Lahana Üretiminde Hasat | Sebze Yetiştirme

Lahana İçin Hasat Zamanı

Ülkemizde baş lahanaların hasadına eylül ve ekim ayılarından itibaren başlanır. Bunlar erkenci lahanalardır. Lahana hasadı, soğuk bölgelerde kasım sonuna kadar; ılık, fazla soğuk olmayan, don tehlikesi bulunmayan bölgelerde ise bitkiler tarlada bırakılarak istenilen sürede yapılabilir. Ancak, tarla tekrar kullanılacaksa hemen hasat edilmelidir.

Lahana Hasadı Yapılışı

Taze Lahana Üretimi için Hasat Yapılması

Hasata gelmiş lahana:

Hasata gelmiş lahana.

Hasat elle yapılır. Pazara gönderilecek lahanaların sap kısmı keskin bir bıçak veya satırla kesilip dış yaprakları temizlenir, ambalajlanır.

Hasat edilmiş lahana:

Hasat edilmiş lahana.

Lahanalarda verim çeşidin iriliğine, yetiştirme mesafelerine, yetiştirme ve bakım şartlarına göre değişmekle birlikte dekardan 1,5-7 ton ürün alınabilir.

Tohum Üretimi için Lahana Hasadı Yapılması

Çiçeklerin açılmasında 3-4 hafta sonra tohumlar oluşur. Her baklada 10-30 adet arasında tohum bulunur.

Lahana tohum baklaları:

Lahana tohum baklaları.

Olgun tohum kahverengimtırak – kestane veya siyaha yakın koyu kahve renklidir. Açık kahve renkli tohumlar tam olgunlaşmamış tohumlardır.

Tohumları olgunlaşan bitkiler kurur, bitkilerin renkleri açık kahve renklerine dönüşür. Tohumlar baklalar çatlamadan önce hasat edilmelidir. Hasada gelme ana gövdeden başlar ve yan dallara doğru ilerler. Yan dalların en son çiçek açan baklaların olgunlaşmasının beklenmesi halinde ana gövdedeki baklalar çatlayarak tohumlar dökülür. Bundan dolayı hasat için yan dallardaki en son baklaların tamamen kuruması beklenmemelidir.

Hasat elle yapılır ve bitkiler bir örtü üzerine serilir. Bitkiler yan dallardaki en son baklaların tamamen kuruması için birkaç gün daha kurumaya bırakılır.

Tohum çıkarma elle, üzerinden bir silindir geçirilerek veya harman makineleri ile yapılabilir. Daha sonra tohumlar muhafaza koşullarına göre kurutulur.

Lahanada ortalama tohum verimi hektara 700 kg’dır. 1000 tane ağırlığı ise 3.3 g’ dır.

Lahana İçin Hasat Sonrası İşlemler

0 C° sıcaklık ve %90-95 nispi nem koşullarında erkenci lahana çeşitlerinin depo ömürleri yalnızca 3-6 hafta ile sınırlı olmakla birlikte, geççi lahana çeşitleri aynı koşullarda 3-4 ay kadar depolanabilir. Lahanaları, depo içi sıcaklığı 0-2 C°’ler arasındaki düzenli sıcaklıklara sahip olan soğuk iklim bölgelerinde adi depolarda da muhafaza etmek mümkündür.

Lahanalarda su kaybını önlemek için hava sirkülasyon hızı diğer bazı sebzelere nazaran daha da düşük tutulmalıdır. Kuru depolama koşullarında lahanalar hızla solar. Bundan dolayı nispi nem oranı, yapraklar tazeliğini koruyacak kadar yüksek tutulmalıdır. Arzu edilen depolama koşullarında kurumanın önlenmesi için polietilen torbalar ile kasa ya da paletlerin üzerleri örtülmelidir. Lahanaların tarladan depoya getirilmesinde dikkatli davranılmalıdır ve yalnızca sararmamış, çürümemiş ya da mekanik olarak zarar görmemiş sıkı başlı lahanalar depolanmalıdır. Lahanalar depolanmadan önce başlar üzerindeki gevşek yapraklar koparılmalıdır. Gevşek yapraklar, başarılı bir depolama için gerekli olan başlar arasındaki sirkülasyonu önler. Depodan çıkarıldıktan sonra da gevşek ve zararlanmış yapraklar koparılır. Yumuşak, sulu çürüklük, gri küf çürüklüğü, alternaria, yaprak beneği ve siyah yaprak lekesi lahanaların depolanması esnasında yaygın olarak görülen hastalıklardır.

Kontrollü atmosferlerde depolamada O2 konsantrasyonu %22’nin altına düşürüldüğünde zarara sebep olmakla beraber. Optimum CO2 konsantrasyonu %3-6’dır.

%10 üzerindeki CO2 konsantrasyonlarının zararı içsel dokularda renk ağarması şeklinde ortaya çıkar.

Kontrollü atmosferlerde depolamanın normal şartlara göre en belirgin faydalı etkisi doğal rengin korunması ve ağırlık kaybının en az olmasıdır. Ayrıca kontrollü atmosfer koşulları, ortamda bulunan etilenin lahanaların depolanması üzerine olan olumsuz etkisini azaltır. %1 O2 içeren ortamlarda depolanan lahanalarda, askorbik asit oranı, şeker kaybı, sararma ve hastalıkları azaltmıştır. Örneğin; kontrollü atmosfer koşullarında depolanan lahanalarda, B. Cineria’nın sebep olduğu çürüme oranı ve şiddeti, aynı sıcaklıkta normal atmosferde depolananlara göre çok daha azdır.


İlginizi Çekebilir!
Facebooktwitterpinterestlinkedin

ilk yorumu siz yazın

Lütfen yorum bırakın.

E-mail ve isim zorunlu değildir.