Labeo Ailesi Akvaryum Balıkları
Labeo ailesi içinde yer alan balıklar, Afrika ve Güneydoğu Asya kökenlidirler. Bu aile üyeleri arasında, Taylant kökenli Labeo bicolor, Labeo erythrurus, Labeo frenatus, Nil kökenli Laboe farskali, Kongo kökenli Labeo wecksi’dir. Bunlar arasında akvaryumlarda sık rastlanan ve sevilerek yetiştirilenler ise Taylant kökenli ilk üç Labeo’dur.
Bu balıkların ağız yapıları diğer balıklara göre gelişmemiştir. Oldukça dar ve küçüktür. Buna karşın dudaklar aşırı gelişmeye uğrayarak fazlasıyla güçlenmişler ve bir hortum gibi emici güce sahiptir. Balık, bu güçlü dudakların iç kısımlarında sahip olduğu pütürler aracılığıyla ırmak yatağındaki, kayalar ve bitkiler üzerindeki yosunları kolaylıkla koparıp yer. İşte bu özelliği nedeniyle “ot çöpçüsü” olarak adlandırılır.
Genel olarak loş ve iyi bitkilendirilmiş akvaryumlardan hoşlanır. Diğer balıklara ve bitkilere hiç zarar vermez. Karma akvaryumlar için idealdir. Temel besinlerini, sudaki mikroorganizmalar, kayalar üzerindeki algler ve küçük canlı yemler oluşturur. Kuru yemden hoşlanmaz, Tubifex gibi ince canlı yemleri çok sever. Beslenmelerinde ince kıyılmış kıvırcık salata ve ıspanaktan da yararlanılır. Yosun tutmuş kayalar, algle kaplanmış akvaryumun arka camları onlar için zengin birer besin kaynağıdır.
Labeo ailesi içinde yer alan balıklar 24 – 27 oC sıcaklıkta sağlıkla yaşar. Bu balıkların renk özelliklerini tam olarak gösterebilmeleri ve sağlıkla yaşamaları, bulundukları akvaryum suyunun niteliğiyle büyük ölçüde ilişkilidir. Sularının asit-alkali oranı: pH 7 ve sertliği DH 6 -10 arasında olması tavsiye edilir.
Labeo Ailesi Çeşitleri
Labeo Bicolor
Ülkemizde çok sevilen ve oldukça yaygın bir türdür. Kadife matlığında pürüzsüz siyah bir bedenin sonunda parlak ve canlı narçiçeği kırmızısı bir kuyruk yüzgecine sahip oluşu, ona çok çekici olan görünümünü kazandırır.
Büyüklüğü 10-12 cm kadardır. Kendi türü içinde geçimsiz ve kıskanç olmasına, bölgesini savunmak amacıyla çekinmeksizin kavgaya tutuşmasına karşın, karma akvaryumlarda diğer balıklara karşı son derece uysal ve barışçıdır.
Kayalar ve otlar arasında dolaşarak titiz bir araştırmacı gibi her yaprağı, her taşı dikkatle inceler, besinini seçer, çevreyi yosunlardan arındırır. Kuru yemlere ilgi göstermez. Küçük canlı yemler, enfüzuvarlar ve yosunlar onun en çok tercih ettiği yemlerdir. Canlı yemler arasında en çok sevdikleri yuvarlak kurtçuklardır. Tubifex gibi gövdelerinin bir bölümünü kuma gömen bu kurtları çok sever.
Cinsiyet ayırımları oldukça güçtür. Dişi, erkeğe oranla biraz daha geniş olan gövdesiyle, tanınabilir. Akvaryumda üretilmeleri büyük özen gerektirir.
Labeo bicolor:
Labeo Erythrurus
Büyüklüğü yaklaşık Labeo bicolor kadardır. Yaşama, beslenme ve üreme özellikleriyle de Labeo bicolor’a büyük benzerlik gösterir. Taylant kökenlidir. Boyu 9-11 cm kadardır. Akvaryumda üretilmeleri büyük özen gerektirir. 26-28 oC en iyi geliştikleri sıcaklık kuşağıdır. Canlı yem ve yosunla beslenir. Kuru yemlere hiç ilgi göstermez.
Labeo erythrurus:
Labeo Frenatus
Doğal yaşama alanı Kuzey Tayland sularıdır. Ailenin diğer iki üyesine oranla daha gösterişsiz bir türdür. Büyüklüğü 8 cm kadardır. Gövdenin yanları zeytin yeşili renkte olup göğsü ve karnı bronzla beyaz arasında değişir. Kuyruk kökünde koyu bir beneğe sahiptir. Erkeğinin kuyruk yüzgeci siyah bir kenarla çevrelenmiştir. Yaşama, beslenme ve üreme özellikleriyle ailenin diğer üyelerine uyum gösterir.
Lütfen yorum bırakın.