yan sürgünlerin ucunda tek veya salkım ve bileşik salkım biçimde bulunur. Meyve yalancı meyvedir, siyaha yakın koyu rengi vardır. 2–5 çekirdeği içinde bulundurur.

Dağ Muşmulası (Cotoneaster) Bitkisinin Üretimi

Türlere göre üretim değişse de genel olarak çelik ve tohumla üretilir.

Tohumla üretimde meyveler topladıktan sonra bir mikserden geçirilerek tohumlar çıkarılır. Çıkarılan bu tohumlar nemli kumda 16–24 C°’de katlanır. Bu yolla tohumlar yumuşatılmış olur. Tohum kabuğunun yumuşatılması için diğer bir yol da tohumların asitle muamele edilmesidir. Tohumlar 1,5 saat yoğunlaştırılmış H2SO4 batırılır ve daha sonra 4 C°’de 3–4 ay katlanır. Bu işlemlere rağmen bazı çeşitlerde çimlenme çok az olur. Ancak 2. yılın ilkbaharında çimlenme görülür. Çimlenme görüldükten sonra ilk yıl 20 cm boylanır. Sonbaharda tohum yastıklarından sökülerek dışarıda geliştirme yastıklarına alınır.

Çelikle üretimde çelikler sonbaharda iyi pişkinleşmiş dallardan hazırlanır. IBA ile muamele edilerek soğuk yastıklarda hazırlanmış 3 kısım peat ve 1 kısım kum karışımına dikilir. Nisan ayında köklenen çelikler, yerlerinden sökülerek dışarıda hazırlanmış geliştirme yatsılarına dikilir.

Çelikler ayrıca haziran-temmuz aylarında yeşil çelik olarak alınır. Yine IBA ile muamele edilerek aynı oranda karışmış peat ve kum karışımına dikilir. Daha sonra köklenen çelikler dışarıda gelişme yastıklarına alınır.

Dağ Muşmulası (Cotoneaster) Bitkisinin Ekolojik İstekleri

Kuvvetli topraklarda iyi gelişir; ancak taşlık ve kayalık yerlerde de yetişebilir. Güneşli alanları tercih eder.

Dağ Muşmulası (Cotoneaster) Bitkisinin Peyzajda Kullanımı

Kemervari görünümü ve kemer dallanma şekline sahip olduklarından duvarlarda taş düzenlemelerinde çok cazip bir bitkidir.

Dağ Muşmulası (Cotoneaster) bitkisinin peyzajda kullanımı:

Dağ Muşmulası (Cotoneaster) bitkisinin peyzajda kullanımı.

Dağ Muşmulası (Cotoneaster) Bitkisinin Önemli Türleri

Cotoneaster horizantalis (yatık dağ muşmulası) türü
Alçak boylu, 60–80 cm boylanabilen bir bitkidir. Yazın yeşil, dalları toprak yüzeyine yatay şekilde yayılır. Yaprağı yuvarlağa yakın oval, ucu sivri, üst yüzü koyu yeşil, alt yüzü hafif tüylüdür. Sonbaharda yapraklar portakal rengi- kırmızı bir renk alır. Çiçekleri pembemsi renkli, mayıs-haziran aylarında tek veya ikisi bir arada açar.

Dağ Muşmulası (Cotoneaster) bitkisinin genel görünüşü ve çiçeklerinin görünüşü:

Dağ Muşmulası (Cotoneaster) bitkisinin genel görünüşü ve çiçeklerinin görünüşü.

Meyve; parlak, açık kırmızı renkli, uzun bir süre dalda kalmaya devam eder. Tohum içerisinde 3 çekirdeği bulunur.

Doğrudan sonbaharda veya 3 aylık soğuk katlamanın ardından ilkbaharda tohum ekimi yapılır. Temmuz-ağustos aylarında seralarda yarı odun çelikleri ile ilkbaharda ise yumuşak çeliklerle üretim yapılır. Eylül-ekim aylarında ise daldırma yapılarak üretilebilir.

