Zirefkend Makamı | Hüseyni Aşiran Perdesinde Karar Veren Mürekkeb (Bileşik) Makamlar

Durağı: Hüseyni Aşiran perdesidir.

Seyri: İnicidir.

Zirefkend Makamı Dizisi: Muhayyer perdesindeki bir Buselik beşlisine Gerdaniye perdesinde Mahur (Çargah) dizisinin, Hüseyni perdesinde Buselik (Ruhnevaz) dizisinin, yerinde yani Çargah perdesinde Çargah dizisinin ve Hüseyni Aşiran perdesindeki Saba makamı dizisinin birbirine eklenmesinden meydana gelmiştir.

Zirefkend Makamı Dizisi:

Zirefkend Makamı Dizisi.

Güçlüsü: Birinci mertebe güçlü Muhayyer perdesidir, fakat Gerdaniye perdesi de aynı önemdedir. O halde bazen Muhayyer, bazen Gerdaniye perdesi güçlü olur demek daha doğru olur.

Asma Karar Perdeleri: Zirefkend makamını meydana getiren dizilerin karar perdeleri, bu makamın asma karar perdeleridir. Muhayyer perdesinde Buselik, Gerdaniye perdesinde Çargah, Hüseyni perdesinde Buselik (Ruhnüvaz), Çargah perdesinde Çargah ve Nikriz, Rast perdesinde Hicaz çeşnileriyle asma kararlar yapılır ve Hüseyni Aşiran perdesindeki Saba dizisiyle karar verilir. Hüseyni Aşiran’daki Saba dizisine geçilince de, bunlara, Çargah perdesinde Nikriz beşlisi, Neva perdesinde Hicaz dörtlüsü, Segah’da Hüzzam beşlisi, Rast’ta Zirgüle’li Hicaz dizisiyle ve Irak’ta asma kararlar yapılabilir.

Donanımı: Donanıma hiçbirşey yazılmaz ve gerekli işaretler eser içinde gösterilir veya sadece fa küçük mücenneb diyezi yazılır.

Perdelerin Klasik Türk Müziği’ndeki isimleri: Perde isimleri cedveline bakınız.

Yeden’i: Portenin altındaki re Yegah perdesidir.

Genişlemesi: Zirefkend makamı yapısı gereği çok geniş bir seyir alanına sahiptir. Bu bakımdan ayrıca genişletilmemiştir.

Seyir: Muhayyer perdesindeki Buselik beşlisiyle seyre başlanır. Tiz bölgedeki Mahur ve Hüseyni perdesindeki Buselik (Ruhnüvaz) dizilerinde karışık gezinildikten sonra güçlüde yarım karar yapılır. Sonra asma kararlar da gösterilerek, yerindeki Çargah dizisinde dolaşılır. Daha sonra Hüseyni Aşiran perdesindeki Saba makamı dizisine geçilir ve bu dizide de gezinildikten sonra Hüseyni Aşiran perdesinde Saba dizisine geçilir ve bu dizide de gezinildikten sonra Hüseyni Aşiran perdesinde Saba dizi ve çeşnisiyle tam karar yapılır.

Zirefkend Makamı’na Örnek Bir Eser

Zirefkend Makamı'na Örnek Bir Eser.
Zirefkend Makamı'na Örnek Bir Eser.
Zirefkend Makamı'na Örnek Bir Eser.
Zirefkend Makamı'na Örnek Bir Eser.


İlginizi Çekebilir!
Facebooktwitterpinterestlinkedin

ilk yorumu siz yazın

Lütfen yorum bırakın.

E-mail ve isim zorunlu değildir.