Binbirdelik Otu (Hypericum) Üretimi | Otsu Yer Örtücüler | Peyzaj

Binbirdelik Otu (Hypericum) Yetiştiriciliği

Binbirdelik Otu (Hypericum) Bitkisinin Genel Özellikleri

Bilimsel Sınıflandırma

  • Âlem: Plantae
  • Şube: Magnoliophyta
  • Sınıf: Magnoliopsida
  • Takım: Malpighiales”
  • Familya: Hypericaceae
  • Botanik Adı: Hypericum
  • Türkçe Adı: Binbirdelik otu

Yarı her dem yeşil yer örtücülerdir. Tırmanıcı gövdeye sahiptirler ve orta-kaba tekstürlüdür. Hızlı büyüme gösterirler. 30–50 cm yükseklik gösterebilir. Dikim esnasında 30 cm aralıkla dikilmesi gerekir.

Binbirdelik Otu (Hypericum) bitkisinin genel görünüşü:

Binbirdelik Otu (Hypericum) bitkisinin genel görünüşü.

Yapraklar grimsi yeşil, yeşilimsi mavi, kışın morumsu yeşil renklidir. Çiçekleri altın sarısı renklidir. Erken yaz da çiçeklenir. Gövde kırmızımsı renklidir.

Binbirdelik Otu (Hypericum) Bitkisinin Üretimi

Tohum veya ayırma ile üretilir. Tohumlar ilkbaharda seralarda çimlendirilir veya doğrudan yerlerine ekilir. Ayırma ile üretim ise ilkbaharda keskin bıçak ile kesilen köklü parçalar ile olur.

Binbirdelik Otu (Hypericum) Bitkisinin Ekolojik İstekleri

Geniş toprak alanlarında yetişebilir. Orta-düşük nemli topraklar idealdir. Kurağa dayanıklıdır, fazla gölgeye ise toleranslı değildir.

Binbirdelik Otu (Hypericum) Bitkisinin Peyzajda Kullanımı

Çiçek tarhlarında gruplar halinde veya tek tek kullanılır. Kaya bahçelerinde ve geniş alanlarda yer örtücü olarak değerlendirilir.

Binbirdelik Otu (Hypericum) Bitkisinin Önemli Türleri

Hypericum perforatum türü
Vatanı Türkiye ve Avrupa’ dır. Çok yıllık 10–100 cm boyunda, zengin dallı otsu bir bitkidir. Yaprakları 5–35 mm dar dikdörtgensi, mızrak, eliptik oval veya bazen ters mızrak şeklinde, kısa saplı-sapsız ve büyük şeffaf beneklidir. Çiçekler çok dallı kurullar halinde, çanak ve taç yapraklar 5adet serbest haldedir. Taç yapraklar sarı renklidir. İlkbahar yaz aylarında çiçek açar.

Hypericum perforatum türünün genel görünüşü:

Hypericum perforatum türünün genel görünüşü.

Tohum veya ayırma ile üretilir. Güneşli yarı gölge yerlerde ve ılıman iklimlerde yetişir. Her türlü toprakta yetişmekle birlikte, kumlu geçirgen organik maddece zengin, kurunemli toprakları tercih eder. Az su verilmelidir. Soğuklara karşı oldukça dayanıklıdır.

Hypericum adenotrichum türü
Gövdeleri dik veya sürünücü ya da nadiren yere yatık bitkilerdir. Yapraklar dikdörtgensi veya ters mızrak şeklinde koyu salgılı, saçaksı tüylüdür. Çanak yapraklar hemen hemen eşit, dar dikdörtgensi koyu salgılı ve saçaksı tüylüdür. Taç yaprakları birkaç tane salgılı sili ve uca yakın birkaç yüzeysel siyah noktalıdır. Meyve kapsül durumundadır.

Hypericum adenotrichum türünün genel görünüşü:

Hypericum adenotrichum türünün genel görünüşü.

Tür 800–2300 m arasındaki rakımlarda kurak alan ve taşlık alanlarda gelişir. Haziran ve Temmuz aylarında çiçekli olarak görülürler.

Hypericum confertum türü
Gövdeleri 10–35 cm uzunluğunda, dik veya yükselici şekilde, tüysüz veya kısa sık tüylerle kaplıdır. Yapraklar mızraksı veya dikdörtgen şerit şeklinde grimsi tüylerle kaplı ve tüysüzdür. Çiçek durumu başak şeklinde, çanak yapraklar mızraksı, dar dikdörtgensi saçak tüylü veya sillidir. Taç yapraklar sarı renkli, meyve ise kapsül durumundadır.

Hypericum confertum türünün genel görünüşü:

Hypericum confertum türünün genel görünüşü.

Tür 1400–2000 m arasındaki rakımlarda yayılış gösterir. Çiçeklenme zamanı Haziran – Ağustos aylarıdır.

Hypericum linarioides türü
Gövdeleri 5–30 cm uzunluğunda, dik veya yükselici şekilde, tüysüzdür. Yapraklar dikdörtgensi veya şeritsi eliptik, genellikle kenarları dışa doğru kıvrık durumdadır. Yapraklar tüysüz, nadir olarak yeşil, çoğunlukla alt yüz daha soluktur. Çiçek durumu dar silindir ile başak şeklinde 5 ve daha çok çiçeklidir. Çanak yapraklar mızraksı, dar dikdörtgensi, keskin uçlu, kenarları koyu salgılı saçaksı tüylü veya sillidir. Taç yaprak sarı renkte, meyve ise kapsül durumundadır.

Hypericum linarioides türünün genel görünüşü:

Hypericum linarioides türünün genel görünüşü.

Tür 1200–2100 m arasındaki rakımlarda yayılış gösterir. Çiçeklenme zamanı Haziran- Ağustos aylarıdır.

Binbirdelik Otu (Hypericum) Bitkisindeki Önemli Hastalık ve Zararlılar

Yaprak biti sürgün döneminde zararlı olurken kara leke, yaprak yanıklığı, fide döneminde fide çökerten ve fungal hastalıklarıyla mücadele edilir.


İlginizi Çekebilir!
Facebooktwitterpinterestlinkedin

ilk yorumu siz yazın

Lütfen yorum bırakın.

E-mail ve isim zorunlu değildir.