Akvaryum Isıtma ve Isı Sistemleri

Akvaryumların Isıtılması

Akvaryum balığı yetiştiriciliğinde en önemli konulardan biridir. Isıtıcı-termostatın görevi akvaryumun sıcaklığını ayarlanan sıcaklıkta olabildiğince sabit tutmaktır.

Isıtma düzeninde meydana gelecek ve fark edilmeyecek hatalar sonucu balıklar zarar görebilir bazen de ölümlere yol açabilir.

Su sıcaklığı arttıkça su içerisindeki erimiş oksijen miktarı azalır. Bu nedenle su sıcaklığı arttıkça havalandırma konusuna da dikkat edilmelidir.

Çok kalabalık olmayan akvaryumlarda elektrik kesilmesi nedeni ile 4-5 saat hava verilememesi balıklara çok büyük zarar vermez.

Çeşitli tip termometre ve bir ısıtıcı örneği:

Çeşitli tip termometre ve bir ısıtıcı örneği.

Isıtıcı gücü ve akvaryum hacim ilişkisi:

Isıtıcı gücü ve akvaryum hacim ilişkisi.

Isıtıcı gücü akvaryum büyüklüğüne göre planlanır. Genel olarak 1 lt hacim için 1 watt yeterli olabilir. Örneğin 50 lt’lik bir akvaryum için 50 watt, 100 lt’lik bir akvaryum için 100 waat ısıtıcı konulabilir. Fakat bu oran odanın da devamlı sıcaklığına bağlı olarak değişebilir.

Akvaryumun tabanına döşenmiş ısıtıcı düzeneği:

Akvaryumun tabanına döşenmiş ısıtıcı düzeneği.

Isıtmada amaç akvaryumun her zaman her yerini eşit şekilde ısıtılmasını sağlamaktır. Bunun için ısıtıcıyı akvaryumun dip kısmına yerleştirilmelidir. Hatta akvaryumun taban kısmının geniş bir görünüş vermesi için eğimli şekilde taban kısma kum veya çakıl yerleştirilir ise ısıtıcı en çukur olan yere konulmalıdır. Böylece ısınan suyun üste yükselmesi ayrıca hava ve balıkların hareketi ile sıcaklık her yere dağılmış olacaktır.

Akvaryumun bulunduğu oda içerisindeki sıcaklık koşulları da ısıtmayı önemli derecede etkiler. Kaloriferli salonlarda bile gece yarısı kaloriferlerin söndürülmesi nedeni ile ısı değişiklikleri olur. Bu nedenle kullanılacak ısıtıcı düzeninin gücü en soğuk zamanda bile akvaryumda 23-27 C° sıcaklık sağlıyacak güçte olmalıdır. Akvaryumun başarılı bir şekilde ısıtılabilmesi için akvaryumun su kapasitesine göre kullanılabilecek ısıtıcı güçlerinin aşağıdaki şekilde olması önerilebilir. Fakat bu öneri ancak iyi bir termostat kullanıldığında geçerli olacaktır.

  • 20-30 Litre 50 Watt
  • 40-50 Litre 75 Watt
  • 60-75 Litre 75-100 Watt
  • 100 Litre 100-150 Watt

Bu gibi termostat kullanmak istemeyenlerin sadece bir ısıtıcı ile akvaryumlarım ısıtmak isterler ise 1 litre su için 1 watt hesabı ile ısıtıcı kullanmaları önerilebilir. Örneğin 25 litrelik bir akvaryum için 25 wattlık, 50 litrelik su hacmi için 50 wattlık bir ısıtıcı kullanılması düşünülebilir.

Akvaryumlarda gereğinden daha güçlü ısıtıcı kullanmak termostat üzerine fazla yük binmesine ve bunun sonucunda çabuk bozulmasına ve beklenmedik bir anda arıza yapıp balıkların haşlanarak ölmesine neden olabilir. Bu nedenle gereğinden güçlü ısıtıcı kullanmak doğru değildir. Değerli balık yetiştirenler bazen akvaryumlarında 2 adet termostatlı 2 ısıtıcı kullanırlar.

Bir akvaryumda ısıtıcının konulabileceği yerler üst yan ve taban kısım olabilir. En uygunu taban kısmıdır:

Bir akvaryumda ısıtıcının konulabileceği yerler üst yan ve taban kısım olabilir. En uygunu taban kısmıdır.

Akvaryumun üst kısmına ısıtıcını yerleştirilmesi:

Akvaryumun üst kısmına ısıtıcını yerleştirilmesi.

Akvaryumun yan kısmına ısıtıcını yerleştirilmesi:

Akvaryumun yan kısmına ısıtıcını yerleştirilmesi.

Akvaryumun taban kısmına ısıtıcını yerleştirilmesi:

Akvaryumun taban kısmına ısıtıcını yerleştirilmesi.

Isıtıcının akvaryumun üst veya yan kısımlarına konulması ısının akvaryumun içine iyi yayılmasını önler. En uygunu ısıtıcının akvaryumun taban kısmına yerleştirilmesidir.

Isıtıcı ve termostadın ayarı oldukça önemlidir. Bu işlem aşağıdaki sıralamadaki gibi yapılmalıdır:

  • Önce ısıtıcıyı akvaryumun dibine yakın yerleştirilir.
  • Termostadı üst kısmı suya girmeyecek şekilde akvaryumun kenarına asılır.
  • Isıtıcının fişini termostadin fişine takılır.
  • Termostadın fişi pirize takılır.
  • Termometre ile suyun sıcaklığını ölçülür.

Akvaryum İçin Termometre
Akvaryumda ısıtıcının sağladığı ısının ölçülmesi için kullanılır. Isıtıcının doğru çalışıp çalışmadığını kontrol içinde gerekli bir araçtır. Kullanılan ısıtıcının termostatı bulunmasına rağmen yinede termometre bulundurmak gerekir.


İlginizi Çekebilir!
Facebooktwitterpinterestlinkedin

ilk yorumu siz yazın

Lütfen yorum bırakın.

E-mail ve isim zorunlu değildir.