Uzun sap bağlamada alt teldeki notalar:
Uzun sap bağlamada en altta bulunan tel grubu boş (hiç bir perdeye basılmadan) tınladığında, portede, 2 aralıkta bulunan la notasını verir. Bunun dışındaki notalar resimde belirtilmiştir.
Uzun sap bağlamada orta teldeki notalar:
Uzun sap bağlamada ortada bulunan tel grubu boş (hiç bir perdeye basılmadan) tınladığında, portede, portenin alt tarafında bulunan re notasını verir. Bunun dışındaki notalar resimde belirtilmiştir.
Uzun sap bağlamada en üst teldeki notalar:
Uzun sap bağlamada en üstte bulunan tel grubu boş (hiç bir perdeye basılmadan) tınladığında, portede, 2. çizgide bulunan sol notasını verir. Bunun dışındaki notalar resimde belirtilmiştir.
Kısa sap bağlamadaki notalar da ilginizi çekebilir >>>
Anahtar kelimeler: Do, re, mi, fa, sol, la, si, b2, #2, bemol, diyez, bemol 2, diyez 2, bemol iki, diyez iki.
Benim bir konuda sorum olacak. Uzun sap bağlama akordunu tarif ederken alt teller B veya C diyorsunuz.Dolayısıyla alt tellere boş vurularak B veya C’ye akort ediliyor. Buradaki açıklamada alt tellere boş vurulduğunda ise La yani A diyorsunuz. Hakeza orta ve üst teller de aynı şekilde boşken söylediklerinizle akort ederken söyledikleriniz farklı oluyor, bunun sebebi nedir?
Çok güzel bir soru, bende başta bir düşündüm niye öyle diye. Anladığım kadarıyla Batı müziğiyle alakalı. Alt tel bizde La, Batıda Do oluyor. Do da C harfine denk geliyor. Diğer tellerde böyle.