Brachydanio – (Danio Aileleri) | Yumurta Döken Akvaryum Balıkları ve Anaç Seçimi

Danio Aileleri Akvaryum Balıkları

Bu balıklar, Hindistan’ın tropik yörelerinde, Burma’da, Malaya Yarımadası’nda ve Sumatra’da yayılım gösterirr. Irmaklarda, irili ufaklı göllerde, pirinç ekim alanlarında yaşarlar. Çoğunlukla bir ya da iki çift bıyığa sahiptir.

Brachydanio Akvaryum Balıkları

Daha çok Hindistan ve Malaya çevrelerinde yaşar. Son derece barışçıl ve uysaldır. Diğer balıklarla uyumla yaşar. Hareketlidir. Akvaryumun bir ucundan diğerine çevik hareketlerle gider gelir. Bitkilere dokunmaz. Kuru ve canlı yemleri severek yer. Verimli bir çiftleşme için suyun nötr ve 25- 27 C° sıcaklıkta olması gerekir. Bu ailenin akvaryumlarda görülebilen tanınmış üyeleri:

Brachydanio Çeşitleri

Brachidanio Albolineatus
Doğal yaşama alanları, Güneydoğu Hindistan, Burma ve Malaya’dır. Karma akvaryumlar için elverişli, boyu 5 cm ulaşan küçük ve sevimli bir balıktır. Gövdenin yanlarını tam ortadan bölen yatay doğrultuda portakal rengi bir çizgi ona ayrı bir çekicilik kazandırır. Daha çok “inci danio” adıyla tanınır. Bunun nedeni, gövdesine ışık vurduğunda inciden yapılmış gibi bir görntü oluşur. Balığın temel rengi, genel olarak yeşille canlı mavi karışımıdır. Az da olsa altın renginde olanları da görülebilmektedir. Üremeleri, yaşama ve beslenme özellikleri, tümüyle ailelerine uygundur. Dişisi erkeğinden, daha yuvarlak gövdesi ve daha soluk rengiyle ayırt edilir. En iyi geliştikleri sıcaklık 23 – 28 C°’dir. Üretim sıcaklığı olarak ise 28 C° tavsiye edilir.

Brachidanio albolineatus:

Brachidanio albolineatus.

Brachydanio Frankei
1963 yılında Hindistan’da bulunmuş ve yaygınlaşmıştır. Sahip olduğu renk düzeni ve deseni nedeniyle daha çok “leopar danio” veya “leopar balığı” adlarıyla tanınır. Gövdenin temel rengi kirli sarıdır. Bunun üzerinde ona leopar deseni özelliğini kazandıran lacivert-siyah benekleri vardır. Büyüklükleri 5 -7,5 cm arasında değişir. Dişileri erkeklerine oranla daha geniş bedenlidir. Döl verme devresi yaklaştıkça karınlarının belirgin biçimde şişkinleştiği göze çarpar.

Brachidanio frankei:

Brachidanio frankei.

Brachydanio Nigrofasciatus
Doğal yaşama alanı Burma olan bu güzel balığın büyüklüğü en fazla 5 cm ulaşır. Ailenin diğer üyeleri gibi barışçıl ve hareketlidir. Gövdenin temel rengi tatlı bir kahverengidir. Bu temel renk üzerinde gövdeyi baştan kuyruğa geçen parlak mavi iki çizgi görülür. Çizginin altında ise sarı renk egemendir. Burada yer alan koyu renk benekler balığa “benekli danio” adını kazandırmıştır. Bu görünüm ve özellikleriyle balık, Zebra Balığı ile Leopar balığının melezi izlenimini verir.

Brachidanio nigrofasciatus:

Brachidanio nigrofasciatus.

Brachydanio Rerio
Hindistan orjinli bir balıktır. Doğal yaşama alanları Bengal dolaylarıdır. Temel rengi san ve gümüşi olmak üzere iki türü ayırt edilir. Bu temel renkler üzerinde bulunan ve baştan kuyruk sonuna değin uzanan lacivert-yeşil metalik ışıltılı çizgiler ona çok çekici bir görünüş kazandırır. Bu renk düzeni nedeniyle bilimsel adından çok, “zebra balığı” olarak anılır.

Son derece hareketlidir. Durmak yorulmak bilmez. Akvaryumun bir ucundan diğerine gider durur. Sakin ve barışçıldır. Diğer balıklara sataşmaz, onları rahatsız etmez, birlikte uyumla yaşar. Bu özellikleriyle karma akvaryumlar için ideal balıklar arasında yer alır.

Brachydanio rerio:

Brachydanio rerio.


İlginizi Çekebilir!
Facebooktwitterpinterestlinkedin

ilk yorumu siz yazın

Lütfen yorum bırakın.

E-mail ve isim zorunlu değildir.