Balıkların büyük çoğunluğu gözönüne alındığında “yumurta dökerek” çoğalır. Üreme olgunluğuna erişen dişi balık, karnında depoladığı yumurtaları anal açıklıktan dışarıya atar. Yumurtalar, bazı türlerde tek tek, bazı türlerde diziler, bazılarındaysa salkımlar hâlinde suya bırakılır. Bu yumurtalar, erkek balığın benzer biçimde döktüğü spermlerle, akıntı, çalkantı gibi doğal olayların da yardımıyla döllenir. Spermle karşılaşmayan yumurtalar bozulur. Döllenen yumurtalar ise başka balıklara yem olmaktan kurtulduklarında, küçük birer balık olarak doğaya katılır.
Akvaryumda bulunan balıklardan bazılarının karınlarının aşırı şekilde şişmiş olması bu balığın yumurtalı olduğunu gösterir. Bu balıklarda anüs içe doğru çökük olur. Üreme mevsiminde erkek balıkların solungaç kapakları üzerinde kabarcıklar oluşur. Bu kabarcıklar cinsiyet tayininde yararlı olur. Cinsel olgunluğa erişmeleri akvaryum koşullarına göre değişir.
Yumurta Döken Balık Türleri
Üreme biçimlerine göre yumurta dökenler kategorisinde ele alınan bu balıklar arasında aşağıdaki cins veya ailelerden (familyalar) oluşur.
Carassius (Japon Balığı) Akvaryum Balığı
Japon balıkları genel adıyla bilinir. Bilimsel adı Carassius auratus’tur Sazangiller ailesinde çeşitli çaprazlamalarla çok değişik vücut formu ve renkte bireyler elde edilmiştir. Çenelerinde diş bulunmaz. Çoğunlukla ilgi çekici renklere ve renk düzenine sahip, sırt yüzgeçleri tek bir parçadan oluşan, yumurtalarını suya gelişigüzel döken ve kendi yumurtalarını yemeyi seven balıklardır. “Cyprinidae”lerin bazı üyeleri, ağızlarının çevresinde bulunan ve duyarga görevi yapan bir veya iki çift bıyık taşır.
Carassius (Japon Balığı) Çeşitleri
Koi, Japon Balığı Çeşidi
Koiler havuz balıklandır. Sazan balıklarına çok benzerler. Tek farkları renkleridir. Koiler havuz balıkları olmasına karşın geniş hacimli akvaryumlarda bakılabilirler. Japon balıklarına göre daha serin suları sever.
Koi:
Shubunkin, Japon Balığı Çeşidi
Shubunkinleri klasik Japonlardan ayıran en önemli özellik kuyruklarıdır. Kuyrukları tektir ve genelde uzundur. Shubunkinlerin dikkat çeken özelliklerinden biride renkleridir. Renkleri canlı ve çeşitlidir. Shubunkinler kendinden küçük Japon balıklarıyla bakılmamalıdırlar; çünkü kendinden küçük balıkların kuyruklarını parçalayabilirler. Aynı şey koiler için de geçerlidir.
Shubunkin:
Klasik Japon, Japon Balığı Çeşidi
Klasik Japonlar diğer Japonlara göre daha dayanıklıdır. Kuyrukları çifttir. Koi ve shubunkinlere göre daha sıcak suları severler.
Klasik Japon:
Teleskop Japon, Japon Balığı Çeşidi
Teleskop Japonların en önemli özellikleri gözleridir. Gözleri dışa doğru çıkıktır ve teleskoba benzemektedir. Narindirler özel bakım isterler. Akıntıyı sevmezler.
Teleskop Japon:
Oranda, Japon Balığı Çeşidi
Orandaların en önemli özellikleri başlarının şişik olmasıdır. Bu şişik köpük şeklindedir. Narindirler küçük akvaryumlarda kolay hastalanıp ölürler.
Oranda:
Ranchu, Japon Balığı Çeşidi
Ranchulann en önemli özellikleri üst yüzgecinin olmamasıdır. Ayrıca orandalar gibi kafalarında köpük vardır. Narindirler yüzme yetekleri çok iyi değildir; bu yüzden akıntılı akvaryumlarda bakılmamalıdırlar.
Ranchu:
Ryukin, Japon Balığı Çeşidi
Ryukinlerin en belirgin özellikleri sırtlarının kambur gibi olmasıdır. Ryukinlerin uyumsuz bir yapısı vardır. Diğer Japon balıklarıyla anlaşamayabilirler.
Ryukin:
Torba Göz Japon, Japon Balığı Çeşidi
Torba göz Japonların en belirgin özellikleri gözerinin altındaki torbalardır. Ayrıca ranchu gibi bu balıklarında üst yüzgeci yoktur. Yüzme yetenekleri çok iyi değildir. Torba göz Japonların bulunduğu akvaryumlar sade olmalıdır. Çünkü dekorlar balığın göz torbalarını patlatabilir.
Torba Göz Japon:
Tül Kuyruk Japon, Japon Balığı Çeşidi
Tül kuyruk Japonların klasik Japonlardan farkı kuyruk ve diğer yüzgeçleri çok uzundur. Narindirler kuyruklarına dikkat edilmelidir; bu yüzden sade bir akvaryum tercih edilmelidir.
Tül Kuyruk Japon:
Lütfen yorum bırakın.