Hakkâri Hakkında
Birçok uygarlığa sahne olan kentin adı, Van Gölü`nün güneyinde yaşayan Hakar Aşireti`nden gelmektedir. Hakkâri, 1936 yılında il olmuştur.
İl, çevre illere kara yolu ile bağlıdır.
Hakkâri’de Gezilecek Tarihi, Doğal ve Turistik Yerler
- Urartu Mezarlığı
- Kırmızı Kümbet Mezarlığı
- Melik Esed Mezarlığı
- Kale Altı Mezarlığı
- Bay Kalesi
- Kelat Sarayı
- Hakkâri (Koçanis) Konak Kilisesi
- Derav Kilisesi
- Meydan Medresesi
- Zeynel Bey Medresesi
- Meydan Medresesi
- Dirheler (Dev Evleri)
- Hakkâri Kaledibi Buluntuları (Hakkâri Stelleri)
- Cilo ve Sat dağları
- Cilo Buzul Dağları
- Berçelan Yaylası
- Seyithan Buzul Gölü
- Golan Yaylası bulunmaktadır.
Dirheler (Dev Evleri) : Yüksekova ilçesinde yer alan Tirşin Yaylası`nda bulunan dirheler üçü dördü bir arada birbirini koruyabilecek yakınlıkta, yol üstünde, kayalara oyulmuş dev boyutlu yapılardır. Dirhelerin Assur saldırılarına karşı haber alma kuleleri ya da yaylaya çıkılan sürüleri korumak ve yayla güvenliğini korumak için yapılmış küçük savunma kütleleri olduğu sanılmaktadır.
Hakkâri Kaledibi Buluntuları (Hakkâri Stelleri) : Kaledibi`nde yapılan bir temel hafriyatı sırasında tarihi eserlere rastlanılmış, Yapılan inceleme ve kazı çalışmaları sonucunda, Kaledibi`nde Hakkâri tarihini aydınlatacak özellikte üzerinde insan figürleri işlenmiş 13 stel (mezar taşı) bulunmuştur.
Kelat Sarayı : Saray (konak) büyük ölçüde yıkılmış olup halen ayakta kalan iki kemer ve bir duvar bulunmaktadır. Kuzey-güney doğrultusunda, dikdörtgen planlı ve üç katlıdır.
Cilo Buzul Dağları : Hakkari`nin kuzey batısındaki Karadağ, orta kesimindeki Cilo Buzul dağları ve Güneyindeki Sat dağları Dağ turizmi için en önemli bölgelerdir. Bu dağlarda bulunan krater (Buzul gölleri) gölleri de ayrı bir çekim unsuru olmaktadır.
Cilo Buzul Dağları:
Lütfen yorum bırakın.