Havuç Üretiminde Hasat | Sebze Yetiştirme

Havuç İçin Hasat ve Zamanı

Sebzelerin pazara hazırlanmasında ilk adım hasattır. Bu işlemde hasat zamanının saptanması ve ürünün toplanması oldukça önemlidir. Bitki veya toprak üzerinde belirli bir gelişme aşamasına erişen veya gelişmesini tamamlayan sebzelerin bitkiden koparılmasına veya topraktan sökülmesine hasat veya derim adı verilir.

Hasadı yapılmış havuç:

Hasadı yapılmış havuç.

Eğer hasat erken yapılırsa, sebzeler henüz gelişme dönemlerinde olduğu için yeterli irilik, şekil ve ağırlığa ulaşamamış olur. Bu nedenle meyveler küçük kalır ve verim düşer. Bunlara ek olarak, sebze bünyesinde kimyasal değişimler tamamlanmadığı için kalite düşük olacaktır. Bu sebzelerde kabuk yapıları olgunlaşmadığı için depolama veya taşıma sırasında ağırlık kaybı ve fizyolojik bozulmalara duyarlılık artacaktır.

Hasadın gecikmesi halinde ise dökümler görülür. Sebzeler çürümelere daha hassastır ve gelişme devam ettiğinden sebzelerde kartlaşma görülür.

Havuçlarda hasat köklerin fazla sertleşmesine meydan vermeden yapılmalıdır. Erken dönemde yapılan hasatta havuçlar cılız kalır, renkleri açık olur ve düşük düzeyde şeker içerdiklerinden yeterince tatlı olmazlar. Havuçlarda olgunlaşma süresi çeşide göre değişir. Erkencilerde bu süre 8–10 hafta iken orta çeşitlerde 12–13 hafta geççilerde ise 16–18 haftaya kadar çıkabilir.

Havuç Hasadının Yapılışı

Hasat yetiştirilen çeşide, yetişme alanlarının büyüklüğüne ve pazarlama durumuna göre elle veya makina ile yapılır. Elle hasat yapılacaksa tarla bir gün önce sulanmalıdır. Sulama bitkinin sökümünü kolaylaştırır. Makineli hasatta ise sulama yapılmaz. Hasat edilirken havuçlara zarar verilmemelidir.

Makine ile havuç hasatı:

Makine ile havuç hasatı.

Havuçta verim; çeşide, ekim sıklığına ve hasat zamanına göre değişmekle birlikte erkenci çeşitlerde dekara 2,5–3 ton geççi çeşitlerde ise 3–4 ton arasında değişmektedir.

Havuç’a Uygulanan Hasat Sonrası İşlemler

Hasat edilmiş havuç bitkisi uygun bir yere alınır. Bitkinin yan kökleri, gövde ve yaprakları kesilerek temizlenir. Havuç üzerindeki topraklar yıkanarak arındırılır.

Makine ile havuç tasnifi:

Makine ile havuç tasnifi.

Gerek hasattan hemen sonra gerekse depolamadan sonra pazarlanan ürünlerde, tüketiciler bir örnek ürün olmasını ister. Bu nedenle yetiştirici, sebzeleri standartlara uygun kalitede sınıflandırarak pazarlamalıdır. Ürünün pazarlanmasında veya dağıtımında ürünü koruyan ve ürün hakkında özel bilgileri içeren, muhtelif materyalden yapılmış farklı büyüklükte üniteler vardır. Pazara hazırlanmış ürünün uygun ambalaj kaplarına doldurulması işlemine ambalajlama veya paketleme denir.

Havuç Ambalajlama:

Havuç Ambalajlama.

Havuç’un Taşınması: Ürünü pazara ulaştırma, sebzelerin pazarlanmasında son olaydır. Kolay ve çabuk bozulan sebzelerin başarılı bir şekilde pazara taşınmasında, taşıma zamanı ve hızı, taşıma şartları ve taşıma şekli önemli faktörlerdir.

Taşıma süresi uzadıkça, ürün daha çabuk bozulur. Bu nedenle ürünün pazarda kalış süresi de göz önüne alınarak belirli bir sürede pazara ulaştırılmalıdır. Havuç, patates gibi ürünler taşımaya dayanıklı oldukları için taşıma süreleri o kadar önemli değildir.

Havuç ve Depolama

Sebze depolanmasında bozulmaların kontrolü için en önemli faktör sıcaklıktır. Depo sıcaklığı mümkün olduğunca düşük tutulmalıdır. Ancak bu sıcaklığın da bir sınırı vardır. Donma noktasının 1–2 C° üzerindeki sıcaklıklar, depo sıcaklığı olarak seçilmelidir. Hasat sırasında ezilmiş ve yaralanmış olanların muhafazası sıkıntılı olacağı için bunlar ayıklanır. Depolanacak havuçlar, hasat sonrası hızla 0 C°’de soğutularak % 90–95 nispi nemde 4-5 ay kadar muhafaza edilebilir. Bu sıcaklığın altında havuçlar donar ve çürümeye sebep olur. Depolanan havuçlarda meydana gelecek acılaşma, havuçların oda sıcaklığında birkaç gün bekletilmesi ile giderilebilir. Depolamada görülen en önemli hastalılar; gri küf çürüklüğü, sulu yumuşak çürüklüğüdür.


İlginizi Çekebilir!
Facebooktwitterpinterestlinkedin

ilk yorumu siz yazın

Lütfen yorum bırakın.

E-mail ve isim zorunlu değildir.