Akvaryum Ortamının İzolesi
Akvaryumun etrafını gazete kâğıdı ile kapatın. Akvaryumda 10 cm su yüksekliği bırakın. Havalandırmayı kapatın. Kolay yavru yapması için bitki bırakın.
Dişi balığı yumurtlamadan sonra hemen akvaryumdan alın. Erkek, yumurta açılıp yavruların besin kesesi bitinceye kadar akvaryumda kalır. Sonra erkeği de alın. 3.gün yumurta sarısı verin. Yumurta sarısını fazla vermeyin yoksa suyun üstünde ince bir filiz oluşturur. Akvaryumun üstü kapalı olsun. Akvaryum sıcaklığı ile suyun üstündeki havanın sıcaklığı eşit olmalıdır.
Üreticiler akvaryum içinde, dar ve yapay olanaklar içinde gerçekleştirmek durumunda oldukları üretimden olabildiğince verimli sonuç almak zorundadırlar. Damızlık birkaç çift balıktan mutlaka döl almaya ve bu işi en az yumurta ve yavru kaybıyla başarmaya çalışacaklardır.
Balığın içinde yaşadığı ortam onun biyolojik özelliklerini, sağlığını derinden etkiler. Her balık türünde olduğu gibi labirentli balıkların da doğal ortamlarına uygunluk gösteren sularda daha iyi gelişeceği ve sağlıkla yaşayacağı doğaldır. Bunun aksine, sularının asit-alkali, sertlik, ısı ve ışık acısından uygun özellikler taşımaması balıkların biyolojik yapılarının dengesini bozar. Sağlıklarının bozulmasına neden olur. Bunun sonucunda, renkleri solar, yeme karşı isteksizlik gösterir, hareketleri durgunlaşır, doğal etkinliklerinden ve bu arada üreme faaliyetlinden uzaklaşırlar.
Üretim çalışmasında çeşitli yöntemlerden yararlanılır.
Labirentli Balıkların Akvaryumda Üretiminde Klasik Yöntem
Labirentli balıkların akvaryumda üretilmeleri, verilen bilgiler dikkate alındığında ve gereken özen gösterildiğinde sanıldığı kadar güç değildir. Bunun için aşağıdaki kurallar bilinmeli ve uygulanmalıdır.
- Döle sokulacak dişi ve erkek balık döl verim çağı içinde olmalıdır. Labirentli balıklarda bu dönem en erken 10 aylık olduklarında ve çoğunlukla 1 yaşına ulaştıklarında başlar.
- 2 yaşını dolduran balıklar damızlıktan çıkarılmalı ye üretimde kullanılmamalıdır. Çünkü bunların üretimde kullanılması yarar sağlamaz.
- Damızlık olarak kutlanılacak dişi ve erkeklerin ayrı ayrı akvaryumlarda iyi bir bakım ve beslenme altında tutulmaları, daha önce üretimde kullanılmışlarsa bunun üzerinden en az altı hafta geçmiş bulunması zorunludur.
- Döl almada kullanılacak çiftlerin, daha önce birbirini eş tutmuş ve birlikte yumurta dökmüş bulunanlardan seçilmesi üretimde büyük kolaylık sağlar.
- Üretime sokulacak labirentli balık türüne göre bazı değişiklikler gösterebilmekle birlikte, üretim akvaryumu için yararlanılabilecek ortalama ve genel ölçü: 60X35X30 santimdir.
- Bu ölçüdeki akvaryum nötr asit alkali özelliği gösteren (pH 7) ve 1/3 Ölçüde yağmur suyuyla takviye edilmiş hafif sert bir su ile doldurulmalıdır.
- Akvaryum; toprağa bağlı bitkilerin yanı sıra, riccia, salvinia, ceratopteris cornuta gibi yüzen bitkilerle çok iyi bitkilendirilmelidir
- Akvaryum ısısı, oda ısısının düzenlenmesiyle 25—27 santigrat arasında değişen belirli bir ısıda tutulmalıdır.
