Gülizar makamına bazen yanlız, Gülizar, bazen de Hüseyni Gülizar makamı denir. İki çeşit Gülizar makamı vardır.
Basit Gülizar Makamı
Her bakımdan Hüseyni ve Muhayyer makamına benzer. Yalnız, Hüseyni makamının inici şeklidir. Dolayısıyla seyir bakımından ayrılır. İnicilik bakımından Muhayyer makamına benzese de, Muhayyer makamından farkı, Gülizar makamının birinci mertebede yarım kararını, yine Hüseyni perdesi üzerinde yapması ve Muhayyer perdesi üzerinde pek belli kalışlar yapmamasıdır. Bu durumda, Gülizar makamı, genellikle Muhayyer makamı kadar tiz seslere çıkmaz. En fazla Tiz Çargah perdesine kadar çıkar.
Özetle; Basit Gülizar makamı, Hüseyni ve Muhayyer makamları arasında bir makamdır. Hüseyin makamı ile yakın ilişkisi sebebiyle, basit makamlar arasında ayrıca sıra numarası verilmemiştir. Asma kararlar Hüseyni makamı gibidir. Genişlemesi ise karar perdesi üzerindeki Hüseyni beşlisinin tiz durak üzerine simetrik olarak göçürülmesiyle yapılır.
Mürekkeb Gülizar Makamı
(Bileşik Gülizar Makamı): İnici Hüseyni makamı dizisine, zaman zaman inici karcığar makamı dizisinin katılmasından meydana gelmiş bir makamdır ki, Mürekkeb (Bileşik) makamlar bölümüne ait bir makamdır.
Kaynak: İsmail Hakkı Özkan’nın “Türk Musikisi Nazariyatı ve Usulleri” kitabından alınmıştır.
Lütfen yorum bırakın.