Karadeniz Bölgesi’nde Turizm ve Turistik Merkezleri

Karadeniz Bölgesi’nin Turizm Coğrafyası

Karadeniz Bölgesinin Coğrafî Özellikleri
Karadeniz Bölgesi:

Karadeniz Bölgesi.

Ülkemiz topraklarının %18`ini kaplayan Karadeniz Bölgesi, adını aldığı Karadeniz kıyısında bir şerit halinde uzanır. Doğuda Gürcistan sınırına, batıda Sakarya ırmağının doğusuna kadar uzanan topraklar, bölge sınırları içinde yer alır.

Karadeniz Bölgesi’nin İklimi
Kıyı kesiminde, özellikle kuzeye bakan yamaçlarda bölge, bütünüyle Karadeniz iklimi altındadır. Her mevsimin yağışlı olması, Karadeniz ikliminin en belirgin özelliğidir; ancak en çok yağış sonbahar mevsiminde düşmektedir. Kışlar çok soğuk yazlar ise çok sıcak değildir. Deniz kıyısı ile iç bölgeler arasında oldukça fazla sıcaklık farkları görülmektedir. Kıyıdaki dağların denize bakan yamaçları, çok daha fazla yağış alırken iç kesimler, özellikle dağların güneye bakan yamaçları, daha az yağış almaktadır.

Karadeniz Bölgesi’nde Ulaşım
Karadeniz Bölgesi`nde ulaşımı zorlaştıran, doğu – batı doğrultusunda uzanan Kuzey Anadolu Dağları`dır. Doğu Karadeniz Bölümü`nde iç kesimlerle ulaşım Kalkanlı ve Kop Geçitleri ile sağlanabilmektedir. İç kesimlerle ulaşımın kolayca sağlanabildiği yer, Samsun`un güneyidir.

Deniz yolu ulaşımında, doğal bir liman olan Sinop Limanı kullanılmaktadır. Bunun dışında, yapay limanlardan olan Ereğli, Zonguldak, Samsun, Giresun, Trabzon ve Hopa l,imanları da kullanılmaktadır.

Bölgede hava yolu ulaşımı için Samsun (Çarşamba) Hava alanı ve Trabzon Hava limanı kullanılmaktadır.

Karadeniz Bölgesi’nde Gezilecek Tarihi, Doğal ve Turistik Merkezler

Karadeniz Bölgesi’ni üç bölümde inceleyebiliriz:

Batı Karadeniz Bölümü:

Orta Karadeniz Bölümü:

Doğu Karadeniz Bölümü:

Karadeniz Bölgesi`nin Türkiye Turizmindeki Yeri ve Önemi
Karadeniz Bölgesi; tarihi değerleri, doğal güzellikleri, yayları, kaplıcaları, içmeleri ve plâjları turizm yönünden önemli bir potansiyele sahiptir. Ancak, bölgenin her mevsim yağış alması, yaz aylarının serin geçmesi, deniz turizmini olumsuz etkilemektedir. Ayrıca bölgede turistik tesisler de oldukça yetersizdir. Buna rağmen bölgenin batı kıyılarında, deniz turizmi gelişmeye başlamıştır.


İlginizi Çekebilir!
Facebooktwitterpinterestlinkedin

ilk yorumu siz yazın

Lütfen yorum bırakın.

E-mail ve isim zorunlu değildir.