FL Studio’da 5/8, 7/8, 9/8, 7/16 ve 9/16’lık Ölçüler ile Çalışmak
Bu yazıda 5/8’lik, 120 BPM, 16 bar (16 ölçü) kick loop ile çalışacağız. Öncelikle, resimde 1 ile gösterilen BPM değerini 240 (120 x 2= 240) olarak değiştireceğiz. Bunun nedeni, Fruity Loops programında, her bir vuruş (BPM) dörtlük değerde çaldığından, 5/8, 7/8 ve 9/8 ile çalışılırken metronom değerinin ikiye(x2), 7/16 ve 9/16 ile çalışılırken metronom değerinin dörde(x4) katlanması gerekliliğindendir. Fruity Loops ve Aksak Ritmler | Bar ve Beat Ayarları » başlıklı yazımız incelenebilir.
İkinci olarak F11 tuşu » General yolu izlenerek Bar ayarı 5’e, Beat ayarı ise 4’e getirilir. Burada Beat değerine 2 de verilebilir. Yeşil ve kahverengi ile gösterilen her bir kutu için; Eğer Beat değerine 2 verilirse 16’lık, 4 değeri verilirse 32’lik değerler ile çalışılır.
Üçüncü olarak, bir Sampler üzerine sağ tıklanır ve Load Sample yolu ile bilgisayardaki 5/8’lik loop içeri çağrılır. (Biz Kick üzerine sağ tıkladık.)
Resimde 4 ile gösterilen bölüme tıklanıp Piano Roll bölümüne geçilir.
Resimde 5 ile gösterilen bölüme tıklanır ve ilk olarak Bar seçeneği seçilir.
Resimde 6 ile gösterilen C5 frekansının başladığı kutuya, Kalem Aracı kullanılarak 1 bar yerleştirilir. Daha sonra resimde 5 ile gösterilen bölüme tekrar tıklanır ve bu sefer None seçeneği seçilir. Yerleştirilen barın sağ tarafına fare ile gelinir ve 16. bar sonuna kadar uzatılılır. (Uzatma işlemi, sağ ekran sonuna gelindiğinde durur. Bu işlem, fareyi bırakmadan klavyede sağ ok tuşuna basılı tutularak devam ettirilir.) Uzatılan 16 bar mümkün olduğunca 17 numaralı çizgiye yaklaşmalı, bu çizgiyi geçmemelidir. ‘1‘ , ‘2‘ ve ‘3‘ tuşları kullanılarak çalışma alanı büyütülüp küçültülebilir. Bu işlem, 3 tuşuna basılarak daha geniş bir çalışma alanında yapılabilir.(Resim 7)
Ana ekranda resim 8 ile gösterilen 5/8 kick loop artık görünüyor. Bu bölüm seçili iken, resimde kırmızı kutu içinde gösterilen FX kanalı 1 değerine getirilir. Bu daha sonra, her bir sese ayrı efekt verebilmemiz için atadığımız efekt kanalı değeridir.
Resimde 9 ile gösterilen PAT değerine 2 verilir. Bu loop’un üstüne yazacağımız Hi-hat sesinin kanal değeridir. Resimde 10 ile gösterilen Hi-hat sesine, 32’lik birimlerle, 8’lik vuruş başına ve iki 8’lik vuruş arasına Hi-hat sesleri eklenir. Resimde 11 ile gösterilen bölüm Velocity (tuş hassasiyeti) bölümüdür. Bu bölümde ana vuruşlara dokunmadan, ara bölümlerin Velocity değerleri düşürülür. Bu sayede, bu sesler daha az ve daha yumuşak duyulacaktır. Resimde 12 ile gösterilen bölüme, FX kanalı olarak 2 değeri verilir.
Not: Ana vuruşların Velocity değeri, kullandığımız kick loop’a ait ritim cümlesine uyacağından değiştirilmeyebilir.
Resimde 13 gösterilen PAT değerine 3 verilir. Bu loop’un üstüne yazacağımız Snare sesinin kanal değeridir. Dördüncü sekizlik vuruş başına, 32’lik değerde ses eklenir ve ara sesin Velocity değeri düşürülür. Yine Snare seçili iken FX kanalına 3 değerini verdik.
Resimde 14 ile gösterilen bölüme tıklanır ve Playlist bölümü açılır. Resimde;
Pattern 1‘de Kick loop
Pattern 2‘de Hi-hat
Pattern 3‘de Snare gösterilmektedir.
Kalem aracı ile;
PAT değeri 1 iken, pattern 1’e kick
PAT değeri 2 iken, pattern 2’ye hi-hat
PAT değeri 3 iken, pattern 3’e snare enstrümanları eklenir.
Resimde Play tuşunun yanında gösterilen Song seçeneği işaretlenir.
Bu yeni loop 16’nın katları ile istenildiği kadar uzatılabilir. Yada Pattern 1 kanalının üstünde bulunan bar cetvelinde dönülmesi istenilen yere, fare ile sağ tıklanır ve tıklanılan bu yerde “sol ok” imgesi belirir. Bu imgenin yeri fare aracılığı ile değiştirilebilir. Bu şekilde loop’un, loop sonu ve belirlediğimiz bu aralıkta sürekli dönmesi sağlanır.
FL Studio (FrutyLoop) Müzik Programı ve Çalışma Mantığı » başlıklı yazımızı da incelemek isteyebilirsiniz.
7/8’lik bir çalışma için Bar 7, Beat 4 değerine getirilip metronom 2‘ye katlanmalıdır.
9/8’lik bir çalışma için Bar 9, Beat 4 değerine getirilip metronom 2‘ye katlanmalıdır.
7/16’lık bir çalışma için Bar 7, Beat 4 değerine getirilip metronom 4‘e katlanmalıdır. Bu durumda, her bir kutu için 64’lük değerler ile çalışılır. Beat değeri 2 yapılıp, 32’lik değerler ile de çalışılabilir.
9/16’lık bir çalışma için Bar 9, Beat 4 değerine getirilip metronom 4‘e katlanmalıdır. Bu durumda, her bir kutu için 64’lük değerler ile çalışılır. Yine Beat değeri 2 yapılıp, 32’lik değerler ile de çalışılabilir.
5/8, 7/8, 9/8, 7/16 ve 9/16’lık 16 Bar Kick Loopları İçin:
downwav.blogspot.com »
Lütfen yorum bırakın.