Danio – (Danio Aileleri) | Yumurta Döken Akvaryum Balıkları ve Anaç Seçimi

Danio – (Danio Aileleri) Akvaryum Balıkları

“Bracyhdanio”lara çok benzer. Onlardan yalnızca, daha iri oluşlarıyla ve biraz daha geniş gövdeleri, daha enli sırt yüzgeçleriyle ayırdedilir. Aile üyeleri içinde yer alan Danio malabaricus ve Danio regina”nın büyüklüğü 12 cm, Danio devario’nun 10 cm’dir. Akvaryumlarda onlara “Brachy-danio”lar kadar sık rastlanmaz. Danio malabaricus en yaygın olanıdır. Danio’lar, yaşama, beslenme ve üreme özellikleriyle de Bracyhdanio’lardan ayrılmaz.

Danio – (Danio Aileleri) Çeşitleri

Danio Devario
Anayurdu, Kuzeybatı Hindistan sularıdır. Özellikle Bengal dolaylarında yaygındır. Uzunluğu 10 cm bulan geniş gövdesi, çevik ve hızlı yüzer. Diğer balıklara barışçıl ve uyumludur. İri olmalarına rağmen hantal değillerdir. Kendilerine yeterince geniş ortam sağlandığında, Brachydanio’lar gibi enerjik ve hareketlidir. Gövdelerine egemen olan temel renk, parlak gümüşi mavidir. Bu parlaklığın gövdenin altına doğru canlılığını yitirip solduğu görülür. Sırt yüzgecinden başlıyan üç mavi çizgi kuyruk köküne doğru uzanır ve kuyruk yüzgecinin üst bölümünde devam eder. Gövdeyi dikine kesen parıltılı birkaç ince sarı çizgi, balığa renk zenginliği kazandırır.

En iyi geliştikleri ortam, kireç bulundurmayan nötr ve 24-27 oC sıcaklıktaki sulardır. Canlı ve kuru yemleri ayırt etmeksizin yer.

Danio devario:

Danio devario.

Danio Malabaricus
Doğal yaşama alanları, Malabar ve Seylan’ın tatlı sularıdır. Malabar kökenli oluşu nedeniyle “malabarikus” yani, Malabarlı adıyla anılır. Bir diğer adı da “dev zebra”dır. Doğada boyu genellikle 12 cm’ye, bazen 14 cm’ye ulaşanları da görülür. Bununla birlikte akvaryumlarda nadiren 10 cm’yi aşar. Büyüklüklerine rağmen barışçıldır. Karma akvaryumlarda beslenmeleri mümkündür. Ancak çok küçük balıklarla bir arada bulunmaları sakınca yaratabilir. Dev zebra’nın sırtı gri-yeşil renkte ve metalik ışıltılıdır. Tüm gövdeyi yanlarda, solungaç kapaklarından kuyruğa kadar uzanan dört mavi bant kateder. Bu bantlardan altta yer alan ikisi daha parlak ve koyu, üsttekiler ise açık ve soluk renktedir. Mavi bantlar arasında sarı renkte dört çizgi vardır.

Danio malabaricus:

Danio malabaricus.


İlginizi Çekebilir!
Facebooktwitterpinterestlinkedin

ilk yorumu siz yazın

Lütfen yorum bırakın.

E-mail ve isim zorunlu değildir.