Anaç Şeçiminde Labirent Sistemi
Labirentli balıklarda solungaçlarının üstünde ve başın her iki yanında birer tane olmak üzere labirent adı verilen organa sahip balıklardır. İşte bu nedenle labirentli balıklar olarak tanınırlar. Labirentler, solungaç odacıklarının üstünde bulunan kese biçimli birer organ olup içlerinde pek çok kıvrım taşır. Bu solunum organları, solungaç kapağının arkasında sıralanan 4 solungaç yayından dördüncüsünün üzerinde, üç veya daha fazla yassı kemikçiğin kıvrımları oluşturarak bir odacık halinde kaynaşmasından ve dördüncü solungaç yayına eklenmesinden meydana gelmiştir.
Labirentli bir balığın solunum sistemi:
Bu labirentlerin içinde, 4. solungaç yayının uzantısı olan, yassılaşarak yüzeyini genişletmiş, sayısız kıvrımlar halinde bir dizi kan damarı yer alır. Balığın ağız yoluyla doğrudan doğruya aldığı hava, labirentlerin içinde oldukça geniş yüzey kazanmış kan damarlarına değer. Bu temas anında, kan damarlarında bulunan çok ince gözenekler aracılığıyla oksijen- karbondioksit değişimi sağlanır. Böylece kirli kan temizlenmiş olur.
Labirentti bir balık, normal koşullar altında her bir dakika içinde dört kez ağız yoluyla hava alarak bunu labirentlerine gönderir. Gönderilen hava içindeki oksijen, labirent içinde yer alan kan dolaşımı yoluyla hemen emilir. Oksijeni alınmış hava ise tek bir hava kabarcığı halinde suya bırakılır.
Bir litre temiz havada bulunan oksijen 200 ml ‘ dir. Buna karşın çok iyi biçimde havalandırılan bir suda erimiş halde bulunan oksijen, yalnızca 8 ml’ dir. Havada ve suda erimiş halde bulunan oksijen oranı arasındaki bu önemli fark göz önüne alındığında labirentli balıkların solunum açısından ne büyük bir kazanca sahip oldukları hemen anlaşılır.
Başka balıkların oksijen yetersizliğinden ölebilecekleri sularda yaşama olanağı bulmaları, yavrularını hava köpüğünden oluşturdukları yuvada koruyarak üremeyi gerçekleştirmelerinden başka, serbest havayı soluyabilmelerinin sağladığı çok ilginç bazı özellikler taşıyanları da vardır. Gövdeye esas hareket gücünü, kuyruk yüzgecinin hareketleri sağlarken, balık, karın yüzgeci ve göğüs yüzgeçleriyle kendini ileriye doğru çekmekte ve böylece ilerlemektedir.
Lütfen yorum bırakın.