Ege Bölgesi’nde Turizm ve Turistik Merkezleri

Ege Bölgesi’nin Turizm Coğrafyası

Ege Bölgesinin Coğrafî Özellikleri
Ege Bölgesi ismini, kıyı boyunca uzandığı Ege Denizinden alır. Kuzeyde, Kaz Dağı’nın güney eteklerinden; güneyde, Marmaris’in doğusuna kadar uzanan bölgenin doğu sınırından; Emir ve Sultan dağlarının doğusundan geçer. Bölge; Marmara, Akdeniz ve İç Anadolu bölgeleriyle komşudur.

Ege Bölümü, “Kıyı Ege” ve “Iç Ege Bölümü” şeklindedir.

Ege Bölgesi:

Ege Bölgesi.

Ege Bölgesi İklimi
Bölge genelinde, Akdeniz iklimi hakimdir. Dağlar kıyıya dik uzandığından, deniz etkisi, iç kısımlara kadar sokulabilmektedir. Kıyıda, tipik Akdeniz ikliminin etkileri görülür. Yazlar sıcak ve kurak, kışlar ılıman ve yağışlıdır. İç kesimlerde ise, Akdeniz ikliminin etkileri azalır ve iklim karasallaşır. Bu kesimde, yazlar sıcak ve kurak; kışlar ise soğuk ve kar yağışlıdır. Yağışlar, genellikle kışın ve ilkbaharda artar, donma olayları sıkça görülür.

Ege Bölgesinde Ulaşım
Bölgede dağların kıyıya dik uzanması, kıyı ile iç kesimler arasındaki kara ve demir yolu ulaşımını kolaylaştırır. Bölgenin deniz ulaşımında en önemli ticaret limanı, İzmir’dir. Ülkemizin ve bölgenin büyük kısmının ürünleri, İzmir Limanı’ndan yurt içine ve yurt dışına pazarlanır. Bölgenin diğer limanları ise genellikle turistik amaçlıdır. Ülkemizdeki ilk demir yolu hattı, bölgenin tarımsal zenginliğinden yararlanmak amacıyla, 1856 yılında İzmir-Aydın arasında yapılmıştır. Ayrıca, turist taşımacılığında çok önemli bir yere sahip olan bölgenin hava ulaşımı, İzmir, Milas ve Bodrum Hava limanları ile Ege Bölgesi sınırları içinde yer alan Körfez Hava Alanı’ndan yapılmaktadır.

Ege Bölgesinin Turistik Bölümleri, Tarihi ve Doğal Güzellikleri

Kıyı Ege Bölümü
Ege Bölgesi’ nin turizm bakımından zengin bir doğal ve kültürel yapısı vardır. Dağların kıyıya dik olarak uzanması, son derece girintili çıkıntılı bir kıyı şeridi yaratmıştır (Ege denizi kıyılarının toplam uzunluğu 593km’dir.) ve doğal kumsalların denize girmeye son derece elverişli olmalarının yanı sıra, yüksek kıyılarda da çekici görünümleriyle ilgi toplarlar. Ayrıca yöredeki bük (Akbük, Gökçeler bükü, Değirmen bükü, Palamut bükü, Kargıbük, vb.), özellikle son yıllarda iyice yaygınlaşan yat turizminde, yatlara doğal liman işlevi gören; “Mavi Yolculuk” adıyla yaygınlaşan ve kıyının Kuşadası’ndan Antalya’ya kadar olan koylarını dolaşan yat turizmi, bölgeye önemli miktarda yerli ve yabancı turist çekmektedir; ülkemizin başlıca üç yat limanı (Kuşadası, Çeşme ve Bodrum yat limanları) da bu kıyılardadır.

Ege Bölgesi’nde Gezilecek Tarihi, Doğal ve Turistik Merkezler

Ege Bölgesinin Türkiye Turizmindeki Yeri ve Önemi
Ege Bölgesi`nde egemen olan Akdeniz ikliminin yumuşak niteliği de, turizme son derece elverişlidir: Kışların geç geçmesi, yazın güneşlenme olanakları, deniz suyu sıcaklıklarının uygunluğu çok sayıda turist çeker. Ege Denizi`nde deniz suyu sıcaklıkları, kuzeyden güneye doğru artar ve denize girme süresi de bu doğrultuda uzar.


İlginizi Çekebilir!
Facebooktwitterpinterestlinkedin

ilk yorumu siz yazın

Lütfen yorum bırakın.

E-mail ve isim zorunlu değildir.