Soliter, grup içinde, duvar diplerinde, taş bahçelerinde, alan yeşillendirmelerinde, doğal drenajın olmadığı, çatı, balkon ve teraslarda yetişmeye uygundur. Ayrıca rüzgârlara da dayanıklıdır.

Cotoneaster microphyllus (küçük yapraklı dağ muşmulası) türü
Meyveleri gül kırmızısı renginde, oval veya basık yumurta biçimindedir ve sürgün uçlarında gruplar halinde bulunur. Yarı hep yeşil yapraklar 5-15 mm uzunluğunda, geniş, ovalimsi, üst yüzü parlak koyu yeşil ve bazen tüylü, alt yüzü soluk yeşil renkli ve tüylüdür. Maksimum 1 m boy yapar ve ışık, yarı-gölge bitkisidir.

Dağ Muşmulası (Cotoneaster) bitkisinin yaprak ve meyvelerinin görünüşü:

Dağ Muşmulası (Cotoneaster) bitkisinin yaprak ve meyvelerinin görünüşü.

Toprak ve besin isteği bakımında oldukça kanaatkârdır. Çok iyi drene edilen, kuru kumlu topraklarda iyi bir gelişme gösterir. Soğuk iklim şartlarına dayanıklıdır.

Sonbaharda doğrudan veya +4 C°’de 3 aylık soğuk katlamanın ardından ilkbaharda tohum ekimi yapılır. Temmuz-ağustos ayında yarı odun çelikleri ile ilkbahar sonunda yeşil çeliklerle, sonbahar ve kışın ise odun çelikleri ile üretimi yapılır.

Cotoneaster salicifolia (dağ muşmulası) türü
Meyveleri yuvarlağımsı, bol ve açık renkli olup, açık kırmızı renklidir. Aralık ayına kadar sürgünlerde kalır ve bütün sürgünleri doldurur. Haziranda açan çiçekleri küçük ve beyaz renkli, sık ve 15 çiftten oluşur. Hep yeşil olan yapraklar 3-8 cm uzunluğunda, mızrağımsı, üstü parlak koyu yeşil ve buruşuk, alt yüzeyi ise yün gibi tüylüdür. Yavaş büyür, en fazla 3–4 m boy yapar.

Cotoneaster salicifolia türünün meyve, yaprak ve çiçeklerinin görünüşü:

Cotoneaster salicifolia türünün meyve, yaprak ve çiçeklerinin görünüşü.

Toprak isteği bakımından hafif kumlu bahçe toprağında iyi gelişir. Kireçli, taşlık ve kayalık yerlerde yetiştiği gibi, normal ve asidik kuru ve kumlu topraklarda da yetişir. Sıcak ve ılıman deniz ikliminden hoşlanır. Şiddetli donlardan zarar görür.

Üretimleri Cotoneaster microphyllus gibidir. Onlardan farklı olarak üretiminde yanaştırma aşıda kullanılır.

Cotonoaster franchetti (yaprağını dökmeyen dağ muşmulası) türü
Dik olarak büyüyen her dem yeşil, 2-3 m boylanan çalılardır. Yaprakları kalınca 2-3,5 cm uzunluğunda, elips biçiminde ve uçları sivridir. Üst yüzeyi parlak yeşil, alt yüzeyi sarı beyaz renklidir.

Cotonoaster franchetti türünün genel görünüşü:

Cotonoaster franchetti türünün genel görünüşü.

Çiçekler koyu pembe renklidir ve haziranda açar. Meyveleri uzunca, portakal kırmızımsı renkli ve uzun süre dalda kalır. 3 tane tohuma sahiptir.

Üretimi diğer türlerdeki gibi tohum ve çelikle olur.

Dağ Muşmulası (Cotoneaster) Bitkisindeki Önemli Hastalık ve Zararlılar

Mollusit, yaprak biti ve kırmızı örümcek zararlılarıyla mücadele edilmelidir.


İlginizi Çekebilir!
Facebooktwitterpinterestlinkedin

ilk yorumu siz yazın

Lütfen yorum bırakın.

E-mail ve isim zorunlu değildir.