Diyarbakır Hakkında
Eski adı “Amid” olan kentin Hititler döneminde kurulduğu sanılmaktadır. 1515 yılında Osmanlı topraklarına katılan kent, 1923 yılında il olmuş, 1937 yılında da zengin bakır yataklarından dolayı “Diyarbakır” adını almıştır.
İl, çevre illere kara yolu ile bağlı olup ayrıca, ilin demir yolu ve hava yolu ulaşımı da sağlanmıştır.
Diyarbakır’da Gezilecek Tarihi, Doğal ve Turistik Yerler
- Ulu Camii
- Diyarbakır Kalesi
- Arkeoloji Müzesi
- Zinciriye Medresesi
- Behram Paşa Camii
- Devegeçidi Barajı
- Bırkıleyn Mağarası
- Ziya Gökalp Müze Evi
- Tarancı Müze Evi
- Diyarbakır Malabadi (Batmansu) Köprüsü
- Dicle Köprüsü (On Gözlü Köprü)
- Haburman Köprüsü
- Safa Camii
- Behram Paşa Camii
- Şeyh Mutahhar (Dört Ayaklı Minare) Camii
- Kale Camii (Hz. Süleyman–Nazıriye Camii)
- Meryem Ana Süryani Kadim Kilisesi
- Saint Georgi (Kara Papaz) Kilisesi
- Deliller Hanı
- Hasan Paşa
- Çiftehan
- Yeni Han
- Hasanpaşa Hanı
- Çermik Kaplıcası
Cahit Sıtkı Tarancı Müze Evi: Ünlü şair Cahit Sıtkı Tarancı`nın Diyarbakır`da doğduğu evdir. Diyarbakır sivil mimarisinin en güzel örneklerinden biri olarak günümüze ulaşmıştır.
Çayönü Ören Yeri: Çayönü Tepesi`nde ele geçen buluntular ışığında Diyarbakır ve Güneydoğu Anadolu sınırları içinde yer alan bölgenin ilk yerleşme bölgesi olduğu ve yerleşimin 9000 yıl önceye dek uzandığı saptanmıştır.
Diyarbakır Surları: Dünyanın en eski ve en sağlam surlarından olan Diyarbakır kalesi Çin Seddi`nden sonra en uzun surdur. Burçlar üzerindeki görkemli kabartmalar ve kitabeleriyle dünyanın ender kalelerindendir.
Çayönü Buluntuları: Çayönü antik kenti cilalı taş devrine yani günümüzden yaklaşık 9000 yıl öncesine dayanmaktadır. Bu yerleşim yerinin ilk yerleşik hayata geçilen yerlerden biri olduğu saptanmıştır.
Behram Paşa Camii: Mimar Sinan`ın eseri olarak kabul edilmektedir. Tamamen kesme taştan yapılmış olup, tek kubbelidir. İkili son cemaat yerine sahiptir.
Şeyh Mutahhar ( Dört Ayaklı Minare ) Camii : Siyah ve beyaz sıralı kesme taşlarla inşa edilmiştir. Camiden ayrı dört sütün üzerinde yükselen kare planlı minaresi Anadolu`da tek örnektir.
Diyarbakır Kalesi: Sur duvarlarının uzunluğu 5700 m`ye ulaşmaktadır. Surlar yer yer 12 m yükseklikte ve 3-5 m genişliğindedir. Kalenin dört kapısı ve seksen iki burcu vardır.
Meryem Ana Süryani Kadim Kilisesi: Bugün faal durumda olan tek kilisedir. Geç Roma dönemine tarihlenen bir kapısı ve mihrap üzerinde kalıntıları görülebilen mimari bezekler bulunmaktadır.
Meryem Ana Süryani Kadim Kilisesi:
Deliller Hanı ( Hüsrev Paşa Hanı) : Cami ve Medrese İle Birlikte Yaptırılmıştır. Binanın Deliller Hanı Olarak Anılmasının Sebebi, Hicaz`a Gidecek Hacı Adaylarını götürecek delillerin (rehber) bu handa kalmalarındandır.
Lütfen yorum bırakın.