Durağı: Buselik perdesidir.
Seyri: Çıkıcıdır.
Dizisi: Yerinde Nişabur dörtlüsüne 4. Derece Hüseyni perdesinde bir Kürdi dörtlüsünün 5.derece Acem perdesinde bir Çargah dörtlüsünün ve 3.derece Neva perdesinde bir Buselik dizisinin eklenmesinde meydana gelmiştir. Nişabur beşlisi dörtlü olarak ele alınırsa, bu, tamamen bir Uşşak dörtlüsüdür. Fakat Buselik perdesi üzerinde bu dörtlü, tam K.S.T. aralıklarıyla ayrı bir çeşni hissi verir, ayrı bir kişiliğe sahiptir.
Nişabur Makamı Dizisi:
Güçlüsü: 3.derece Neva perdesidir. Üzerinde Buselik çeşnisi ve dizisi vardır.
Asma Karar Perdeleri: Hüseyni perdesinde Kürdi çeşnili asma karar yapılabilir. Ayrıca gerekirse Dügah perdesinde Rast çeşnili, Rast perdesinde Pençgah çeşnisiyle çok küçük asma kararlar yapılabilir. Nim Hicaz perdesinde de asma karar yapılabilir, fakat bu perdede herhangi bir çeşni meydana gelmez (Nim Hicaz perdesinde bir Segah üçlüsü vardır, diyebiliriz).
Donanımı: Yalnız bakiye diyezli do Nim Hicaz donanıma yazılır. Gerekli diğer değişiklikler eser içinde gösterilir.
Perdelerin Klasik Türk Müziği’ndeki isimleri: Pestten tize doğru, Buselik, Nim Hicaz, Neva, Hüseyni, Acem, Gerdaniye, Muhayyer, Sünbüle, Tiz Çargah, Tiz Nevadır.
Yedeni: 2.aralıktaki la Dügah perdesidir.
Genişlemesi: Makam, tiz taraftan esasen geniş bir bölgeye sahiptir. Pest tarafta ise asma karar tarzında Dügah perdesine Rast çeşnisiyle ve Rast perdesine Pençgah çeşnisiyle inilebilir.
Seyir: Durak veya güçlü civarından seyre başlanır. Makamı meydana getiren çeşnilerde karışık gezinildikten sonra, Neva perdesinde Buselik çeşnili yarım karar yapılır. Bu arada gereken yerlerde gerekli asma kararlar gösterilir. Nihayet yine karışık gezinildikten sonra Buselik perdesinde tam karar yapılır.
Not: Nişabur makamı kendine has bir kişiliği olmasına rağmen, az kullanılmış bir makamdır.
Nişabur Makamı’na Örnek Bir Eser:
Lütfen yorum bırakın.