Cichlidae | Yavrularını Büyüten Akvaryum Balıkları ve Anaç Seçimi


Balıkların büyük bir çoğunluğu, türlerinin sürekliliğini sağlayacak yumurtaları gelişigüzel suya bırakıp onlarla bir daha hiç ilgilenmez, hatta kendi yumurtalarını büyük bir iştah ve açgözlülükle yer. Bir kısım balıklar ise yumurta ve yavrularını bir süre belirli bir boya ulaşıncaya kadar büyütür.

Cichlidae Akvaryum Balığı

Günümüzde 1.000’i aşkın ayrı türe sahip olan ve 100 farklı cins içinde toplanan bu balıkların genel adı “Cichlidae”dır. Bu geniş aile içindeki balıkların tümü; akarsu, göl, büyük su birikintileri ve bataklık alanlarda yaşar.

Cichlidae ailesi üyeleri arasında küçük türler de bulunmakla birlikte, genelde iri ve büyük balıklardır. Boyları ancak 5-10 cm’yi bulabilen birkaçının dışında, ortalama 25-30 cm kadardır. Bazılarının boyu ise 40 cm’ye erişir. Diğer türlere karşı çoğunlukla hırçın ve kavgacıdırlar.

Cichlidae erkeği:

Cichlidae erkeği.

Cichlidae dişisi:

Cichlidae dişisi.

Dişi ve erkekler arasında belirgin bir cinsel ayrım işareti yoktur. Hatta bazı türlerde cinsiyet ayrımı zor yapılabilmektedir. Bu güçlük küçük yaşlarda daha fazladır. Bununla birlikte erkeklerinin yaşları ilerledikçe gövdelerini süsleyen işaretlerin, çizgi ve beneklerin daha belirginleştiği; sırt yüzgeçlerinin daha sivri biçimli sonlandığı, dişiye oranla daha iri ve geniş oldukları görülür.


İlginizi Çekebilir!
Facebooktwitterpinterestlinkedin

ilk yorumu siz yazın

Lütfen yorum bırakın.

E-mail ve isim zorunlu değildir.