Japon Gülü (Kamelya, Camellia) Bitkisinin Tanımı ve Önemi
Japon gülü’nün bilimsel sınıflandırılması:
- Âlem : Plantae
- Şube : Magnoliophyta
- Sınıf : Magnoliopsida
- Takım : Ericales
- Familya : Theaceae
- Cins : Camellia
- Türkçe Adı : Kamelya, Japon gülü
Japon gülü
Anavatanı Kore, Kuzey Çin, Japonya, Endonezya ve Hindistan’dır. Özellikle Hindistan’ın doğusu, Çin, Japonya ve Formoza’da doğal hâlde yoğun bir şekilde bulunan bir bitkidir.
Kamelyalar 6 – 8 metre kadar boylanabilmektedir. Her dem yeşil ve çalı formundadır. Parlak, koyu yeşil ve dolgun yaprakları bütün yıl boyunca alımlıdır. Yapraklar sert yapılı ve genellikle oval şekildedir. Yaprakları şekil olarak Ligustrum ve çay yaprağını andırır. Camellia Sinensis yapraklarından da çay üretimi yapılmaktadır.
Japon gülü’nde yaprak
Çay gülü ve Japon gülü olarak da bilinen Kamelyaların çiçekleri tamdır ve sürgünler üzerinde tek tek bulunurlar.
Çiçekleri güle benzer. Çiçekler yalın kat ya da katmerlidir. Çiçek rengi beyaz, pembe ebrulidir. Kamelyalar gösterişli ve büyük çiçekler açarlar. Çiçekler mart – nisan aylarında kendini gösterir.
Japon gülü’nde çiçek
Japon Gülü Çeşitleri
Kamelyaların 80 kadar türü bulunmaktadır. Camelia cinsinin süs bitkileri yetiştiriciliğinde önemli olan türü Camellia Japonica’dır.
Camelia Cuspidata
Küçük beyaz çiçeklidir. Hafif eflatunimsi yaprakları vardır fakat göze çarpmaz.
Camellia cuspidata
Camelia Granthamiana
Genç yapraklar bronz rengindedir. Çiçekler büyük ve beyaz renklidir.
Camelia granthamiana
Camelia Japonica
Doğal hâlde çok yaygın bulunan bir türdür. Kültüre alınmış yalınkat, az katlı ve katmerli rozet şeklinde çiçekleri vardır. Çiçekleri 5 – 15 cm çapında olabilir. Çiçek rengi kırmızı, beyaz, pembe veya alacalı olabilir. Bitki şubat – nisan ayları arası çiçeklidir. Oldukça dayanıklıdır.
Camelia japonica
Camelia Reticulata
Büyük gül şeklinde çiçeklidir. Gösterişlidir. Sıcak yerlerden hoşlanır. Ilıman bölgeler için çok uygun, serbest çiçeklenen ve görülmeye değer bir yapıya sahiptir.
Camelia reticulata
Camelia Saluenensis
Her zaman çiçeklenir. Çiçekler 7,5 cm çapında, kırmızı veya beyazdır.
Camelia saluenensis
Camelia Sasanqua
Çiçeklenme dönemi ekim – nisan ayları arasıdır. Çiçekleri beyaz, yalınkat ya da katmerlidir. Soğuğa dayanıklıdır.
Camelia sasanqua
Japon Gülü Üretimi
– Kamelyaların üretimleri tohum, çelik, aşı ve daldırma ile yapılabilir.
– Tohumlar sonbaharda olgunlaşır ve hemen ekilmelidir. Eğer hemen ekim yapılmazsa tohumlar bir torba içerisinde 5 °C’de muhafaza edilmelidirler.
Tohumla üretimde tohumun sert kabuğunun yumuşaması için tohumları ekmeden önce ılık suda bir gün boyunca tutmak gerekir.
Tohumlar kasalara atılır (Tohumlar 1 – 5 cm çapındadır). Bu yüzden en fazla 2 cm kapak örtülmelidir. Ekilen tohumlar 23 C°’de tutulmalıdır. Tohum ekiminden yaklaşık olarak 3 ay sonra çimlenme gerçekleşir. Tohum çimlendikten sonra hafif gölge bir yerde tutulmalıdır.
Japon gülü tohumu
Kamelyaların üretiminde çelik ve aşı en çok kullanılan üretim şekilleridir. Çelikler yarı olgunlaşmış yan süngülerin uçlarından 10 cm uzunluğunda olmak üzere haziran-ağustos ayları arsında hazırlanır.
