Buselik Aşiran Makamı | Hüseyni Aşiran Perdesinde Karar Veren Mürekkeb (Bileşik) Makamlar

Durağı: Hüseyni Aşiran perdesidir.

Seyri: İnicidir.

Buselik Aşiran Makamı Dizisi: İki şekilde kullanılmıştır.

I-Hüseyni perdesindeki bir Hüseyni beşlisine yerinde (Dügah’da) bir Buselik beşlisinin ve Hüseyni Aşiran perdesinde bir Hüseyni beşlisinin eklenmesinden meydana gelmiştir.

Buselik Aşiran Makamı Dizisi 1:

Buselik Aşiran Makamı Dizisi 1.

II-Yerindeki Buselik dizisine Hüseyni Aşiran perdesinde Hüseyni beşlisinin eklenmesinden meydana gelmiştir.

Buselik Aşiran Makamı Dizisi 2:

Buselik Aşiran Makamı Dizisi 2.

Güçlüsü: Hüseyni perdesidir. Bu perdede I.şekil dizide Hüseyni’li, II.şekil dizide ise Kürdi’li yarım karar yapılır.

Asma Karar Perdeleri: Neva perdesinde nadiren Buselik’li asma karar yapılır. Bazı eserlerde Neva’da Hicaz’lı, Çargah’da Nikriz’li kalışlar görülüyor ki II.şekil Buselik Aşiran’daki yerinde Buselik dizisinin gereğidir. Çargah perdesinde Çargah çeşnili, Dügah perdesinde Buselik’li asma kararlar yapılır. Yine Dügah perdesinde Hicaz, Rast perdesinde Nikriz çeşnileri diziye yabancı oldukları halde makama renk katmaları bakımından kullanılmaları adet olmuş gibidir. Ayrıca Rast perdesinde Çargah çeşnili asma karar yapılabilir. Hüseyni Aşiran perdesindeki Hüseyni beşlisine geçilince, Irak perdesinde Hüseyni makamının ikinci derecesinde asma karar yapar gibi Eksik Ferahnak beşlisi ile veya Segah üçlüsü ile asma karar yapılabilir. Bazı eserlerde Yegah perdesinde Rast beşlisi ile asma karar yapıldığı görülüyor.

Donanımı: I.şekil dizi için fa bakiye diyezi donanıma yazılır. II.şekil dizi için hiçbirşey yazılmasa da olur.

Perdelerin Klasik Türk Müziği’ndeki isimleri: Pestten tize doğru: Hüseyni Aşiran, Irak, Rast, Dügah, Buselik, Çargah, Neva, Hüseyni, Eviç veya Acem, Gerdaniye, Muhayyer, Tiz Buselik’tir.

Yeden’i: Portenin altında re Yegah perdesidir.

Genişlemesi: Makam, ayrıca geniş çapta genişlememiştir. En fazla Yegah perdesine Rast beşlisi ile, bazen de Nikriz beşlisi ile düşülür.

Seyir: Güçlü Hüseyni perdesi civarından seyre başlanır. Her iki çeşit dizi için bu perdenin alt ve üstündeki çeşnilerde karışık gezinildikten sonra, güçlü Hüseyni perdesinde yarım karar yapılır. Bu arada gereken yerlerde gerekli asma kararlar da gösterilerek Dügah perdesine Buselik çeşnisiyle düşülür. Nihayet Hüseyni Aşiran perdesindeki Hüseyni beşlisine geçilir ve bu beşli ile Hüseyni Aşiran perdesinde tam karar yapılır.

Buselik Aşiran Makamı’na Örnek Bir Eser

Buselik Aşiran Makamı'na Örnek Bir Eser.
Buselik Aşiran Makamı'na Örnek Bir Eser.


İlginizi Çekebilir!
Facebooktwitterpinterestlinkedin

ilk yorumu siz yazın

Lütfen yorum bırakın.

E-mail ve isim zorunlu değildir.