Aquilegia ( Haseki Küpesi ) Üretimi | Raununculus Familyası Bitkileri | Peyzaj

Aquilegia ( Haseki Küpesi ) Yetiştiriciliği

Bilimsel Sınıflandırma

  • Âlem: Plantae
  • Bölüm: Magnoliophyta
  • Sınıf: Magnoliopsida
  • Takım: Ranunculales
  • Familya: Ranunculaceae
  • Cins: Aquilegia sp.

Aquilegia ( Haseki Küpesi ) Bitkisinin Genel Özellikleri

Orta Avrupa, Kuzey Amerika ve Asya’da yaygın olarak bulunmaktadır. Ülkemizde Anadolu’ nun iç kesimlerinde doğal olarak yetişmektedir. Dayanıklı, otsu 2 yıllık ya da çok yıllık bitkidir. Çiçekleri çok gösterişlidir.

Aquilegia ( Haseki Küpesi ) Bitkisinin Genel Görünüşü:

Aquilegia ( Haseki Küpesi ) Bitkisinin Genel Görünüşü.

Yaz başından itibaren çiçeklenir. Çanak yaprak sayısı beş tanedir ve bazen renklidir. Beş adet taç yaprağı olup bunlar çok renklidir. Daha çok mavi rengin hâkim olduğu taç yaprakta sarı, kırmızı ve beyaz da olabilmektedir. Yaprakları iki üç parçalıdır. Kuvvetli bir kök sistemi vardır. Çok değerli bitkilerdir.

Aquilegia ( Haseki Küpesi ) Bitkisinin Üretimi

Kökten ayırma, yan sürgünlerin çoğaltılması ve tohumla olmaktadır. Tohum ekimi ilkbaharda yapılır. Ekimden iki hafta sonra çimlenir. Tohumlar iki yıl çimlenme yeteneklerini kaybetmeden korunabilir. Tohumlar çimlenince ve bunlar 2 – 3 yapraklı olunca şaşırtılmalıdırlar. Tohumdan üretilen bu bitkiler ancak ikinci yıllarında çiçek açmaktadırlar. Kök çelikleriyle üretimde zamanlama olarak nisan eylül arasında olmalıdır. Kökten ayırma yöntemi ile üretilen fideler hemen ilk yılda çiçek açarlar. Yeni ayrılmış fideler gölge bir ortamda tutulmalıdırlar.

Aquilegia ( Haseki Küpesi ) Bitkisinin Ekolojik İstekleri

Her türlü yumuşak kültür toprağında yetişmektedir. Kumlu – tınlı topraklardan çok hoşlanır. Kireçli topraklarda yetiştirilecekse toprağa yaprak çürüntüsü ilave edilmelidir. Güneşli ve yarı gölge ortamları sever. Yarı gölge alanlarda rahatlıkla kullanılan bir bitkidir.

Aquilegia ( Haseki Küpesi ) Bitkisinin Peyzajda Kullanımı

Orta bölmelerde, göbeklerde ve kenar bölgelerde rahatlıkla kullanılır. Genellikle bahçenin her yerine dikilebilir.

Aquilegia ( Haseki Küpesi ) Bitkisinin Peyzajda Kullanımı:

Aquilegia ( Haseki Küpesi ) Bitkisinin Peyzajda Kullanımı.

Çiçek bordürlerinde çok kullanılır. Park ve bahçelerde renk sağlamak amacıyla kullanılır. Kesme çiçek olarak da kullanılmaktadır.

Aquilegia ( Haseki Küpesi ) Bitkisinin Önemli Türleri

Aquilegia coerula Haseki Küpesi Türü
Kuzey Amerika’da dağlık bölgelerde doğal olarak yetişmektedir. 2000 – 5000 m yükseklikte rahatlıkla yetişir. Çok yıllık otsu bitkilerdir. Güçlü kök sistemleri vardır. Aquilegia 40 – 80 cm boylanabilmektedir. Çiçeklerin çanak yaprakları beyazdır. Mahmuz şeklini almış olan taç yapraklar mavidir. Pembe renkli olan çeşitlerde bulunmaktadır. Çiçekler mayıs – haziran arasında açmaktadır. Yaprakları parçalı, üst yüzü yeşil, alt yüzü grimsi yeşildir. Her türlü, yumuşak yapıda kültür toprağında kolayca yetişebilir. Fakat daha çok tınlı-kumlu toprakları sever.

Aquilegia coerula Haseki Küpesi Türü:

Aquilegia coerula Haseki Küpesi Türü.

Kökten ayırma, yan sürgünler ve tohumla üretilebilirler. Tohum ekimi, ilkbaharda yastıklara yapılır. Ekimden 2 hafta sonra çimlenirler. Fakat tohumlar olgunlaşınca hemen ekildiklerinde, çimlenme ertesi yıl ilkbaharda olur. Tohumla üretimde kültür formlarında açılım görülür. Tohumlar 2 yıl süre ile çimlenme güçlerini korur. Genç fideler sıcak ve kumlu toprakları sever.

Aquilegia canadensis Haseki Küpesi Türü
Doğu ve kuzey Amerika’ da bulunur. 30 – 60 cm boylanır.

Aquilegia canadensis Haseki Küpesi Türü:

Aquilegia canadensis Haseki Küpesi Türü.

Çiçekleri kırmızı, sarı renklidir. Çiçek mahmuzları taç yapraklarından daha uzundur. Çiçeklerini mayıs – haziran arasında görmek mümkündür.

Aquilegia chrysantha Haseki Küpesi Türü
Güney batı Amerika’ da doğal olarak bulunur. Bitki 80 cm boylanabilir. Çiçekleri sarı renkli olup haziran – temmuz aylarında açar. Güzel çiçekleri vardır. Yaprağın üst yüzü açık yeşil, alt yüzü grimsi yeşildir.

Aquilegia chrysantha Haseki Küpesi Türü:

Aquilegia chrysantha Haseki Küpesi Türü.

Işıklı ve gölge yerlerde kuru – taze ve hafif, kumlu topraklarda yetişir. Kökleri yumruludur.

Aquilegia x hybrida Haseki Küpesi Türü
Çok yıllık bir bitkidir. 30 – 60 cm boylanır. Yapraklar derin loplu, koyu yeşil ve bileşik yaprak formundadır. Çiçekler bileşik salkım, çanak ve taç yapraklar beşer adet aynı ya da farklı renkte olabilmektedir.

Aquilegia x hybrida Haseki Küpesi Türü:

Aquilegia x hybrida Haseki Küpesi Türü.

Taç yaprakların arkasında uzunca mahmuz bulunur. İlkbahar yaz aylarında çiçeklenirler. Tohum veya ayırma ile üretilirler. Tohumlar ilkbaharda seralarda ekilir. Ayırma işlemi ise, erken ilkbaharda ya da çiçeklenmenin ardından yapılır. Keskin bir bıçakla kökleri ile birlikte ayrılan parçalar yeni yerlerine dikilir. Yarı gölge ortamlardan hoşlanırlar. Killi ıslak topraklardan hoşlanırlar. Şiddetli soğuklardan zarar görürler.

Aquilegia ( Haseki Küpesi ) Bitkisinde Karşılaşılan Önemli Hastalık ve Zararlılar

Botrytis cinera, Septoria obesa, Rizoctania, Verticillum, Pythium mantari hastalıkları ile mücadele edilir. Bitki zararlılarından da yaprak galeri sineği problem yaratmaktadır.


İlginizi Çekebilir!
Facebooktwitterpinterestlinkedin

ilk yorumu siz yazın

Lütfen yorum bırakın.

E-mail ve isim zorunlu değildir.