Ortanca (Hydrangea) Üretimi | Süs Çalıları | Peyzaj

Ortanca (Hydrangea) Yetiştiriciliği

Ortanca (Hydrangea) Bitkisinin Genel Özellikleri

Bilimsel Sınıflandırma

  • Alem: Plantae
  • Şube: Magnoliophyta
  • Sınıf: Magnoliopsida
  • Takım: Rosales
  • Familya: Hydrangeaceae
  • Botanik Adı: Hydrangea
  • Türkçe Adı: Ortanca

Kuzey ve Güney Avrupa’ da Doğu ve Güney Doğu’ da ve Güney Doğu Asya’ da doğal olarak bilinen 80 kadar türü vardır.

Ortanca (Hydrangea) bitkisinin genel görünüşü:

Ortanca (Hydrangea) bitkisinin genel görünüşü.

Yazın yeşil veya her dem yeşildir. Özellikle tropik bölgelerde tırmanıcı bitki formunda olan türleri de bulunur. Ancak genellikle çalı formunda bitkilerdir. Yaprakları tam veya dilimli olup kenarları ise dişlidir ve karşılıklı dizilmiştir. Çiçekleri sürgün uçlarında şemsiye veya bileşik salkım şeklindedir. Beyaz, mavi, pembe, kırmızı renkli olabilir. Meyve kapsül meyve durumundadır.

Ortanca (Hydrangea) Bitkisinin Üretimi

Üretimi çelikle olur. Yılın değişik zamanlarında çelik alınabilir. En kolay olan haziran ayında o yılki sürgünlerden hazırlanan 9 cm uzunluğunda yeşil çeliklerin alınmasıdır. Alınan bu çeliklerin üzerleri naylon ile örtülerek soğuk yastıklara ya da alçak tünellere dikilerek köklendirilir. Kolay köklendiklerinden herhangi bir hormon ile muamele etmeye gerek yoktur. 3 hafta sonunda % 100’ e varan köklenme görülür. Eğer üretim alçak tünellerde yapılmışsa, gelişme için yerlerinde bırakılırken soğuk yastıklarda yapılmışsa dışarıya çıkarılır ve bolca sulanır.

Üretimde diğer bir yöntem ise çelik alınacak anaç bitkiler tüplere dikilerek soğuk yastıklarda muhafaza edilir. Aralık-ocak aylarında sertçe budanarak seraya alınır. Sıcak ortamda yeni süren sürgünlerden alınan çelikler sıcak yastıklarda köklendirilir. Köklenen çelikler pişkinleştikten sonra dışarıdaki gelişme yastıklarına alınarak bolca sulanır.

Ortanca (Hydrangea) Bitkisinin Ekolojik İstekleri

Zengin humuslu ve kuvvetli toprakları severler. Aksi halde çiçek çaplarında küçülme görülür. Genellikle gölge istemekle beraber güneşli ortamları seven türleri de vardır.

Ortanca (Hydrangea) Bitkisinin Peyzajda Kullanımı

Güzel ve dekoratif çiçeklerinden dolayı park ve bahçelerde makbul sayılan çiçeklerdir.

Ortanca (Hydrangea) bitkisinin peyzajda kullanımı:

Ortanca (Hydrangea) bitkisinin peyzajda kullanımı.

Kaplarda da yetiştirilir. Özellikle gölge alanları tercih ettiklerinden dolayı gölge alanlarda ve ağaç altlarında rahatlıkla kullanılabilirler.

Ortanca (Hydrangea) Bitkisinin Önemli Türleri

Hydrangea macrophyll “Hortensia” (büyük çiçekli ortanca) türü
Japonya ve Çin’ de kuzey bölgelerimizde doğal olarak yaşar. Yazın yeşil çalı formundaki bitkilerdir. Yaprakları uzun yumurta biçiminde, ucu sivri, kenarları dişli, karşılıklı dizilmiştir. Çiçekleri sürgün uçlarında şemsiyemsi bileşik salkım durumunda ve 10-20 cm çapındadır.
Hydrangea macrophyll “Hortensia” (büyük çiçekli ortanca) türünün genel görünüşü ve çiçeklerin görünüşü:

Hydrangea macrophyll “Hortensia” (büyük çiçekli ortanca) türünün genel görünüşü ve çiçeklerin görünüşü.

Birçok kültür formu elde edilmiştir. Bunun yanında normal pembe renkli çiçeklerin topraklarına alüminyum sülfat ilave edilirse pembe renk maviye döner. Bunun yanında asit topraklarda çiçek mavi renkli, alkali topraklarda ise pembe renkli açar. Diğer taraftan beyaz çiçekli bitkilerin renklerine alüminyum sülfatın herhangi bir etkisi olmamaktadır.

Ortanca (Hydrangea) Bitkisindeki Önemli Hastalık ve Zararlılar

Fazla kuru ve sıcak ortamda yaprak bitleri ve örümcek zararlısı görülebilir.


İlginizi Çekebilir!
Facebooktwitterpinterestlinkedin

ilk yorumu siz yazın

Lütfen yorum bırakın.

E-mail ve isim zorunlu değildir.