Ayırma, Bölme ve Daldırma ile Üretim | Temel Bitki Yetiştiriciliği

Ayırma ve Bölme ile Üretim

Ayırma, küçük çaplı üretimlerde kullanılır. Kökleri, kazık kök yapısında olmayan, birden fazla sürgün oluşturan iç ve dış mekân süs bitkileri bu yöntemle üretilir.

Ayırma için en uygun zaman ilkbahar ve sonbahar aylarıdır. Bu zamanlarda bitki kök kitlesiyle çıkarılır. Kök kitlesine hafifçe vurularak kök etrafındaki toprağın dökülmesi sağlanır, yeni bitkiler ana bitkiden ayrılır. Ayrılmayan sürgünler ise steril bir bıçakla her parçada en az bir sürgün ve yeterince kök bulunacak şekilde kesilir ve köklü sürgünler hemen saksılar içine dikilir.

Bölme ile üretimde yumru ve rizomlardan alınan her bir parça, sürgün gözü, soğan ve soğanımsı yumrulardan alınan her bir parça kök tabanı parçası içermelidir. İleride olası çürümeyi önlemek amacı ile parçaların kesim yerlerine kömür tozu sürülerek kurumaları sağlanır. Dikim, nemli torf içine yapılır. Uygun koşullar sağlandığında kısa bir süre sonra bu parçaların sürgün ve kök verdiği görülür.

Ayırma ile üretim:

Ayırma ile üretim.

Bölme ile üretim:

Bölme ile üretim.

Daldırma ile Üretim

Bu vegatatif üretim yöntemi, ana bitkiye bağlı şekilde gövdenin veya sürgünün köklendirilmeye alınmasıdır. Köklenen gövde daha sonra kendi kökleri üzerinde büyüyen yeni bir bitki elde etmek amacıyla ana bitkiden ayrılır. Daldırılan gövdeye daldırma materyali adı verilir. Daldırma yapılacak bitkinin dalları esnek ve kıvrılır nitelikte olmalıdır.

Daldırmanın diğer üretim yöntemlerine göre üstünlüğü, bitkilerin bu yöntemle köklendirilmelerinin daha kolay ve daha başarılı olmasıdır. Çelikle kolayca köklenmeyen klonlar, bitkilerin kendi kökleri üzerinde büyümesine olanak sağlayan daldırma yöntemi yardımıyla köklendirilir.

Daldırma ile üretimde değişik yöntemler uygulanmaktadır. Bunlar:

Adi Daldırma

Anaçtan çıkan, bükülüp kavis verilebilen sürgün ucunun, toprak dışında kalacak şekilde toprağa daldırılması suretiyle gerçekleştirilen bir yöntemdir. Daldırılacak dallar, bir yıllık sürgünler olmalı ve mümkün olduğu kadar anacın kolay bükülebilen alt dallarından alınmalıdır.

Hava Daldırma

Anaçtan dal üzerinden dalın kalınlığına göre bilezik alınır. Alınan bileziğin eni, dalın eninden dört kat daha az olmalıdır. Alınan bilezik 0,5-1 lt nemli torfla sarılır. Bu şekilde bir ay bekletilir, daha sonra toprağa dikilir.

Tepe Daldırma

Anaçlar genelde 30–40 cm’ den kesilir. Bu şekilde bir yıl büyütülen anaçların tepesi, ertesi yıl büyüme periyodundan önce, toprak yüzeyinden 25 cm yukarıdan kesilir.

Hendek Daldırma

Anaçta meydana gelen dalların üzerinde bir budama yaptıktan sonra dallar, toprağın içerisine yatırılır, üzeri 5–7 cm toprakla örtülür. Yatırma işlemi sırasında toprağa değen yerleri çizilebilir veya alt gözleri kesilir. Daha sonra toprağa yatırılan yerlerde, yeni sürgünler meydana gelir.


İlginizi Çekebilir!
Facebooktwitterpinterestlinkedin

ilk yorumu siz yazın

Lütfen yorum bırakın.

E-mail ve isim zorunlu değildir.