- Akvaryum taze suya sahip olmakla birlikte üreme etkinliği süresi içinde kesinlikle filtre edilmemeli ve havalandırmak amacıyla basınçlı hava verilmemelidir. Akvaryumum üstü, ince bir hava alma deliği bırakıldıktan sonra cam bir örtüyle kapatılmalıdır. Suda herhangi bir akıntının ve sarsıntının oluşmasına, bunun sonucu olarak da yuvanın dağılmasına neden olunmamalıdır. Aksi halde üretim girişiminiz başarısızlıkta sonuçlanır.
- Akvaryumda yeterli ve düzenli bir ışıklandırma sağlanmalıdır. Doğal ışık, yapay ışığa daima tercih edilmelidir.
Bütün bu koşullar yerine getirildikten sonra, dişi ve erkek gece karanlığında üretim akvaryumuna alınır. Böylece bütün bir gece boyunca yeni alındıkları ortama uyum sağlamaları mümkün olur. Günün ilk ışıklarıyla birlikte akvaryumda dolaşmaya başlayan balıklar birbirini görür. Bu karsılaşma anı çok önemlidir, Üretici bu sırada balıkları rahatsız etmeksizin akvaryumu gözlemekte olmalıdır
Dişiyi gören ve cinsel acıdan kızgın olan erkek hemen yüzgeçlerini kabartarak görkemli bir görünüm kazanır. Derhal dişinin yolunu keser, çevresinde dolanır. Başıyla gövdesiyle, yüzgeçleri ile ona dokunur ve çarpar. Bu haliyle bir aşk dansı yapar haldedir. Adeta dişinin döle girmeyi istekli olup olmadığını öğrenmek ve onu yumurta dökmeye razı etmek istemektedir.
Bu arada dişinin görünümü ve tutumu dikkatle izlenmelidir. Çünkü erkeğin davranışları karşısındaki tavrı ve vaziyet alışı, döle girmeye elverişli olup olmadığını ortaya koyar. Eğer döle girmeye hazır ise ilk tanışma sırasında cilve özelliği taşıyan küçük kaçışlar yapsa bile köşe bucak saklanmaz, aksine onu ilgiyle izler. Döle isteksiz olan dişi erkekten kurtulmak için kaçıp gizlenir. Bir bitkinin altına, bir tasın arkasına saklanır. Rengi dahi solarak doğal niteliğini yitirir. Böyle bir durumla karşılaşıldığın da çifti ayırmak gerekir. Aksi halde dişi, erkek tarafından iyice hırpalanacaktır.
Birkaç gün aradan soma erkek başka bir dişiyle yeniden çiftleşmeye sokulur. Üremede yararlanılamayan ilk dişi, döle hazır ve elverişli olduğuna inanılmadan bir daha denemeye sokulmamalıdır. Elde başka bir damızlık çift varsa başarışız bir deney geçirmiş bulunan erkeğin kullanılmasından da kaçınılmalıdır. Çünkü dişiye karşı biraz sert davranma olasılığı vardır.
Erkek, yuva yapımını bitirir bitirmez, tıpkı doğada olduğu gibi ve yaradılışlarından bugüne değin süregelen biçimde dişiyi kendisiyle birlikte döle girmeye zorlar. Bu amaçla dişiyi, öncelikle yumurtaların bırakılacağı köpük yuvaya doğru yöneltmek ister. Bunun için yüzgeçlerini olanca genişliğiyle gererek önünü keser. Başıyla dürtükleyerek, gövdesiyle sıkıştırarak onu kendisine paralel olarak ve yuva yönüne yüzmeye mecbur eder. Dişi gereği gibi beslenmiş ve bakılmışsa, yaşı da döl vermeye elverişliyse döle girmekten kaçınması için hiç bir neden yoktur. Fazla zorluk çıkarmadan erkeğe uyum gösterir. Onunla birlikte köpük yuvanın altında buluşur. Ürememe işlemini yapar.
