Barbus Balıklarında Yumurta Alımı ve İnkübasyon | Yumurta Döken Akvaryum Balıkları

Barbus Balıklarında Yumurta Alımı ve İnkübasyon

Barbuslarda üreme koşulları türlere göre bazı küçük farklar dışında benzerlik gösterir.

Erkekler üreme dönemi içinde renklerinin her zamankine oranla daha canlı ve parlak oluşlarıyla, dişiler üreme olgunluğuna yaklaştıklarında karınlarındaki dolgunluk ve siskinlik hâlinin görülmesiyle ayırt edilir. Damızlık dişi ve erkekler, koşuları iyi hazırlanan akvaryumlarda, sık sık canlı yem verilerek, özenli bir bakım altında 20 – 25 gün kadar birbirlerinden ayrı tutulur. Daha sonra, önceden hazırlanan özel üretim akvaryumuna, tercihen hava karardıktan sonra anaç dişi ve erkek birlikte konulur. Böylece tüm gece boyunca yeni ortamlarına uyum sağlamalarına olanak tanınmış olur. Büyük bir olasılıkla, ertesi günün ilk ışıklarıyla çift üreme etkinliği içine girer.

Üretim ortamı olarak belirli büyüklüğe sahip, özel hazırlanmış akvaryumlar kullanılır. Bu akvaryumlar balık türüne göre değişebilmekle birlikte, genel olarak küçük boydaki Barbuslar için 60x30x30 cm; iri Barbuslar için 90x30x30 cm büyüklükte olmalıdır.

Akvaryumun tabanı tümüyle ve 2,5 – 3 cm kadar yükseklikte, yuvarlak çakıl taşlarıyla döşenir. Tam orta yere ise tabana dikilmeden, Fontinalis veya Myriophyllum gibi bitkilerden bir öbek oluşturulur. Bu, kendi yumurtalarını yemeye pek düşkün olan Barbusların yumurtalarını korumak amacıyla oluşturulan bir düzenektir.

Hazırlanan üretim akvaryumu, 15-20 cm yükseklikte, bekletilmiş ve içinde kireç bulundurmayan yumuşak su ile doldurulur. Yaşama sıcaklığı olarak 22-25 C°’den hoşlanan Barbusların üretim sıcaklığı, 26 – 28 C°’dir.

Üretim için seçilen çift, hazırlanan akvaryuma geceden konulur. Sabahın ilk ışıklarıyla yumurta dökmeye başlar. Erkek balık başıyla dişinin karnına vurur. Her çarpmada 3-5 yumurta tabandaki taşların ve bitkilerin arasına dökülür. Erkek balık hemen spermlerini ortama bırakarak bu yumurtaları döller. Yumurtlama işlemi biter bitmez balıklar kendi yumurtalarını yeme eğlimindedirler. Bu yüzden yumurtlama işlemini tamamlayan çift acilen başka bir akvaryuma alınmalıdır.

Bazen ilk gün yumurta dökümü gerçekleşmez. Bu gibi durumlarda üç gün beklemek ve yine olumlu sonuç alınmamışsa çifti 7-8 gün için birbirlerinden ayırmak iyi olur.

Yumurtalar elverişli koşullar altında, 36 ila 48 saat içinde çatlar. Yumurtadan çıkan yavrular, hareketsizdir, yüzemezler ve dışardan besin alamaz. İlk 48 saat, karınlarında sarı renkli besin keselerinden beslenirler.

48 saatin sonunda yavrular artık rahatça akvaryumda hareket edebilir ve dışardan besin alabilirler. Onlara ilk besin olarak katı pişirilmiş yumurtası sarısının suda eritilmesiyle hazırlanan eriyik verilebilir. Ancak bu besleme çok az ve bir damlalık aracılığıyla günde üç kez, üç dört damla verilerek yapılmalıdır. Bir iki gün sonra da, yumurtadan yeni çıkmış Artemia ile beslemeye geçilebilir. Zamanla ağız açıklığı büyüyen yavrulara yapay ince toz yemler ve küçük su piresi verilebilir.


İlginizi Çekebilir!
Facebooktwitterpinterestlinkedin

ilk yorumu siz yazın

Lütfen yorum bırakın.

E-mail ve isim zorunlu değildir.