Japon gülü’nde çelik alımı
Japon gülü’ne hormon uygulaması
Köklendirme sislemede veya orantılı nemi yüksek bir yerde yapılmalı ve ortam sıcaklığı 22 C° olmalıdır. Bu koşullarda çelikler 2–3 ayda köklenir.
Japon gülü’nün köklendirme ortamı
Yarma aşı öte yandan en çok kullanılan aşı yöntemi olup bu yöntemle hızlı şekilde üretim yapılabilir. Ayrıca ilkbaharda adi daldırma ile de üretim söz konusudur.
Japon gülü’nün aşı ile üretimi
Japon Gülü’nün Yetişme İstekleri
Japon Gülü’nde Sıcaklık
Kamelyalarda tomurcuk oluşumu kışın olur. Yani kış ayları asıl çiçeklenme dönemi olduğundan mayıs ayına kadar bitkinin bulunduğu ortamın sıcaklığı 7 C°’nin altına inmemelidir. Kışın en düşük sıcaklık 7 C° olmalıdır. Serin seralarda rahatlıkla yetiştirilebilir. Hatta ılık iklimli yerlerde dış mekân bitkisi olarak kullanılır.
Japon gülü’nün üretim serası
Kamelyalarda ani sıcaklık değişimi, çiçeklerin dökülmesine ve zamansız tomurcuklanmaya neden olur. Ayrıca ani sıcaklık değişimi yapraklara da zarar verir.
Japon Gülü’nde Orantılı Nem
Bitkilerin yaşayabilmeleri, büyüyebilmeleri ve gelişebilmeleri için zorunlu etkenlerden biri de orantılı nemdir. Sıcaklık ve ışık şiddeti kış ayları süresince yaz aylarına göre daha düşük olduğundan, bitkilerin terleme hızları da düşüktür. İşte bitkiler bu süre içerisinde suya daha az gereksinim duyar.
Yüksek orantılı nem; yüksek sıcaklık ve şiddetli ışıktan kaynaklanan olumsuz etkiyi azaltarak bitkide dengeli bir gelişim sağlar.
Kamelya yetiştiriciliğinde de bu ilkeye dayanarak ilkbahar ve yaz aylarında bol nemli ortamlardan hoşlanır. Orantılı nemi yüksek tutmak için yazın sıcak ve kuru havalarda bitkinin yapraklarına su püskürtülmelidir. Sulamanın oda sıcaklığında kireçsiz su ile yapılmasına özen gösterilmelidir. Çünkü kamelya bitkisi asit topraklarda yetişir ve kireçten hoşlanmaz. Ayrıca aşırı yüksek nem bitkilerin bozulmasına, mantari hastalıklara yakalanmasına neden olur.
Japon gülü’nde aşırı nemin yaprak üzerinde oluşturduğu lekeler
Aşırı nem, sadece yaprak üzerinde leke oluşturmakla kalmaz aynı zamanda ileri safhalarda yaprakların alt yüzeylerinde benekler de oluşturur. Bu benekler yaprakların hastalanmasına ve zaman içerisinde yaprakların düşmesine neden olur.
Japon gülü’nde aşırı nemin etkisi
Japon Gülü’nde Işık
Kamelyalar, mayıs- kasım ayları arasında dışarıda yarı gölgeli bir yerde tutulmalıdır. Kamelyalar, kısmi gölgede iyi büyürler. Bu bitkiler sabah veya geç ikindi güneşinden hoşlanmazlar. Kışın kamelyaları direkt güneş ışığından ve rüzgârlardan korumak gerekir.
Fazla güneşte kalan bitkilerde yaprak yanıklığı ile karşılaşılır. Bunun yanında yoğun gölge yerlerde bulundurulmaları durumunda çiçek tomurcukları hemen dökülür.
Japon gülü’nde ışık gereksinimi
Japon Gülü’nde Bakım
Japon Gülü’nde Saksı Değiştirme
Kamelyalar sığ köklüdür. Sağlıklı bir bitkinin kök sistemi beyaz olur. Eğer kök kahverengi olmuşsa toprakta bir hastalığın olabileceği düşünülmelidir. Ayrıca toprak havalanmasının iyi olmadığı düşünülmelidir. Bu durumda saksı değişimi yapılarak saksı harcının havalanması sağlanmalıdır. Havalanmayı sağlamak için de saksı harcına kompost yada kuru yaprak eklemek gerekir.
Japon gülü’nde hastalıklı ve sağlam kök
Saksı değişiminde kök boğazı seviyesi dikkate alınarak fazla derine dikim yapılmamalıdır.
