Yumurta Alımı ve İnkübasyon (Kuluçkalama) Sonrası Larvaların Zarar Görmemesi Alınacak Önlemler
- Her türlü mantar için şu tedavi yolu denenebilir. Balıkta mantarlı bölge %5’lik metilen mavisi eriyiği ya da malaşit yeşili ilave edilir. Mantarlar yok olunca su değiştirilir.
- Bakteriyel hastalık gözlenirse hastalık tedavisinde antibiyotikler etkilidir. Ayrıca sulfamitli ilaçlar ile nitrofuran içeren ilaçlar ile de tedavi edilebilmektedir.
- Oksijen eksikliği için akvaryum çok iyi havalandırmalıdır.
- Suda yeterli oksijen olduğu hâlde balıklar yararlanamıyorsa balıkların galsamalarında parazit bulunduğu ya da bir zehirlenme olduğundan şüphelenmelidir.
- Sudaki asitlik artarsa çeşitli zararlar verebilir. Asitlik arttığında balıklar akvaryum içinde ani fırlama hareketleri yaparlar, yüzgeçlerini çok hızlı hareket ettirirler. Solungaçlar fazla asitten yaralandığı için su yüzüne çıkarak hava yutmaya çalışır ve bazen akvaryumun dışına fırlar. Tedavi suyun süratle değiştirilmesi yoluyla yapılır.
- pH 8’den yukarı çıkar ise balıklar için uygun olmayan bir ortam doğar. Fazla bitki bulunan akvaryumlarda, bitkiler sudaki CO2 gazını çok fazla tüketerek aşırı alkaliliğe sebep olabilmektedir. Belirtisi, deri üzerinde sütlü bir mukoza oluşturması ayrıca deri ve galsamalarda çürüme göstermesidir. Tedavisinde su hemen değiştirilir. pH devamlı kontrol edilerek su pH’ı balıkların istediği düzeyde tutulmaya çalışılır.
- Stresi kısaca tanımlarsak, kötü şartların organizma üzerindeki fizyolojik ve psikolojik etkisidir denilebilir. Farkında olmadan balığımızın strese maruz bırakılması, beraberinde istenmeyen sonuçları da beraberinde getirir.
- Stres balıkların immün yani bağışıklık sistemini zayıflatır. Balıklar üzerindeki stresi kaldırmak için balığın doğal ortamda yaşadığı ortam koşulların akvaryumda büyük ölçüde oluşturulması şarttır.
- Akvaryum titreşim yaracak unsurlardan uzak olmalıdır. Yüksek şiddette yayın yapan ses sistemleri gürültü açısından etki yaratabileceği gibi oluşturacakları titreşim balıkları olumsuz etkiler. Aynı balık üzerinde abartılı sayıda flaşlı fotoğraf çekimi yapmakta bir başka stres kaynağıdır.
- Uygun olmayan balık transferi stres faktörüdür. Balık nakli başlı başına bir konu olsa da akvaryumlara yeni alınan balıklar adaptasyon sorunu yaşamaktadır. Bu süreç onlar için oldukça yorucu ve uzun olabilir. Balıkların sürekli ortam değişikliğine maruz kalması stres faktörüdür. Bu işleme bir kez karar verilmeli ve sık müdahaleden uzak durulmalıdır.
- Gereksiz kimyasal kullanımı ve dozunda kullanılmayan ilaçlar stres faktörüdür. Balıkta görülen rahatsızlığın tedavisi mümkün olduğunca farklı bir ortamda yapılmalıdır. Özellikle bulaşıcı bir hastalık değilse ana tankta tedavi uygulanması son derece yanlıştır. Bir balığı kurtarmak için uğraş verirken diğer balıklar gereksiz yere rahatsız edilmiş olur. Tedavide karantina tankı kullanılmalıdır.
İlginizi Çekebilir!
Lütfen yorum bırakın.