Fasülye Üretiminde Hasat | Sebze Yetiştirme

Fasulye İçin Hasat Zamanı

Fasulyenin hasatında en ideal zaman; baklaların hakiki çeşit karekterinin gösterdiği iriliğin 1/3’ünü aldığı devredir. Bazı hallerde bu ölçü bozulabilirse de normal iriliğin yarısını asla geçirmemelidir.

Fasulye hasat zamanı:

Fasulye hasat zamanı.

Fasulye Hasadının Yapılışı

Fasulyelerin hasadı; küçük işletmelerde ve taze fasulye üretiminde elle baklaları teker teker toplamak suretiyle yapılmaktadır. Büyük işletmelerde ve özellikle kuru fasulye üretiminde toplamayı bir anda yapabilmek amacıyla özel fasulye hasat makineleri kullanılır.

Fasulye İçin Hasat’ın Yapılışı:

Fasulye İçin Hasat'ın Yapılışı

Fasulye yetiştiriciliğinde belirli alandan alınan verim; çeşidin sırık ve yer çeşidi oluşu, çeşitlerin verimleri, yetiştirme ve bakım şartları gibi faktörlere bağlıdır. Taze fasulye üretiminde ortalama olarak; yer fasulyelerinde dekardan 500-600 kg, sırık fasulyelerinde dekarda 750-1250 kg fasulye alınabilmektedir.

Kuru fasulye:

Kuru fasulye.

Kuru fasulyelerde ve tohumluklarda hasat işlemi genellikle ilk baklalar sararıp kuruduğunda yapılır. Hasat sırasında baklalar elde de kontrol edilir.

Eğer hasat geciktirilirse ilk oluşan baklalar çatlayarak tohumlar dökülür. İlk baklalar tam olgunlaşmadan önce hasat yapıldığında tohum veriminde hektara 358 kg’lık bir azalma meydana geldiği belirlenmiştir.

Sırık çeşitler bodur çeşitlerden daha geç olgunlaşır. Hasat kombine hasat makineleri ile veya elle yapılabilir. Elle hasat edilen bitkiler önce kurutulur daha sonra tohumlar harman makineleri ile baklalardan ayrılır.

Fasulye’ye Uygulanan Hasat Sonrası İşlemler

Fasulye Ürününün Taze Muhafazası

Taze fasulye 4-7 C ve % 90-95 nispi nemde 1 hafta kadar depolanabilir.3 gün ya da daha uzun süre ile 4 C daha düşük sıcaklıklardan depolandıktan sonra pazarlama amacıyla oda sıcaklıklarına çıkarıldıklarında yüzey beneklenmesi ve renk ağarması görülür. Renk ağarması nem miktarı ile artar. Bu duruma özellikle nemin sürekli kalıcı olduğu kasaların merkezlerinde daha sık rastlanır.

Fasulyeler kasalara, hava sirkülasyonu rahatça olabilecek şekilde istiflenmelidir. Eğer sıkışık olarak paketleme yapılırsa solunum ısısından dolayı sıcaklık artabilir. Böyle koşullarda, başlangıç durumunda olan çürüme enfeksiyonları ilerleyecek ve depodan çıkarıldıktan sonra da hızla bozulma meydana gelecektir.

Taze fasulye çok uzun süre ve yüksek depolama sıcaklıklarında tutulursa değişik mantari çürüklüklere maruz kalır.

Hasat sonrası fasulye:

Hasat sonrası fasulye.

Fasulye Ürününün Kuru Muhafazası

Baklaların içerisinden çıkarılan taneler kurutulduktan sonra temizlenir, ayıklanır ve gerekirse böceklere karşı ilaçlanır. Sonra çuval, torba veya sandıklara doldularak depolara alınır. Amaçlanan depolama süresine göre depo şekli ve depo koşulları düzenlenir. Uzun süre depolama yapılacaksa nem, sıcaklık ve havalandırmaya daha fazla dikkat edilmelidir. Depolamada sıcaklık düştükçe kızışma, böcek ve mantar zararı azalır.Uzun süreli saklamalarda – 5 C’ nin altındaki sıcaklıklar önerilir. Nem oranın da % 55 – 65 düzeyinde tutulması tavsiye edilmektedir. Ayrıca depo içerisinde 2 m3 /ton düzeyinde bir hava değişimi sağlanması gerekmektedir.


İlginizi Çekebilir!
Facebooktwitterpinterestlinkedin

ilk yorumu siz yazın

Lütfen yorum bırakın.

E-mail ve isim zorunlu değildir.