Saksı değişimi her 2 – 3 yılda bir haziran – temmuz aylarında yapılır. Burada dikkat edilecek nokta saksı değişimi zamanıdır. Saksı değişiminin yapılabilmesi için bitkinin çiçeklenmesinin bitmiş olması gerekir.
Saksı değişiminde harç olarak 4 kısım kireçsiz tınlı toprak + 2 kısım turba (toprak çürüntüsü) + 1 kısım kaba kum kullanılabilir. Bunun yanında son yıllarda tüm büyük firmaların kullandığı gibi saksı harcı olarak torf ya da coco – peat kullanılmaktadır.
Unutmamak gerekir ki kamelyalar, 6,0–6,5 pH sahasına ihtiyaç duyarlar.
Kamelyaların asidik, gevşek, drenajı iyi olan topraklarda gelişimleri mükemmeldir.
Saksı değişimi yaparken dikkat edilecek en önemli nokta; yeni saksınızın boyutu bitkinizi çıkardığınız saksı boyutundan en az 2 cm (çapı) büyük olmalıdır.
Saksı değişiminde ilk olarak saksının altına biraz harç konulmalıdır. Bu sırada saksı harcının nemli olmasına özen gösterilmelidir. Saksıya koyulan harç çok sıkıştırılmamalıdır. Burada harcı çok bastırmak köklerin zedelenmesine neden olur.
Japon gülü’nde saksı değişimi
Japon Gülü’nde Gübreleme
Kamelyalara ağır bir gübreleme programı uygulanmamalıdır. Kamelyalara gübre olarak 8–8–8 veya 10–10–10 kompoze gübreler verilebilir. Gübrenin toprak içerisinde yayılımını arttırmak için arkadan bir sulama yapılmalıdır. Ayrıca özellikle belirtmek gerekirse ocak – nisan ayları arasında haftada bir kez 1 – 2 g azotça fakir gübre bir litre suda eritilerek verilmelidir. Bu durum çiçeklenmeyi çoğaltır. Bunun yanında mayıs – temmuz ayları arası haftada bir kez 2 g karışık gübre bir litre suda eritilerek verilmelidir.
Japon gülü’nde aşırı gübreleme sonucu oluşan araz
Kamelyalar fazla demire gereksinim duyar. Bunun yanında son yıllarda yapılan çalışmalarda organik içerikli besinlerin çiçeklenmeye olumlu etki yaptığı belirlenmiştir.
Bu çalışmalarda örneğin pamuk çekirdeğinin toprak harcında kullanılması bitkinin çiçeklenmesini teşvik ettiği saptanmıştır.
Japon Gülü’nde Sulama
Kamelyaların sığ kökleri vardır. Bu da kuraklıktan çabuk etkilenmelerine neden olur. Maksimum miktarda suyun toprağa girmesini sağlamak için sulamayı yavaş yapmak gerekir. Toprağın sadece yüzeyi sulanmamalıdır. Kök bölgesinin iyice sulanmış olmasına ve suyun derine indiğine dikkat etmek gerekir. Hatta kamelya bitkisinin nemini korumak için çam ibreleri toprak yüzeyine yayılabilir. Bu işlem aynı zamanda ani sıcaklık değişimlerinden bitkiyi korumaya yardımcı olur.
Kamelyalarda bütün kış boyunca ve çiçeklenme döneminde (ocak – mart ayları arası) yeknesak şekilde saksı harcı toprağı nemli tutulmalıdır.
İlkbahar ve yaz aylarında bol su verilir. Temmuz ayından itibaren sürgünlerin daha iyi gelişmesi ve çiçek tomurcuğu oluşumu için 4 – 5 hafta süreyle verilen su azaltılır.
Genel olarak söylemek gerekirse kamelyalar için sulama şu evrelerde önem taşır:
– Ekimden sonra,
– Çiçek açtıktan sonra,
– Çiçek ve yaprak tomurcuğu oluşumu sırasında,
– Bitki dinlenmeye girmeden önce önemlidir.
Japon Gülü’nde Budama
Düzensiz büyüyen sürgünler toplu görünüşü muhafaza etmek için çiçeklenme bittikten sonra nisan ayında kısaltılmalıdır.
İyi bir çiçeklenmenin sağlanabilmesi için bitkimize yardım etmeliyiz. Bunun için eylül ayında tomurcukların üçte ikisini çıkartmalıyız. En iyi sonuç her dalın ucunda bir tomurcuk bırakmaktır.
