Dügah Perdesinde Karar Veren Yerinde Buselik’li ve Yerinde Kürdi’li Mürekkeb (Bileşik) Makamlar

Dügah perdesinde karar eden mürekkeb makamlar arasında iki grup vardır. Bunlardan bir grubun sonuna yerinde Buselik, öteki grubun sonun da yerinde Kürdi dizisi veya en azından bu çeşnilerin beşlileri eklenmek şartıyle o makamlar meydana gelir. Bunlardan biri Buselik’li Grubu, öteki Kürdi’li Grubu’dur. Yani yerinde Buselik’le biten makamlarda asıl makamın sonuna Buselik, yerinde Kürdi ile bitenlerde ise asıl makamın sonuna Kürdi getirilir ve makam, sonda eklenen bu Kürdi veya Buselik’li dizi veya çeşnisiyle karar eder. Her iki çeşidin donanımına asıl makamın işaretleri yazılır. Buselik yahut Kürdi’ye geçildiğinde gerekli değişiklikler eser içinde gösterilir. Yine bu makamların seyirleri asıl makama bağlıdır. Önce asıl makamda seyredilir. Sonra Buselik’lilerde Buselik dizisi veya beşlisine, Kürdi’lilerde Kürdi dizi veya beşlisine geçilip, Dügah perdesinde eklenen çeşni ile karar verilir. Bu makamlar asıl makamın isminin sonuna “Buselik” veya “Kürdi” isimleri getirilerek adlandırılırlar.

Her iki grubu meydana getiren makamları tek tek incelemeye gerek yoktur. Bu grupları meydana getiren ana makamlar bilindikten sonra, ki hemen hepsini daha önce incelemiştik, bunlardan herhangi birinin sonuna ya Kürdi veya Buselik getirilip, Kürdi’lilerde Kürdi ile, Buselik’lilerde Buselik ile karar vermekle o makamlar meydana gelir. Bu grupları ve grupları meydana getiren makamları sıralayalım:

Sonuna Yerinde Buselik Eklenen Makamlar

Beyati Buselik, Muhayyer Buselik, Tahir Buselik, Neva Buselik, Acem Buselik, Arabar Buselik, Beyati Araban Buselik, Mahur Buselik, Saba Buselik, Eviç Buselik, Hicaz Buselik, Dügah Buselik, Hisar Buselik, Gerdaniye Buselik, Mürekkeb Şehnaz Buselik.

Sonuna Yerinde Kürdi Eklenen Makamlar

Acem Kürdi, Muhayyer Kürdi, Araban Kürdi (veya Zevk-u Tarab), Neva Kürdi, Saba Kürdi (Saba Kürdi makamına Saba Zemzeme makamı denir).


İlginizi Çekebilir!
Facebooktwitterpinterestlinkedin

ilk yorumu siz yazın

Lütfen yorum bırakın.

E-mail ve isim zorunlu değildir.