Anaç Seçiminde Canlı Doğuran Akvaryum Balıklarının Nitelikleri


Anaç seçiminde aşağıdaki ölçütler göz önünde bulundurulur.

Balığın Sağlıklı Olması
Üretim amacı ile seçilen balıklar sağlıklı olmalıdır. Kolay hastalanmayan, dayanıklı balıklar olmasına karşın kötü su koşullarında mantar ve beyaz benek hastalığına yakalanabilir. Bu sorun, ilaçlar ve akvaryum koşullarına biraz daha dikkat etmekle çözülebilir.

Canlı doğuran balıklar genel olarak büyük dış toprak havuzlarda üretilir. Bu nedenle üretim alanından alınan binlerce balık piyasaya sevk edilir. Bu sevkiyatta ölüm oranının az olması için öncelikle balıklar üredikleri havuz suyu ile birlikte pazarlama akvaryumlarına alınmaktadır. Bu akvaryumlara % 5’lik metilen mavisinden her bir litre için bir damla damlatılmaktadır. Bu dönemde havalandırma güçlü olmalıdır. Böylece kayıp az olur. Bu yöntem diğer balıkların naklinde de kullanılabilir.

Beyaz benek hastalığına karşı önce su sıcaklığının 30 dereceye çıkarılması, benekler balık vücudundan ayrılınca da akvaryuma kinin atılması gerekir. İki günde bir kinin verilmeye devam edilir. Hastalıklar yok olunca suyun % 50’si değiştirilmelidir. Eğer bazı balıkların hâlen hasta olduğu izleniyor ise su sıcaklığı 1-2 derece daha yükseltilmelidir. 4-5 litre su için 2 çay kaşığı tuz, kinin tedavisi yanında verilir ise hastalıktan kurtulmak mümkün olabilir. Mantarlara karşı ise mantarlı vücut kısmı % 5’lik metilen mavisi ile ilaçlanır ve akvaryuma tuz ilavesi yapılır.

Balığın Anaç İçin Uygun Yaş ve Büyüklükte Olması
Dişi ve erkekleri genç yaşta bile ayırmak mümkündür. Erkekler çok güzel renklere ve gonopodium denilen üreme organına sahiptir. Dölleme ana karnında olur. Üretim için dişinin iyi vasıflara sahip olması gerekir. Erkekler ise genç yaşta daha çiftleşmeden ayrılmalıdır. İyi bir yemleme ile balıklara kondisyon kazandırılır. Üretim için çiftleşme akvaryumları kullanılır. Seçilen erkek ve dişiler aynı akvaryuma konulur. Sıcaklık 24-26 derece olmalıdır.

Canlı doğuran balıkların cinsel organları:

Canlı doğuran balıkların cinsel organları.

Canlı doğuran balığın doğum anı:

Canlı doğuran balığın doğum anı.

Canlı doğuran balıkların yumurta gelişimi:

Canlı doğuran balıkların yumurta gelişimi.

Balık Türüne Özel Cinsiyet Karakterleri
Canlı doğuranlarda üreme yumurtaların dişi balığın üzerinde döllenip yumurtanın gelişerek dişi balığın karnından canlı çıkması yoluyla üreyen balık türüdür. Canlı doğuran balıklardan lepistesler doğduktan ortalama 2,5 – 4 ay sonra cinsel olgunluğa erişir ve doğum yapan balığın yaşına, doğum sayısına ve bakım şartlarına göre 20 – 200 yavru verebilir. Doğum yapan “lepistes” ortalama 3-6 hafta sonra hamile kalarak tekrar doğum yapabilir. Ortalama hamilelik süresi ise bir aydır.

Aynı dişinin sürekli erkek tarafından rahatsız edilmesini önlemek amacıyla dişi erkek oranı 1/3 ya da 1/2 olarak ayarlanmalıdır. Damızlık olarak seçilecek erkeklere özellikle dikkat edilmelidir. Kendi türünün karakteristiğini taşıyan, renkleri canlı ve sağlıklı balıklar tercih edilmelidir. Cinsiyet ayrımı, erkekte değişiklik göstererek üreme organı (gonopodium) hâlini alan anal yüzgeç ile yapılır. Bu değişim geçirmiş yüzgeç, dişiye sperm aktarılması için kullanılır.

Akvaryumda biri dişi diğeri erkek olmak üzere en az iki adet sağlıklı balık varsa dişi balık mutlaka hamile kalır. Yine de sağlıklı bir doğum ve yavrularda kaybın en aza inmesi için üç dişi, bir erkek oranı olmalıdır. Bu, sadece akvaryumdaki kavgaların önüne geçmek için değil, aynı zamanda her hamile dişinin 3/2 oranında daha az rahatsız edilmesini sağlamak için gereklidir.

Canlı doğuranlarda hamilelik süresi ortalama 20 gündür. Ancak bu süreyi de akvaryumun bakımı, ısısı, balıkların yaşı ve sağlığı gibi birçok faktör ciddi şekilde değiştirilebilir. Bir canlı doğuranın hamile olduğunu anlamanın en garanti yolu, balığa üstten bakmaktır. Üstten bakıldığında karnı yanlara doğru belirgin şekilde şişmişse balığın hamile olduğu düşünülüp çeşitli tedbirler alınabilir. Hamile dişilerin anüs kısmında oluşan siyahlık da hamileliğin tespitinde önemli bir rol oynar.

Bütün bunların yanında hamile balık, hamilelik döneminde kumun üzerine oturma, bitkilerin arasına girme, akvaryum gereçlerinin (ısıtıcı, filtre vb.) arkasına saklanma, ağır hareket etme gibi davranışlar da sergileyebilir.

Doğan yavrular 3 ay içerisinde cinsel olgunluğa erişebilir. Üretimleri sırasında en az 20 litrelik bir akvaryuma ihtiyaç vardır. Yavruluğa alınan dişi stres altında olacağından doğan yavrularının bir kısmını yiyebilir.


İlginizi Çekebilir!
Facebooktwitterpinterestlinkedin

ilk yorumu siz yazın

Lütfen yorum bırakın.

E-mail ve isim zorunlu değildir.