Ayrıca fazla büyümüş olan kamelyalar sertçe budanabilir.
Japon Gülü’nde Hastalık ve Zararlıları
Kamelya bitkisinde de diğer bitkilerde olduğu gibi birçok hastalık ve zararlı karşımıza çıkmaktadır. Bunlardan bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz.
Japon gülü’nde Pas, Mantari Hastalık
Kamelyalar pas hastalığına karşı dayanıksız bitkilerdir. Yaprakların alt yüzeylerinde görülen kahverengi pas lekelerine mantarlar neden olur. Bu yüzden ilkbaharda ve yüksek sıcaklıkta bitkimizi sistemli olarak mantari hastalıklara karşı ilaçlamalıyız.
Japon gülü yaprağında mantari hastalık
Japon gülü’nde Çiçek Hastalığı
Kamelyalarda çiçek hastalığı en çok karşımıza çıkan problemlerden biridir. Bitkinin ölümüne kadar bu hastalık tehlikeli olabilir. Çiçek hastalığı çiçekleri çirkin görünmesine neden olur.
Çiçek hastalığında Ciborinia Camellia mantarı etkilidir. Bu etmen sadece çiçek üzerinde etkilidir. Çiçek bu bitkinin albenisi üzerine etkili olduğundan mutlaka çözüm yöntemleri geliştirilmelidir. Bu hastalık taç yapraklarda kahverengi lekeler şeklinde karşımıza çıkar. Bulaşıcı durumda olan hastalıklı çiçekler eğer toprağa düşer ve orada kalırsa hastalık etmeninin burada saklanmasına neden olur.
Japon gülü’nde çiçek hastalığı
Mücadelesinde hastalıklı çiçekler toplanır. Fungusit uygulaması sadece geçici bir çözümdür. Hastalığı kontrol altına alır ama kesin çözüm değildir.
Japon gülü’nde Yaprak Biti
Kamelyada karşılaşılan zararlıların başında ise yaprak biti gelmektedir.
Japon gülü’nde yaprak biti
Yaprak bitlerinin vücutları oval biçimde ve yumuşak (1,5 – 3 mm) olup yeşil, sarı, siyah renktedir. Ergin ve nimfleri bitkilerin taze sürgün, yaprak ve yaprak altlarında toplu hâlde bulunur.
Japon gülü’nde yaprak bitinin sebep olduğu yaprak kıvrılması
Bitki özsuyunu emerek beslenirler. Beslendikleri yapraklarda, taze sürgünlerde kıvrılmalar ve şekil bozuklukları oluşur. Salgıladıkları tatlı madde yaprağı kaplar, üzerinde mantarlar gelişerek yapraklar kararır. Bitkilerde verim azalır ve kalite bozulur. Virüs hastalıklarını taşır ve sağlıklı bitkilere bulaştırır.
Mücadelesinde ise hasattan sonra toprak üstünde kalan bitki sapları ve yabancı otlar imha edilmelidir. Ayrıca küçük yapraklı bitkilerde yaprak başına 10 adet, büyük yapraklı bitkilerde 20 adet ve daha fazla yaprak biti olduğunda ilaçlama yapılır.
Japon gülü’nde Kırmızı Örümcek
Kamelyada karşılaşılan zararlılardan bir diğeri de kırmızı örümcektir. Erginleri kırmızımsı renkte ve oval biçimdedir. Vücutlarının üzerindeki kabarcıklardan kırmızımsı kıllar çıkar. Erkek dişiden daha küçüktür. Erginlerin 4 çift nimflerin ise 3 çift bacakları vardır. Yumurtalar genellikle yaprağın alt yüzeyinde, yuvarlak ve kırmızımsı renkte olup dikine sapları vardır.
Japon gülü’nde kırmızı örümcek zararı
Mücadelesinde ise kırmızı örümceğe karşı etkili kimyasal ilaçlar kullanılmalıdır.
Japon gülü’nde Kabuklu Bit
Kamelyada karşılaşılan zararlılardan bir diğeri de kabuklu bittir. Vücudun üzerinde, bireyin kendisinin meydana getirdiği kabukla kaplı olması nedeni ile bu zararlılara kabuklu bit; kabarık şişkin kabuklu ise koşnil adı verilmektedir.
Bu zararlılar bitkilerin özsuyunu emerek zayıf düşmelerine ve hatta kurumalarına neden olabilirler.
Japon gülü’nde kabuklu bit
Lütfen yorum bırakın.