Gazneliler Sanat Tarihi
Gazneli sanatı (963-1186), İslâmiyet’ten sonraki Asya – Türk sanatının ikinci önemli dönemini oluşturur. Bu dönemin mimarisinde, taşın yaygın olarak kullanılışı ve taş süslemeler açısından, Anadolu Türk sanatı ile yoğun ilişkileri vardır. Gazneliler, konumları gereği, Hint kültürü ile İran arasında bir köprü vazifesini de görmüşlerdir.
Gazneliler ve Mimarî
Camiler: Gazneli mimarisi, ağaç direkli ve ahşap düz çatısı ile Anadolu’daki ağaç direkli camileri hatırlatan “Arus-ül Felek” camisi ile başlatılır. Hindistan’dan getirilen ağaç direkler üzerine çatı ile örtülü, kırmızı altın ve lâcivert taşının da kullanıldığı çok zengin süslemeleriyle gözleri kamaştıran bir yapı idi.
Gazneliler cami sanatından bir örnek. Sultam Mesud’un yaptırdığı minare:
Sultan III. Mesud’un yaptırdığı minare (1115) ile Sultan Behramşah’ın (1117-1149) inşa ettirdiği minarenin – uzun zaman çeşitli ve yanlış fikirler yol açan kulelerin minare olduğu anlaşılmıştır – camileri bugün mevcut değildir. Bu minareler, taştan bir kaide üzerine, yıldız biçiminde köşeli bir plan veren bir alt gövde üzerinde silindirik üst gövdeden oluşmaktaydı. Her iki minarede de, panolar halinde süslenmiş tuğla eserler olarak ele alınmıştır. Görüldüğü gibi Gazneli minareleri, alt gövdesinin şekli ile Karahanlı minarelerinden ayrılmaktadır. Ancak, Karahanlı ve Büyük Selçuklu Minarelerindeki yukarıya doğru daralma burada, gövdeyi farklı kısımlara bölerek sağlanmıştır.
Gazneli döneminin en önemli camii, Afganistan’da bulunan “Leşker-i Bazar” sarayındaki camidir (XI. yy’ın başı). Sur duvarına dayanan bu eser, mihrap duvarına paralel olarak, taşıyıcılarla ikiye bölünmüş sahına (nef) sahiptir. Mihrap önü, iki nef boyunca bir kubbe ile kapatılmıştır. Bu şekilde dışa açılma, eski Orta Asya mimarisinde karşımıza çıktığı gibi, Arapların “ordugâh tipi” camilerinde de görülür. Caminin plan şeması, “Şam Emeviye Camii” nin plan şemasının etkisiyle beraber, Anadolu’da (Artuklu devri camileri) ve Memlûk devrinde (Baybars Camii) Mısır’da etkili olmuştur.
Türbeler: Türbe mimarisi bakımından Gazneliler, Karahanlılar’ın yanında çok sönük kalır. Gazne’nin 2 km doğusunda, Ravza’da, Sultan Mahmut türbesinin, sandal ağacından zengin süslemeli kapı kanatları, bugün Delhi müzesindedir. Yalnız, Aslan Cazip türbesi, gelişmiş bir mimari gösterir. 12,50 metrelik kare biçiminde ve tromplu kubbe ile örtülü türbe, tuğladan yapılmıştır. Duvarlar ve kubbe, tuğlaların zikzak ve merdiven biçiminde dizilmesi ile ayrıca renkli kalem işleriyle süslenmiştir.
Gazneliler türbe sanatından bir örnek. Sultan Gazneli Mahmud türbesi:
Türbenin yanında aşağıdan yukarıya incelen 22 m. boyunda, silindirik bir minare vardır ve üst kısmı bugün yıkık haldedir.
Medreseler: Gazneliler zamanında medreseler de yapıldığı bilinirse de, bunlardan bir eser kalmamıştır. İtalyanlar tarafından yapılan araştırmalarda Gazne’de, Pir Falizvan mezarlığında bulunmuş kitabelerde, medrese adı geçmektedir. Fakat bunlardan medrese mimarisi bakımından bir fikir edinmeye imkân yoktur.
Saraylar: Tarihçi Beyhakî’den, Sultan I. Mesud’un büyük bir mimari kabiliyete sahip olup, sarayının planını kendisinin çizdiğini ve Abdülmelik adlı bir mimarın yardımı ile dört yılda tamamladığını (1036) öğreniyoruz.
XI. yüzyılın başından ve Sultan Mahmut zamanından kalan en eski saray, Hilmend Nehri kıyısındaki Büyük Saray’dır. Önünde bir alay meydanı vardı. Burada, iki katlı, gösterişli şituk dekorlu nişlerle süslü bir cephe vardı. Bunlardan bir parça, Kâbil Müzesi deposundadır.
Büyük kısmı, tuğla temeller üzerine kerpiç, bazı önemli bölümleri tamamıyla tuğladan yapılmış olan saray, 164 x 92 m ebatlarındaydı. Cephenin ortasındaki derin kapıdan, haçvari bir mekâna, buradan da sarayın dört eyvanlı avlusuna (63 x 45 m) giriliyordu. Böylece, Karahanlı saraylarında gördüğümüz, dört eyvanlı avlu şeması, Gazneliler’de daha gelişmiş olarak görülür.
Gazneliler saray sanatından bir örnek. Gazne’de Sultan Mesud Sarayı:
Lütfen yorum bırakın.