Labirentli Balıkların Akvaryumda Üretiminde İkiz Akvaryum Yöntemi
Labirentli balıkların akvaryumda üretilmelerinde başarının en büyük öğesi, üretimde kullanılacak dişinin doğru olarak saptanmasıdır. Üretime sokulan dişi eğer döl verecek nitelikte değilse yapılan tüm hazırlıklar boşa çıkıp olumsuz bir sonuç alınacağı gibi, balıklarınız da hırpalanmış olacaktır.
Ancak bazı üreticiler, üretimde yanılma payını büyük ölçüde ortadan kaldıran bir yöntem geliştirmişlerdir. “İkiz akvaryum yöntemi” olarak adlandırılan bu yöntemde, yumurta dökme olgunluğuna erişmemiş olması halinde dişi balığın hırpalanması olasılığı ortadan kaldırıldığı gibi, onun yerine bir başkasının döle sokulmasına da olanak bulunabilmektedir.
Hazırlık olarak, standart ölçüde yani 60 x 30 x 30 santim boyutlarında bir akvaryum alınır. Daha önce anlatılan “akvaryumda üretimde” olduğu gibi üreme akvaryumu uygun nitelikte suyla 10 santim yüksekliğinde doldurulur, Toprağa bağlı ve yüzen bitkilerle uygun bir bitkilendime sağlanır. Akvaryum suyu, oda ısısının yükseltilmesiyle elverişli düzeye çıkarılır. Akvaryum, uygun ölçüde kesilmiş saydam bir cam parçasıyla ortadan ikiye bölünür. Üretime sokulacak dişi ve erkek balıklar döle sokulacakları günün gecesi, erkek balık üreme akvaryumunun bir bölümüne, dişisi diğer bölümüne olmak üzere yerleştirilir.
Günün ilk ışıklarıyla birlikte akvaryumu dolaşmaya başlayan balıklar, kendilerini ayıran cam bölmenin ardından birbirlerini görür. Dişiyi gören erkeğin solungaçları şişer, yüzgeçleri kabarır, renkleri canlanır. Üreme içgüdüsüyle dişiyi bir süre ilgiyle izledikten ve ona kur yaptıktan sonra büyük bir istekle köpük yuva yapımına girişir. Dişinin bu süre içindeki davranışları, onun yumurta dökmeye yatkın olup olmadığını belirler. Eğer dişi yumurta dökümü için hazırsa onda da bir isteklilik ve bir kıpırdanma hali, erkeğin yaptığı kurlara karşılık verme görülür. Camın önünden ayrılmaz. Erkeğin hareketlerini ve yuvayı kuruşunu ilgiyle izler.
Buna karşın dişi yumurta dökecek duruma gelmemişse camın arkasından erkeğe ilgi göstermek ve döle girmeğe isteklilik göstermek şöyle dursun, bulunduğu bölümün kuytu köşelerine çekilip gizlendiği ve renginin solduğu görülür. Böyle bir dişi üretime sokulmamalı, üreme akvaryumundan çıkarılarak yeterli olgunluğa ulaşıncaya değin diğer damızlıklarla birlikte özel bakım ve beslenme uygulanmalıdır.
Üreticinin elinde başka dişi varsa üretim girişimi bu dişiyle sürdürülebilir. Yeni dişi, kendine ayrılan bölmeye konularak erkeğe karşı olan davranışları ve tutumu gözlenir. Bir başka yol da daha başlangıçta üreme akvaryumunun dişiye ayrılan bölümüne birden fazla dişi damızlık koymaktır. Bu durumda dişilerden birinin döle elverişli olması halinde, diğerleri akvaryumdan alınarak uygun olduğu belirlenen, çiftleşmeye sokulur. Ancak hiçbir zaman, birden fazla dişi aynı anda üretimde kullanılmamalıdır.
Yuvanın yapımı erkek tarafından tamamlanıp dişinin döle girmeye istekli olduğu belirlenince, aradaki cam perde kaldırılarak çiftin birbiriyle buluşması sağlanır. Bundan sonrası daha önce anlatıldığı biçimde gelişir.
Lütfen yorum bırakın.