Akvaryum Işıklandırma ve Işıklandırma (Aydınlatma) Sistemleri

Akvaryumun Işıklandırılması

Diğer bitkiler gibi akvaryum bitkileri de fotosentez yoluyla besinlerini sentezleyebilmek için ışık enerjisine gereksirim duyarlar. Gün ışığı, görünümü bozan ve bitkilere zarar veren yosunların oluşmasına neden olduğu için akvaryumlar genelde doğrudan güneş ışığı almayan bir yere yerleştirilir ve suni olarak aydınlatılırlar.

Akvaryum İçin Işıklandırma Sistemi
Akvaryum kapağına takılan floresan lambaları en yaygın ışıklandırma yöntemidir. Bunun dışında, cıva buharlı (HQL) ve halojen (HQI) lanbalar da akvaryumlarda kullanılırlar. Güçlü ışığı ve spektrum özellikleriyle halojen lambalar daha çok deniz akvaryumlarında kullanılırlar.

Akvaryum, her gün 10-12 saat aydınlatılmalıdır. En ideali, ışıklandırma sistemini otomatiğe bağlayarak ışıklandırmanın düzenli olmasını sağlamaktır. Düzenli saatlerde açılıp kapanan ışığa balıklar kısa zamanda uyum sağlarlar. Hem yosun oluşumunu azaltmak, hem de akvaryumu daha geç saatlere kadar seyredebilmek için ışık öğlenleri bir iki saat kapatılabilir.

Akvaryumun tabanına kadar yeterli bir ışıklandırma istenir ise ışık kaynağının gücünü akvaryumun yüksekliğine göre ayarlamalıyız. Bitkilerin türlerine göre ışık gereksinimleri farklıdır. Genelde bitkiler, düşük ışık şiddetiyle yetinenler, orta şiddette ve yüksek şiddette ışık şiddeti gerektirenler diye üç gruba ayrılırlar. Herhangi bir bitki türü tanıtılırken bu gruplardan hangisine girdiği belirtilir. Işık şiddeti lux birimiyle ölçülür.

Akvaryum bitkilerinin doğal ortamlarındaki ışık şartları:

Akvaryum bitkilerinin doğal ortamlarındaki ışık şartları.

Tropik bölgelerde öğlenleri güneş altında ışık şiddeti 75000 lux’e kadar ulaşır. Bitkilerin sağlıklı gelişimi ve balıkların canlı renklerinin görülebilmesi için ışığın şiddeti kadar renk bileşenleri (spektrum özellikleri) de önem taşır.

Akvaryum İçin Floresan Lambaları
Son yıllarda, tatlı su ve deniz akvaryumları için uygun spektrum özelliklerinde floresan lambaları kullanılmaktadır. Işıkta mavi tonlarının fazla olması yosunlanmayı hızlandırır. Bu yüzden ağırlık, kırmızı tonları üzerinde olmalıdır. Fakat yalnızca grolux (mor renkli) lambasının ışık şiddeti çoğu bitki türü için çok zayıftır, sıcak ya da soğuk günışığı lambalarıyla beraber kullanılır. Floresan lambalı aydınlatmada dikkat edilmesi gereken konular şunlardır;

  • Günde 10-12 saat düzenli saatlerde aydınlatılmalıdır.
  • Tabana kadar yeterli aydınlanma için akvaryum 60 cm’den yüksek olmamalıdır.
  • Floresan lambaları kullanıldıkça yaydıkları ışığın şiddeti azalır. Akvaryumda kullanılan lambalar en azından yılda bir yenilenmelidirler.
  • Parlak yüzeyli parabolik yansıtıcılarla ışık verimi artırılabilir. Böylece enerjiden de tasarruf edilmiş olur.
  • Floresan lambalarının takıldığı sistem kaliteli, su geçirmez ve paslanmaz olmalıdır. Elektrik kaçakları olmamalıdır.
  • Kullanılması gereken floresan lambası sayısı, akvaryumunuzun yüksekliğine, genişliğine ve sağlamak istediğiniz ışık şiddetine (Yüksek, Orta, Düşük) bağlıdır.

Akvaryumdaki suyun yüksekliği ile florosan lamba arasındaki uzaklık:

Akvaryumdaki suyun yüksekliği ile florosan lamba arasındaki uzaklık.

Tabloda floresan reflektörleri (yansıtıcıları) kullanıldığı varsayılmıştır. Eğer yansıtıcı kullanılmıyorsa aynı ışık şiddetini elde etmek için yaklaşık iki kat daha çok lamba kullanmak gerekir.

Akvaryum İçin Cıva Buharlı (HQL) Lambaları
Cıva buharlı lambalarla (HQL) yüksekliği 70 cm’ye kadar olan akvaryumlar aydınlatılabilirler. HQL gün ışığına yakın spektrumuyla bitki ve balıklar için ideale yakın bir aydınlanma sağlarlar. Bu lambaların bir avantajı da üstü açık akvaryumlarda kullanılabilmeleridir. Bu tip akvaryumlarda bazı bitki türleri suyun dışına doğru büyüyüp çok dekoratif bir görünüm verirler.


İlginizi Çekebilir!
Facebooktwitterpinterestlinkedin

ilk yorumu siz yazın

Lütfen yorum bırakın.

E-mail ve isim zorunlu değildir.