Bir Majör diziyi tekrar ele alalım.
F majör dizisi
Fa Majör modunun ilk sesiyle yani fa ile 4’lü ve 5’li mesafedeki aralıklar tam aralıklardır. Yani birinci dereceyle 4. ve 5. dereceler arası tamdır.
1. dereceyle 2’li, 3’lü, 6’lı ve 7’li mesafedeki dereceler ise majör aralıklardır.
F majör dizisindeki tam ve majör aralıklar
- Majör = M
- Tam = T olarak gösterilmektedir.
Böylece verilen bir sesin üstüne Tam ve Majör aralık kurmamız gerektiğinde verilen sesi Majör modun 1. derecesi kabul edip donanımını düşünmemiz ve istenilen aralığı sayısal olarak belirledikten sonra donanımda değiştirme işareti alıp almadığına bakmamız yeterli olacaktır.
Burada unutmamamız gereken temel kural bir Majör modda 1. derece ile 4. ve 5. dereceler tam, 2., 3., 6. ve 7. dereceler arası Majör mesafede aralıklardır.
Örnek: G notasının üstüne M7’li aralığı kuralım. G notasına göre 7’li aralık F’dir Ancak G Majör modunun donanımında F♯ olacağından, G notasının üstüne M7’li aralık F♯ notası olacaktır.
Aralığın bulunuş safhalarını nota üzerinde gösterelim.
1-) İstenilen aralık
2-) Sayısal olarak aralığın üst sesi
3-) G Majörün donanımı
4-) Donanıma göre işaretlendirme
Örnek: A♭ notasının üstüne tam 4’lü aralığını kuralım. A♭ notasına göre 4’lü aralık Re’dir. Ancak A♭ Majörün donanımında B♭, E♭, A♭, D♭ değiştirme işaretleri bulunur. Bu yüzden Re notası D♭ olacaktır. A♭ notasının üstüne tam 4’lü mesafedeki ses D♭’dür.
1-) İstenilen aralık
2-) Sayısal olarak aralığın üst sesi
3-) A♭ Majörün donanımı
4-) Donanıma göre işaretlendirme
Kaynak: Nail Yavuzoğlu, “Uygulamalı Müzik Teorisi-1”
Lütfen yorum bırakın.