Cakewalk Sonar ile Midi Çalışmak


Program açılışında, daha önceden kayıtlı bir cwp dosyası, en son çalıştığımız cwp dosyası yada yeni bir çalışma oluşturma seçeneklerinden birini seçilir ve çalışmaya başlanır.

Toolbars Ayarları

Kullanacağımız kısa yol ikonları için, resimde kırmızı ile gösterilen bölüme fare ile sağ tıklanır. Buradan istenen kısa yollar işaretlenerek, programın bu bölümünde görünmesi sağlanır. View seçeneği işaretli olmalıdır.

Cakewalk Sonar toolbars ayarları
Cakewalk Sonar toolbars ayarları.

Vsti, Midi Kanal Açmak

Programın kanal bölümünde, ilk açılışta 2 audio kanal ve 2 midi kanal bulunur. Bunlar üzerine sağ tıklanarak kaldırılabilir. Vsti çağırmak için, Insert >> Soft Synths yolu izlenir. Sonar programı Colosus, Frutyloop, Miroslav Philharmonic, Native instruments komplete serisi, Sampletank 2.5.2 XXL, Spectrasonics atmosphere vsti, Spectrasonics stylus rmx, Toon track superior drummer ve Trilogy gibi vsti programları, yüklenmesi halinde görebilir. Frutyloop programı ile paralel çalışabilir.

Cakewalk Sonar’a vsti kanal çağırmak
Cakewalk Sonar'a vsti kanal çağırmak.

Yine aşağıdaki resimde görünen kırmızı ile gösterilen bölüme sağ tıklanılarak istenilen sayıda midi veya audio kanal eklenebilir. Resimde 1 ile gösterilen bölüm, fare ile  genişletilebilir ve diğer ayarlar görünür kılınabilir. 2 ile gösterilen bölüm klavye ile midi kayıt öncesinde aktif hale getirilir.

Cakewalk Sonar’a midi ve audio kanal eklemek
Cakewalk Sonar'a midi ve audio kanal eklemek.

Kısa Yol İkonları

Aşağıdaki resimde;
1 ile gösterilen bölümden BPM (Metronom) ayarı yapılır. 2 ile gösterilen bölüm (Staff view), ilgili kanal için (seçili durumda olmalı) nota çalışma alanı açar. Bu bölümden midi kaydın notaları da görüntülenebilir. 3 ile gösterilen bölüm, metronom (click) duyumu için. Resimde kayıt için aktif durumda, istenirse sağ tarafı da işaretlenilerek, play için de aktif hale getirilebilir. 4 ile gösterilen bölümden, çalışmanın tonu ve usulü ayarlanır.

Cakewalk Sonar kısa yol ikonları
Cakewalk Sonar kısa yol ikonları.

Ton, Ölçü, Anahtar ve Nota Değer Ayarları

İlgili kanal seçili iken, yukarıda bahsedilen Staff view ikonu‘na tıklanır ve nota çalışma alanı açılır.

Aşağıdaki resimde;
1 ile gösterilen bölüme tıklanır 2 ile gösterilen bölüme tıklanır. Açılan pencerede 3 ile gösterilen bölümden çalışmanın usulü, 4 ile gösterilen bölümden ise tonu belirlenir.

5 ile gösterilen bölümün işaretlenmesi daha rahat nota yazmamıza olanak sağlar. Nota yazarken çalışılan değer için, olması gereken yere tıklanmamış olunsa bile, çalışılan değeri olması gereken yere bırakır. 6 ile gösterilen bölümden çalışılan en küçük değer belirlenir.

Cakewalk Sonar’da ton, ölçü ve nota değer ayarları
Cakewalk Sonar'da ton, ölçü, anahtar ve nota değer ayarları.

Çalışılan anahtarı belirlemek için;
1 ile gösterilen bölüme tıklanır. Açılan pencerede 2 ile gösterilen bölümden anahtar seçimi yapılır.

Cakewalk Sonar’da anahtar ayarı
Cakewalk Sonar'da anahtar ayarı.

Quantize İşlemleri

Nota yazım veya midi kayıt işlemleri bittikten sonra, nota çalışma alanındaki tüm notalar fare ile seçilir ve beyaz alana fare ile sağ tıklanır. Quantize sekmesine tıklanır ve istenilen quantize değeri seçilir.

-) Yazılan notada üçleme yok ise, yazılan en küçük nota değeri seçilmelidir.

-) Yazılan notada üçleme varsa; üçlemeler ve diğer notalar ayrı guruplar halinde seçilmeli ve her bir gurup için ayrı ayrı quantize işlemi gerçekleştirilmelidir.

Cakewalk Sonar’da quantize işlemleri
Cakewalk Sonar'da quantize işlemleri.

Velocity İşlemleri

Velocity (tuş hassasiyeti) midi kayıt esnasında yapılan tuşe hatalarını (forte ve piyano gibi) düzeltmek için yada ritm cümleleri oluşturmak için kullanılabilir. Bu işlem her notaya tek tek uygulanır. İstenilen notanın üstüne sağ tıklanır ve velocity değeri girilir. Ritm cümleleri için downwav.blogspot.com » adresi ilginizi çekebilir.

Cakewalk Sonar’da velocity işlemleri
Cakewalk Sonar'da velocity işlemleri.

Kopyalama İşleminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yazdığınız bir ritm loop’un farklı BPM’lerde çalmasını isteyebilirsiniz. Kopyalama işlemi yapılmışsa ve BPM değiştirilmişse, yapılan her kopya işlemi için, BPM değerini değiştirmeniz gerekir. Bu durumu önlemek için aşağıdaki resimde 1 ile gösterilen bölüm seçili olmamalıdır. Benzer bir durum, aynı notaları veya motifi kullanan farklı tonlar için de karşınıza çıkabilir. Bu durumu önlemek için 2 ile gösterilen bölüm seçili olmamalıdır.

Cakewalk Sonar’da kopyalama işlemlerinde dikkat edilmesi gerekeneler
Cakewalk Sonar'da kopyalama işlemlerinde dikkat edilmesi gerekeneler.

Yazılan midi kanal gerektiğinden fazla uzunsa;
Kopyalama işlemlerinden dolayı midi kanal bazen bitmesi gerektiği yerde bitmez ve sonraki ölçüye uzar. Bu durum yazılan loop’ların export’u sonrasında bize sorun çıkarabilir. Aşağıdaki resimde tam 5’de bitmesi gereken kanal, 5. ölçü içinde sonlanmış. Bu durumu düzeltmek için;
-) Ekranın sağ alt köşesinden ekran, büyüteç aracı ile büyütülmeli,
-) Resimde kırmızı çerçeve ile gösterilen bölüm fare aracılığı (üzerine gelindiğinde kare imgesi görünür) ile tam yerine getirilmelidir.

Cakewalk Sonar’da midi kanal gerektiğinden fazla uzunsa
Cakewalk Sonar'da midi kanal gerektiğinden fazla uzunsa.

Facebooktwitterpinterestlinkedin

ilk yorumu siz yazın

Lütfen yorum bırakın.

E-mail ve isim zorunlu değildir.