İnkübasyon Çalışmasında Dikkat Edilecek Hususlar
Su sıcaklığı
- Astronot balığında, suyun pH’ı 6,5-7,5 arasında olmalıdır. Sıcaklığın 25-27 C° arasında olması idealdir.
- Ateş ağız Cichlidea balığında, suyun pH’ı 6-7 arasında olmalıdır. 22-24 C° sıcaklık idealdir.
- Discus balığında, suyun pH’ının 6-7, sıcaklığının 28-30 C° olması idealdir.
- Melek balığında suyun pH’ının 6,5-7,5, ısının 24-28 C° olması idealdir.
- Zebra cichlidea balığında suyun pH’ının 6,5-7,5, ısısının 18-25 C° olmalısı idealdir.
Görüldüğü gibi yavrusuna bakan balıklarda su sıcaklığı 18 ila 30 C° arasında değişmektedir.
Kollektörler
Dişi yumurtlamaya karar verdiğinde anüs çıkıntısı uzar. Diğer taraftan dişi balık akvaryum içerisinde bir yer bularak kumları eşmeye veya camları temizlemeye başlar ya da tek girişi çıkışı olan kaya içlerini ve çeşitli deniz kabuklarının iç kısımlarını yumurtlamak için seçer. Akvaryum içinde yumurtlama alanı konusunda fazla seçici değildir, buna rağmen ters çevrilmiş saksılar, iri deniz kabukları, plastik borular veya taşlar kollektör olarak kullanılır.
Yumurta nöbeti:
Zebra ciklit yuvasını hazırlarken:
Dişi, hazırlanan yuvaya 30 ila 50 arasında değişen sayıda yumurtalarını bırakır. Bundan sonra erkek gelerek yumurtaların üzerine geçer ve sperm dökerek onları döller. Erkek spermini bıraktıktan sonra dişi, yumurtaları teker teker toplayarak ağzının içinde depolar. Tüm kuluçka süresince dışarıdan hiç besin almamasına rağmen onları korur.
Stres faktörleri
Bağışıklık (İmmün) sistemi, hastalıklara karşı bir mekanizmadır ve çevre koşullarındaki ani değişimlere yani strese oldukça duyarlıdır. Kayalar arasına yuva yapar. Kayaların altında tüneller açar. Yaşadıkları doğal ortamlarda pH 7.4-9.0 arasındadır. Bu nedenle pH değerlerindeki ani yükselme veya düşüşler bağışıklık sistemlerini etkiler ve onları hastalıklara karşı dayanıksız hâle getirir. Doğal ortamları sert sulardır. Bu nedenle akvaryuma sertliği artırıcı ezilmiş mercan kumu, kireç taşı, doğal kayalar eklenmelidir.
Lütfen yorum bırakın.