Kısa Sap Bağlama Taktırma Mızrap | Çöğür Saz Tarama Tezene

Öncelikle “Kısa sap bağlamada nota yerleri ve tel numaraları” başlıklı yazımızı okumanızı öneririz.

Taktırma veya tarama mızrabı olarak adlandırılan, bağlama tavır şeklini, 2 başlıkta inceleyeceğiz.

  • Aşağı Yönde Taktırma

Aşağı yönde vurulan mızrap, tek hareket ile ve tek nota ile çalınır. Aşağı yönde taktırma tezenesinde ise, elimizin aşağı iniş hareketini, iki parçaya böleceğiz. Bir örnek ile açıklamak istersek; Elimizin, yerden 100 cm. yüksekte olduğunu düşünelim. Elimiz aşağı inerken, ilk harekette 50 cm. insin. Şimdi elimiz sabit durumda; İkinci harekette ise, kalan diğer 50 cm. inecek. Saç taramaya da benzetebiliriz. Saçımızın her teli için ayrı tarak hareketi yapmayız. Tek tarak hareketinde, bir çok şaç telini tarayabiliriz. Bu tezene hareketinde de, tek hareket ile, 2 nota duyuracağız. Bu iki nota aynı anda değil, birbiri ardı sıra duyurulacak.

Aşağı yönde taktırma mızrabı, tarama tezenesi.Yukarıdaki resmi incelediğimizde;
– 1. parmağımız, ikinci boğumdan bükülerek hem la, hem de mi notasına basıyor. Bu durumda mızrabın ilk hareketinde la, mızrabın ikinci hareketinde ise mi notası duyurulur. Görülen aşağı yöndeki ok işareti, sonraki notayı da kapsar. Mi notası için, aşağı yöndeki ok işareti tekrar yazılmaz.

– 1. parmağımız orta teldeki la notasında basılı durumda. İlk tezene hareketinde, 3. telde bulunan, sıfır parmak numaralı (basılmadan) la notası tınlatılır. İkinci mızrap hareketinde ise 2. telde basılı durumda olan la notası tınlatılır.

– Yine, 1. parmağımız, ikinci boğumdan bükülerek hem la, hem de mi notasına basıyor. İlk mi notası yukarı yönde, standart bağlama mızrabı ile  tınlatılır. Sonra, la ve mi notaları, aşağı yönde taktırma hareketi ile tınlatılır.


  • Yukarı Yönde Taktırma

Aşağı yönde olan taktırma mızrabının, tam tersi olarak tarif edilebilir. Yukarı yönde vurulan mızrap, tek hareket ile ve tek nota ile çalınır. Yukarı yönde taktırma tezenesinde ise, elimizin yukarı çıkış hareketini, iki parçaya böleceğiz. Aynı örnek ile açıklamak istersek; Elimizin, yerden 100 cm. aşağıda olduğunu düşünelim. Elimiz yukarı çıkarken, ilk harekette 50 cm. çıksın. Şimdi elimiz sabit durumda; İkinci harekette ise, kalan diğer 50 cm. çıkacak. Bu tezene hareketinde de, tek hareket ile, 2 nota duyuracağız. Bu iki nota aynı anda değil, birbiri ardı sıra duyurulacak.

Yukarı yönde taktırma mızrabı, tarama tezenesi.
Yukarıdaki resmi incelediğimizde;
– 1. parmağımız, ikinci boğumdan bükülerek hem la, hem de mi notasına basıyor. Bu durumda mızrabın ilk hareketinde mi, mızrabın ikinci hareketinde ise la notası duyurulur. Görülen yukarı yöndeki ok işareti, sonraki notayı da kapsar. la notası için, yukarı yöndeki ok işareti tekrar yazılmaz.

– 1. parmağımız orta teldeki la notasında basılı durumda. İlk tezene hareketinde, 2. telde bulunan, 1 parmak numaralı la notası tınlatılır. İkinci mızrap hareketinde ise 3. telde bulunan, sıfır parmak numaralı (basılmadan) la notası tınlatılır.

–  İlk la notası aşağı yönde, standart bağlama mızrabı ile tınlatılır. Sonra, mi ve la notaları, yukarı yönde taktırma hareketi ile tınlatılır.


  • Karma Örnekler:

Taktırma mızrabı, tarama tezenesi örnekleri.
Taktırma mızrabı, tarama tezenesi örnekleri.
Taktırma mızrabı, tarama tezenesi örnekleri.Bu üç örnekten sadece son örnek için açıklamada bulunacağız. 2. parmağımız, ikinci boğumdan bükülü ve fa#2 ve sib2 notalarına basıyor. İki numaralı parmak numarası, hem fa#2 hem de sib2 notaları için geçerlidir. Yukarı yönde taktırma ile bu iki nota tınlatılır.

1. parmağımız, ikinci boğumdan bükülü ve hem mi hem de la notasına basıyor. Aşağı yönde taktırma hareketi ile bu iki nota tınlatılır.

Facebooktwitterpinterestlinkedin

ilk yorumu siz yazın

Lütfen yorum bırakın.

E-mail ve isim zorunlu değildir.