Bakım ve Besleme İçin Kullanılan Nakil Araçları | Yumurta Döken Akvaryum Balıkları

Nakil Araçları

İşletmenin taşıma gereçleri ve vasıtalarla donatılması o işletmenin büyüklüğüne, balık miktarına, ticaret şekline ve yetiştirilen balık türlerine bağlıdır. İşletmenin taşıma gereçleri ve araçları ile donatılmasında havuzdaki balık miktarı göz önünde tutulur. Dayanıksız geniş kapların kullanılması, çalışmada çoğunlukla zaman kaybettirir ve balıklara doldurma ve boşaltma anında zarar verebilir.

Taşıma gereçlerini temin etmede pek çok faktör dikkate alınır. Taşıma kapları geniş hacimli ve çok ağır olmamalı, duvarları, pürüzsüz ve düz olmalı kolay temizlenebilmeli ve dezenfekte edilebilmelidir. Ayrıca sıcaklığı koruyucu ve darbelere dayanıklı yapıda balıkların kolayca dışarı alınabildiği ve suyun oksijence yeterince zenginleştirilebileceği derinlikte olmalıdır.

Sıcaklığı korumak için taşıma kapları, termos sisteminde olduğu gibi çift duvarlı yapılırlar, taşıma kaplarını iç yüzeyinin tümünün beyazla boyanması balıkların kontrolünü kolaylaştırır fakat deri renginin solmasına yol açar. Pek çok balık türünde renk pigmentasyonu çevresine süratle uyum gösterir. Beyaz kaplardan alınan balıklar uçuk renkli olacağından kapların su içindeki normal yaşantısına uyan orta yeşillikte bir renkle boyanmış olması daha uygun olacaktır.

Çeşitli Tipte Kepçe Ağlar
Yumurta almak üzere yakalanmış balıkların stok havuzlarından alınıp sağım yerine götürülmesinde veya kuluçkahanelerde elden geçirme sırasındaki taşımalarda iki tarafı da açık kepçeler kullanlır. Ayrıca yavru ve satış boyuna gelmiş balıklar balığın büyüklüğüne göre göz açıklığına sahip bir ucu kapalı kepçelerle yakalanır.

Plastik Kovalar
Çiftlik içinde balıkları taşımak için tanklar, variller, kovalardan yararlanılır. Eğer balığın sıçrama tehlikesi varsa uygun bir kapağı olmalıdır. Kabın kapasitesi 60 litreyi aşmamalıdır. Aksi hâlde balık havuzundan kenara ya da arabaya taşıma ve kaldırmada zorluk çıkarır.

Oksijen Takviyesi İle Donatılmış Nakil Tankları
Amaca uygun olarak seçilen taşıma araçlarının içine yeterli hava veya oksijen verme düzeninin kurulması gerekir. Taşıma suyuna oksijen vermek, küçük bir hacimde daha fazla balığı canlı tutmak ve nakletmek için havalandırma yöntemleri içinde en çok kullanışlı olanıdır. Taşınacak yavru balık miktarına bağlı olarak çeşitli büyüklükte tüpler kullanılır. Tüp manometreli bir dağıtıcıya bağlanır. Taşıma kabı kadar hava borusu eklenir ve her boruda bir hava taşına bağlanır. Hava taşları iletim kabının tabanına yerleştirilir. Oksijen kabarcıkları ne kadar küçük ve eşit dağılırsa balık iletimi o kadar iyi başarılı olacağından kaliteli oksijen dağıtıcı ve iyi yapılmış hava taşı kullanılmalıdır.

Su sıcaklığı ne kadar düşük ve oksijen dağılımı ne derece homojen ise suyun oksijen alma gücü o derece artar. Çok fazla oksijen vermek balıkların solungaçlarında yanmaya, mukoza yıkımına, balığın ağır zedelenmesine ve hatta ölümüne sebep olabilceğinden oksijenin zayıf bir akımla verilmesi gereklidir.


İlginizi Çekebilir!
Facebooktwitterpinterestlinkedin

ilk yorumu siz yazın

Lütfen yorum bırakın.

E-mail ve isim zorunlu değildir.