Yumurtalarını Ağızlarında Kuluçkaya Yatıran Akvaryum Balıkları
Yumurtalarını ağızlarında kuluçkaya yatıranlarda cinsiyet ayrımını belirleyen en bariz özellik, kafa ve özellikle çene yapısıdır. Bu türdeki balıkların dişileri yumurtaları ağızlarında sakladıkları için, iri ve gelişmiş bir alt çeneye sahiptir. Çene altında sarkan, gerdan biçimindeki oluşum dişi balığı yanılgısız biçimde tanıma olanağı sağlar. Erkekte ise böyle bir gelişme görünmez.
Birbirleriyle anlaşan eşleşmiş çiftlerin üreme etkinliğinin başlangıçta aşırı oranda iştahlı oldukları görülür. Zaten canlı yeme karşı düşkün olan bu balıklar, yumurta dökme öncesi doymak bilmez. Bu bir bakıma besin depolama anlamı taşır. Budan başka renkleri her zamankinden daha değişik özellik kazanır. Renkleri değişir veya daha parlak ve canlı olur.
Üreme etkinliği, yumurta bırakılacak yerin seçimi ile başlar. Burası, bir taşın üstü veya bir kovuğun içi olabileceği gibi çakıl döşeli tabanda açılan bir çukur olabilir. Yumurta bırakmak için seçilen yer temizlenip arıtıldıktan sonra, dişi buraya yumurtalarını bırakır. Daha sonra erkek gelerek dişinin bırakmış olduğu yumurtaları döller. Buraya kadar Cichlidaelerin diğer üyelerinde gelişen üreme yeni bir boyut kazanır. Dişi, döllenen yumurtanın tümünü ağzına alarak burada depolar. Yumurtalar çatlayıp yavrular çıkıncaya değin kadar ağzının içinde saklar.
Yumurtalar, annelerinin ağzında tam bir güvence içindedir. Burada onlar için hiçbir tehlike yoktur. Kendilerini yiyebilecek balıklara karşı olduğu kadar bakterilere karşıda korunmaktadırlar. Dişi balık, ortalama olarak 10 gün kadar süren uzun bir kuluçka dönemini hiçbir besin almaksızın geçirir. Bu dönemin sonunda çatlayan yumurtalardan çıkan yavrular, annelerinin ağızdan akvaryuma katılır. Ancak bütün bu süre içinde hiçbir besin almayan dişi balık ağırlığının yaklaşık 1/3’ünü kaybetmiştir.
Henüz yüzmeye başlayan küçük yavrular, herhangi bir tehlike anında geldikleri yere geri dönmekte oldukça süratlidir. Onları ürkütecek, tehlike duygusu uyandıracak bir varlık, sarsıntı, ani ışık gibi etkenler güven duydukları anne ağzına sığınmalarına neden olur. Tehlike geçtikten sonra yeniden annelerinin açılan ağzından akvaryuma dönerler. Yumurtalarını ağızlarında kuluçkaya yatıran Cichlidae ailelerini şöyle sıralayabiliriz.
Haprochromis Cinsi Akvaryum Balıkları
Afrika, Ürdün ve Suriye kökenlidir. Yumurtalarını yavrular çıkıncaya kadar ağızlarında saklamalarından başka yaşama, beslenme ve üreme özellikleri açısından Cichlidae’lerden ayrılmaz. Genel olarak küçük yapılı balıklardır. Buna rağmen pek saldırgan olurlar. Karma akvaryumlarda barınmaları olanaksızdır.
Haprochromis Cinsi Çeşitleri
Haprochromis Multicolor
Cichlidae ailesinin küçük ve ilgi çekici bir balığıdır. Ana vatanı Mısır olup buradan farklı bölgelere yayılmıştır. Boyu genellikle 5 cm’dir ancak 6 cm’ye kadar da ulaşabilir. Döllenme zamanlarında erkeğin değişken bir renk özelliği vardır. Gövdede ve yüzgeçlerde genel renk; altın rengi, yeşil ve gridir. Bu temel renk üzerinde, pembe, mavi ve kırmızı benekler bulunur. 24 ila 28 C°’de çok iyi gelişirler.
Haprochromis multicolor:
Haplochromis Wingati
Gövdenin göğüs yörelerine altın sansı, kuyruğuna doğru ise gümüşi mavi egemendir. Göz irisleri mercan kırmızısı rengindedir. Gözden başlayan ve kuyruk köküne kadar devam eden koyu renkli bir bant, dört yerden yukarı ve aşağıya doğru dikey uzantılar verir. Bu türün erkeği, dişisinden daha iri oluşuyla kolayca ayırt edilebilir. Ayrıca karın yüzgeci üzerinde mercan kırmızısı beneklere sahiptir.
Haplochromis wingati:
Lütfen yorum bırakın.