Malta Eriği (Yenidünya, Muşmula) Üretiminde Hasat | Meyve Yetiştirme

Malta Eriğinde Hasat Öncesi Dönemler

Malta Eriği ve Toprak Kalitesi

Başarı sağlamak için en iyi yolu ağaç dikim öncesi toprak testi almaktır. Malta Eriği bereketli toprakları seviyor, iyi drenaj ve eşit nemli toprak. Bu meyve yüksek alkali topraklarda iyi verim sağlamayabilir. Bir toprak testi yüksek pH seviyeleri tespit edilirse, birkaç gün pH düzeyini düşürmek için dikim öncesi toprak değiştirebilir veya toprak yıkanabilir. Ağacın dikim zamanında değişiklik yapmayın ayrıca gübre katmayın. Malta eriğinde dikim yapıldıktan sonra kaliteli bir toprak ise 1 ay boyunca ekstra bir gübreleme gerektirmez. Malta Eriği tam güneş ışığında iyi bir gelişim gösterse de yarı gölge ışında da gelişim gösterir. Köklerin kurumaması için dikim ortamına delikler açılır ve bir hafta boyunca düzenli sulama yapılır.

Malta Erğinde ilk büyüme dönemi
Yeni büyümeye başladığında ekstra besin verilmeye başlanmalıdır ilk beslenme vermek için 1 ay beklenmelidir. Genç ağaçlar ve yayılması için formüle tam bir gübre ¼ ağacı etrafında gübre lb kullanın. Gübre yüzde 6 azot, fosfor ve potasyum sahip olmalıdır. Gübre ve diğer mineraller, mangan ve demir gibi besinler, küçük miktarlarda verilmelidir. Bir yıl boyunca her sekiz haftada bir bu gübre uygulanmalıdır.

Malta Eriğinde Gelişim Evresi

Malta Eriği rutin büyümesi gelişmesi başladığında yılda 3 kez gübrelenmesi lazım yaprak gübresi azot, fosfor ve potasyum içermelidir. Malta eriği meyveleri mart-nisan aylarından, haziran ayına kadar olan dönemde olgunlaşıp hasatta hazır hâle gelmiş olacaktır.

Malta Eriği İçin Hasat

Hasat edilecek meyvelerin, çeşide has normal büyüklük ve rengini almış olması lazımdır.
En uygun hasat şekli, meyve üzerinde 2-3 mm sap kalacak şekilde makasla kesilerek yapılan hasattır. Hasat edilen meyveler iki boya ayrılmalıdır. 1. sınıf diyebileceğimiz en iri, hastalıksız ve gösterişli meyveler seçilerek, berelenmeden kutulara yerleştirilmelidir.

Malta Eriği ve Ambalajlama

Ambalajlamada, küçük karton kutular kullanılmalıdır. Yakın pazarlar için 10-12 kg’lık sandık ambalajlar kullanılabilir. Yenidünya meyvelerinin hasattan hemen sonra, bekletilmeden pazarlanması gerekir. Çünkü, diğer bazı meyve türlerine oranla muhafaza süreleri daha kısadır. Kapama bahçe tesisinde, erkenci çeşitlerin seçimi önemli olmakla birlikte, pazarlama kolaylığı yönünden farklı zamanlarda olgunlaşan çeşitleri bir arada bulundurmak faydalıdır. Böylece hasat zamanında sıkışıklık olmayacağından, olgunlaşan meyvelerin düzenli şekilde pazarlanması mümkün olur.

Malta Eriği, Hastalık ve Zararlıları

Hastalık Yenidünyanın en önemli ve hemen hemen tek hastalığı kara leke dir. Hastalık ile mücadele edilmez ise ağaçlar giderek verimden düşer, çıplak, verimsiz hâle gelir.

Malta Eriği İçin Hastalık Tanımı
Fungus yaşam çemberini yıl boyunca ağaç üzerinde mumya meyvelerde, sürgünlerde, yapraklarda tamamlar. Genellikle mumya meyvelerde konidiler, sürgünlerde misel ve konidiler ve yapraklarda konidi ve miseller şeklinde bulunur. Sonbahar ve ilkbaharda yağışlı geçen günlerde enfeksiyonlar gerçekleşir. Genç yapraklar ve meyveler enfeksiyona daha duyarlıdır. Çiçek taç yapraklarının dökülmesinden hasada kadar geçen dönemde meyve enfeksiyonları olur.

Malta Eriğinde Hastalığın Yaşayışı
Yapraklarda enfeksiyondan 20-40 gün sonra farklı büyüklükte muntazam olmayan , önceleri sarı daha sonra kırmızımsı kahverengi lekeler görülür. Sürgünlerdeki benzer lekelerde her zaman konidiumlar bulunur, enfekteli sürgünler normal gelişemezler, yaprak dökümü erken olur ve zamanla ağaç yapraksız kalır.

Meyvelerde ise yuvarlak veya şekilsiz, öne eleri açık yeşil, zamanla siyahlaşan lekeler oluşur. Leke çevresinde meyve kütikülasının yırtılmasından dolayı 0.5 mm kalınlığında beyaz renkli bir bant oluşur. Daha sonra lekeli dokuda koyu kahverengine dönüşür ve doku gelişimi durur. Çok şiddetli ve erken enfeksiyonlarda meyveler çatlar, meyveler ağaçta asılı kalır ve zamanla kararır.

Hastalıklı meyvelerin pazar değeri yoktur. Mücadele yapılmazsa ağaçlar verimden düşer ve çıplaklaşır. Yurdumuzda yenidünya yetiştirilen tüm bölgelerde yaygındır.

Malta Eriği Mücadelesinde Kültürel Önlemler
Ağaç üzerindeki hastalıklı sürgünler, meyveler ve yapraklar toplanıp bahçeden uzaklaştırılmalıdır.
Yenidünya ağaçlarında çiçeklenme döneminin 1-1.5 ay olması nedeniyle ilaçlama zamanları önem kazanmaktadır. Bahçede homojen bir çiçeklenme için bahçelerin aşılı ve aynı çeşit fidanlarla tesis edilmesi, güneşten azami yararlanma, iyi havalanma, yaprak ve meyvelerin ıslak kalma sürelerinin azaltılması amacıyla ağaçlar arasının 8 metreden az olmaması gereklidir.

Malta Eriği ve Kimyasal Mücadele
Ağaçların tüm aksamı ilaçla kaplanacak şekilde ilaçlamalar yapılmalıdır.

İlaçlama Zamanı:
1. İlaçlama: Sonbaharda çiçek tomurcukları kabarmadan önce,
2. İlaçlama: Çiçek tomurcuklan açılmadan önce,
3. İlaçlama: Çiçek taç yapraklarının dökülmesinden sonra,
4. Diğer ilaçlamalar: 3. ilaçlamadan hasada 20 gün kalıncaya kadar kullanılan fungisitin etki süresi dikkate alınarak yapılmalıdır.

Malta Eriğine Verilen İlaç Detayları:

Malta Eriğine Verilen İlaç Detayları.

Malta Eriğinde Görülen Zararlılar
En önemli zararlıları sarı ağaç kurdu (Zeuzera pyrina) ve yaprak bitleridir.


İlginizi Çekebilir!
Facebooktwitterpinterestlinkedin

ilk yorumu siz yazın

Lütfen yorum bırakın.

E-mail ve isim zorunlu değildir.