Nühüft Makamı | Hüseyni Aşiran Perdesinde Karar Veren Mürekkeb (Bileşik) Makamlar

Durağı: Hüseyni Aşiran perdesidir.

Seyri: İnicidir.

Nühüft Makamı Dizisi: Yerinde Yegah makamına Hüseyni Aşiran perdesinde bir Uşşak dörtlüsünün eklenmesinden meydana gelmiştir.

Yegah makamı: Yerinde Neva makamı dizisine ( Yerinde Uşşak dörtlüsü + Neva’da Rast beşlisi) Yegah perdesi üzerinde bir Rast makamı dizisinin (Rast beşlisi + Rast veya Buselik dörtlüsü) eklenmesinden meydana gelmiştir. Şimdi bu dizilere Hüseyni Aşiran perdesindeki Uşşak dörtlüsünü ilave edip bununla karar verirsek, Nühüft makamı meydana gelir.

Nühüft Makamı Dizisi:

Nühüft Makamı Dizisi.

Güçlüsü: Nühüft makamı seyrine Yegah makamı gibi Neva makamı dizisinden ve Neva perdesi civarından başlanacaktır. Birinci mertebe güçlü de Neva ve Yegah makamlarında olduğu gibi, Neva perdesidir. Bu perdede Rast çeşnisiyle makamın yarım kararı yapılırken, bakiye diyezli do Nim Hicaz perdesi yeden olarak kullanılır. Nim Hicaz perdesi esasen Yegah’daki Rast dizisinin 6.derecesidir. İkinci mertebe güçlü Dügah perdesidir. Bu perdede çoklukla Uşşaklı, çok az Rast’lı asma kararlar yapılır. Dügah’da Uşşak esastır.

Asma Karar Perdeleri: Neva makamında olduğu gibi, Eviç perdesinde bazen Segah veya Ferahnak çeşnisiyle kalınabilir. Neva perdesinde Rast çeşnili yarım karardan sonra, aynı perdede Buselik çeşnisiyle asma karar yapılabilir. Bunun için Eviç yerine Acem perdesi kullanılacağı tabiidir. Acem perdesini kullanarak Çargah perdesine inilirse, bu perdede Çargah çeşnili asma karar yapılabilir. Segah perdesinde de Segah ve Feranak çeşnisi veya Segah üçlüsü ile asma karar yapılabilir. Dügah perdesi ile Neva perdesi arası makamın orta bölgesidir ve bu kısımda Dügah perdesi üzerinde en çok Uşşak, pek az Rast olmak üzere iki çeşni vardır. Gerektikçe Dügah perdesinde bu çeşnilerle asma kararlar yapılır. Esasen Dügah perdesi Nühüft makamı için çok önemli bir perdedir. Bunlardan başka tam karara yakın Yegah perdesinde Rast çeşnisiyle bir asma karar yapılır. Ayrıca Yegah’daki Rast’ın 3.derecesi olan Irak’da Segah’lı asma kararlar sık sık yapılır.

Not: Hüseyni Aşiran perdesindeki Uşşak dörtlüsünün tiz tarafına 1 tanini ekleyip, Hüseyni beşlisi haline getirebiliriz. Fakat o zaman Buselik perdesini kullanmak gerekir ki, Nühüft makamı için bu hiç doğru değildir ve yapılmamalıdır. Hatta bu yüzden Yegah’daki Rast dizi değil, daha çok beşli halinde kullanılmıştır. Dügah’da Uşşak esastır.

Donanımı: Si için koma bemolü, fa için bakiye diyezi donanıma yazılır. Gerekli değişiklikler eser içinde gösterilir.

Perdelerin Klasik Türk Müziği’ndeki isimleri: Pestten tize doğru: Hüseyni Aşiran’da Uşşak dörtlüsü; Hüseyni Aşiran, Irak, Rast, Dügah, Yegah’da Rast dizisi; Yegah, Hüseyni Aşiran, Irak , Rast, Dügah, Buselik, Çargah veya Nim Hicaz, Neva. Yerinde Neva dizisi; Dügah, Segah, Çargah, Neva, Hüseyni, Eviç veya Acem, Gerdaniye, Muhayyer’dir.

Yeden’i: Portenin altındaki re Yegah perdesidir.

Genişlemesi: Neva makamı gibidir. Ya Dügah perdesi üzerindeki Uşşak dörtlüsü simetrik olarak Muhayyer perdesi üzerine göçürülür veya Neva dizisinin üst bölgesindeki Rast beşlisi, Muhayyer perdesine bir Buselik dörtlüsü eklenerek Neva’da Acem’li Rast dizisi halinde uzatılır. Fakat Nühüft makamında fazla tizlere çıkmak makamın kişiliğine aykırıdır.

Seyir: Yegah makamı gibi Neva makamı dizisinden ve Neva perdesi civarından seyre başlanır. Bu diziyi meydana getiren dizilerde karışık gezinildikten sonra, Neva perdesinde Rast çeşnisiyle yarım karar yapılır. Sonra yine karışık gezinilerek Dügah perdesinde Uşşak çeşnisiyle düşülüp Neva makamı bitirilir. Ondan sonra Yegah’daki Rast dizisine geçilir ve bu dizide de asma kararlar gösterilerek karışık gezinildikten sonra, Yegah perdesinde Rast çeşnisiyle düşülüp, Yegah makamı bitirilir. Nihayet Hüseyni Aşiran perdesindeki Uşşak dörtlüsüne geçilir ve Hüseyni Aşiran perdesinde Uşşak çeşnili tam karar yapılır.

Not: Nühüft makamı yukarıdaki şekilden ziyade genellikle Neva makamı + Irak’da Segah dörtlüsü + Yegah’da Rast beşlisi + Hüseyni Aşiran’da Uşşak dörtlüsü tarzında kullanılmıştır. Yani, Yegah’daki Rast, dizi halinde değil, genellikle sadece beşli halinde kullanılmıştır. Çünkü Dügah’daki çeşni genellikle Uşşak’tır.

Nühüft Makamı’na Örnek Bir Eser

Nühüft Makamı'na Örnek Bir Eser.
Nühüft Makamı'na Örnek Bir Eser.


İlginizi Çekebilir!
Facebooktwitterpinterestlinkedin

ilk yorumu siz yazın

Lütfen yorum bırakın.

E-mail ve isim zorunlu değildir.