Böğürtlen Üretiminde Hasat | Meyve Yetiştirme

Böğürtlen Meyvesinde Hasat Zamanı

Böğürtlen, meyve türleri içerisinde meyvesi en hassas olanlardan biridir. Bu nedenle kısa zamanda bozulabilen ve hızlı tüketilmesi gereken bir meyvedir. Böğürtlenin hasadı, ambalajı ve taşınmasında çok titiz davranmak gerekir.

Toplamadaki gecikme; meyvenin yumuşaması, normal rengini kaybederek daha koyu renk alması ile anlaşılır. Derin dondurma ve gıda sanayi için böğürtlen tipik rengini aldıktan sonra hasat edilmelidir.

Hasat zamanı gelmiş böğürtlen meyvesi:

Hasat zamanı gelmiş böğürtlen meyvesi.

Böğürtlen meyvelerinin hasadı çeşitlerine göre değişiklik gösterse de genel olarak temmuz ve ağustos aylarında yapılır. Haftada 2- 3 defa hasat yapılmalıdır. Sıcak ve kuru havalarda daha sık hasat edilebilir. Böğürtlen hasadı için günün serin saatleri tercih edilmelidir. Genellikle sabah 8-10 arası en uygun saatlerdir.

Böğürtlen Hasadının Yapılışı

Böğürtlen tam olgunluğa geldiği zaman hasat edilmelidir. Genelde çeşitlerine has renklerini almış, koyu siyah renkte ve meyve sapları hafif esmerleşmiş olmalıdır. Ancak hasat zamanı tespitinde en önemli husus meyvelerin kolayca salkımdan ayrılabilecek durumda olmasıdır. Çünkü bazı çeşitlerde meyve rengi siyahlaştığı halde tam olgunlaşmamış olabilir.

Böğürtlenler genellikle dikimlerinden 3- 4 yıl sonra tam verime yatmaktadır. Tam olgunluğa erişmiş meyveler, hemen hasat edilmelidirler. Hasadın birkaç gün gecikmesi, meyvelerin yumuşamasına ve bozulmasına neden olur.

İyi bakımlı bahçelerde 1 dekar alandan en az 2 ton ve daha fazla ürün alınabilmektedir. Bir işçi saatte ortalama 7-8 kilo böğürtlen toplayabilir. Böğürtlenler sofralık tüketim için haftada iki-üç defa, sanayi için ise haftada bir defa hasat edilmelidir. Böğürtlenlerin hasat süresi, meyvelerin olum devreleri uzun olduğu için 60 gün devam eder. Hasattan hemen sonra meyveler soğuk yere konmalıdırlar.

Böğürtlen hasadının yapılışı:

Böğürtlen hasadının yapılışı.

Böğürtlen Meyvesini Pazara Hazırlama

Gıda endüstri kuruluşlarına işlenmeye gönderilecek meyveler, 0.5- 1.0 kg’ lık kutulardan 3- 5 kg’lık küçük kasalara kadar daha büyük kaplara doğrudan toplanır. Bu kapların seçiminde alıcı fabrikanın talepleri göz önünde bulundurulmalıdır. Taze olarak pazarlanacak meyveler, 100, 250 veya 500 g’lık küçük plastik kaplara toplanır. Bu kaplar, büyük kasalara dizilerek nakliyeye hazır duruma gelmiş olur. Ambalaj kapları, altı ezilen meyvenin suyunun akabilmesi için mutlaka delikli olmalıdır. Aksi hâlde alt taraftaki meyveler hemen çürür.

Böğürtlen meyvesini pazara hazırlamada kullanılan kaplar:

Böğürtlen meyvesini pazara hazırlamada kullanılan kaplar.

Böğürtlen meyveleri, pasta endüstrisinin aranan meyvelerindendir. Taze veya daha önce şoklanmış meyveler, günümüzde giderek gelişen pasta yapımında yaygın olarak kullanılırlar. Ayrıca böğürtlen meyveleri kurutularak da çeşitli değerlendirmelere hazır halde (meyve çayı gibi) uzun süre saklanabilirler.

Böğürtlen meyveleri; meyve suyu, konsantre ve likör gibi içkilerin yapımında kullanılırlar. Reçel, marmelat, jöle, ve şekerleme endüstrisinde, özellikle kendine özgü güzel kokusu büyük önem taşır. Bu nedenle meyve tozu ve meyve esansı imalatında da değerli bir hammaddedir.

Böğürtlen meyveleri; son yıllarda hızla gelişen ve tüketimleri artan dondurma ve meyveli yoğurt üretiminde de yaygın olarak kullanılmaktadır.

Böğürtlen ve Depolama

Böğürtlen meyvelerinin uzun süre taze olarak muhafazaları genel olarak düşünülemez. Ancak olağanüstü durumlarda -0.5 C° veya 0 C°’de % 85- 90 oransal nem koşullarında 5-7 gün süreyle depolanabilir. Muhafazayı kısıtlayan en önemli faktör meyvelerin çürümeleridir.


İlginizi Çekebilir!
Facebooktwitterpinterestlinkedin

ilk yorumu siz yazın

Lütfen yorum bırakın.

E-mail ve isim zorunlu değildir.