Toprak Morfolojisi ve Toprak Profili | Temel Bitki Yetiştiriciliği


Ana materyal fiziksel, kimyasal ve biyolojik olaylarla toprağı oluştururken, toprakta belirli katmanlar oluşmaktadır. İklimin etkisinin daha fazla ve organik madde birikiminin daha yüksek olduğu durumlarda katmanların belirginliği artar. Toprakta yüzeyden başlayarak daha az değişime uğramış ana materyali de içine alan kesit toprak profilini oluşturur.

Toprak profili; tüm toprak horizonlarını, ana materyali veya toprağın meydana gelmesinde etki eden tabakaları içeren toprağın dikine kesitidir. Profili meydana getiren tabakaların dizilişi, yapısı, kimyasal özelliği, rengi toprağın karakterini belirler. Ele alınan toprağın tarımsal değerini anlatır. Örneğin, iyi gelişmiş bir toprakta en az üç tabaka vardır.

Toprak horizonu; toprak oluşumu işlemleri sonucunda meydana gelmiş, yeryüzüne paralel, özellikleri alt ve üstte bulunan tabakalardan farklı olan toprak katlarıdır. Profilde yer alan horizonlar harflerle simgelenir. Bitki kök gelişimi açısından horizon sayısı önemlidir.

Toprak varlığının belli bir profil çerçevesinde tanımlanması ve horizonların dikkatlice izlenmesi toprak morfolojisini oluşturur. Toprak horizonlarını sırasıyla incelersek;

O Horizonu: Organik maddece zengin bir kattır.

A horizonu: O horizonunun altında yer alır. Mineral madde ile organik maddece zengin koyu renkli kattır. Biyolojik aktivite fazladır.

B horizonu: A horizonundan kaybolan ve yıkanan maddeler burada birikmektedir.
C horizonu: Toprak ana materyalinden oluşur. Gevşek ve dağılmış bir yapıdadır.
R katmanı: Toprağın altında bulunan, ana materyal olmayan sert kayalardan oluşmuştur.

Toprak profili ve başlıca horizonların şematik gösterilişi:

Toprak profili ve başlıca horizonların şematik gösterilişi.


İlginizi Çekebilir!
Facebooktwitterpinterestlinkedin

ilk yorumu siz yazın

Lütfen yorum bırakın.

E-mail ve isim zorunlu değildir.