Larva ve Larva Sonrası Bakım ve Besleme | Yavrularını Büyüten Akvaryum Balıkları

Larva Besleme

Artemia (Artemia Salina) yavru balık üretiminde ve değerli akvaryum balıklarının beslenmesinde çok yararlanılan bir canlıdır (Bu canlının üretimini Artemia modülünde gördünüz.). Yavrular 10 günlük olduğunda Artemia kurtçukları ile beslemeye başlanmalıdır.

Daphnia (su piresi) akvaryum yetiştiriciliğinde en çok kullanılan canlı yemlerden bir tanesidir (Bu canlının üretimini Su Piresi modülünde gördünüz.). Yavrular 15 – 20 günlük olduğunda onlara çok ince yavru su pireleri verilmelidir. Altı haftalık olduklarında ise beslenmeleri daha da kolaylaşır. Her türlü yemle beslenebilir hâle gelirler.

Larva Sonrası Besleme

Pul Yemler
Pul yemlerde aranan en önemli özellik yüzerliktir. Pul yem üretiminde ise yüzerlik yemin çok ince bir tabaka hâlinde imal edilmesi sonucu özgül ağırlığının düşürülmesi ve geniş yüzey alanı oluşturulması ile sağlanmaktadır.

Pelet Yemler
Peletleme, önceden öğütülmüş ve karıştırılmış en az iki yem ham maddesinin nem, sıcaklık ve basınç etkisi altında mekanik araçlar kullanılarak yemin verileceği türün yapısına uygun bir silindirik şekle getirilmesidir. Pelet yemlerin diğer yemlere göre birçok üstünlüğe sahip olması kullanım alanlarını genişletmiş ve pelet yem yapımında kullanılan mekanizasyonların gelişmesine neden olmuştur.

Pelet yemlerin diğer yemlere üstünlükleri;

  • Peletlenmiş yemler üretim sırasında belli sıcaklık, nem ve basınç etkisi altında kaldığından kendine has lezzet ve kokuya sahip olmakta bu da yemin verildiği hayvanlar tarafından istekle tüketilmesini sağlamaktadır.
  • Peletleme sonucu homojen bir besin madde içeriği gösteren yemler oluşmakta ve bu da bu yemle beslenen canlının eksiksiz olarak beslenmesini sağlamaktadır.
  • Peletleme yemlerin toz yemlere göre dış etkilerden (nem) % 95 oranında daha az etkilenmesini ve yemlerin oksidasyonunun gecikmesini sağlamaktadır.
  • Pelet yemlerin taşınması ve depolanması daha kolaydır.
  • Tüm bu üstün yönlerine karşı pelet yemlerinde bazı olumsuz yönler de bulunmaktadır ancak bunlar uygulanacak iyi bir planlama ve yönetimle azaltılabilmektedir.
  • Pelet yemler pahalı yemlerdir fakat iyi bir rasyon planlaması ile beslenen türün ete dönüşüm oranı artırılarak bu açık kapatılabilmektedir.
  • Pelet yemlerin besin madde içerikleri (protein, vitamin) uygulanan sıcaklığın etkisiyle bir miktar azalmaktadır fakat son yıllarda vitamin gibi katkı maddelerinin sıcağa karşı dayanıklı formlarının kullanılmaya başlanmasıyla bu olumsuz durum da en aza indirilmiştir.

Canlı Yemler
Beyaz kurt, mikro kurtlar (Anguillula silusiae), grindal kurt (Enichytraeus buchholzi), tubifex, amhipodlar, sivrisinek ve diğer uçan böcek larvaları, toprak solucanları canlı yem olarak kullanılabilir ancak bu canlılar yaşam ortamlarından taşıdıkları hastalık yapıcı bakteri ve diğer parazitleri balıklara bulaştırabilecekleri için yem olarak verilmeden önce çok iyi dezenfekte edilmelidir.


İlginizi Çekebilir!
Facebooktwitterpinterestlinkedin

ilk yorumu siz yazın

Lütfen yorum bırakın.

E-mail ve isim zorunlu değildir.