Mantar Üretiminde Hasat | Sebze Yetiştirme

Mantar Hasat Dönemi Aranan Ekolojik Şartlar

Ürün dönemine girildiğinde, oda nemi % 85 ve sıcaklık 15-17 C°’de tutulur. Üretimde şapka taslakları oluşurken ortaya çıkan CO2’in ortamdan uzaklaştırılması gerekir. İyi bir ürün elde etmek için oda içi CO2 yoğunluğu % 0,06-0.08 arası olmalıdır. Bu değerlerin üzerine çıkılırsa mantarlar uzun saplı ve şapkaları küçük olur.

Mantar miselleri örtü toprağı üzerinde yetişir bu nedenle havalandırma işlemi çok önemlidir. Havalandırma işlemi oda içindeki kullanılmış havanın dışarı atılması, içeri taze havanın alınması şeklinde olmalıdır. Bu şekilde ortamdaki CO2 oranı istenen ölçüye getirilmiş olur.

Hava sirkülasyonu istenen şekilde olmazsa mantar şapka taslakları soğanımsı bir yapı alır, uzun sap oluşur. Şapkalar tam olgunlaşmadan küçükken açılmaya başlar ve şekilleri anormalleşir.

Mantar Hasat Döneminde Gerekli Bakım ve Sulama İşleri

Hasat dönemi sulaması yağmurlama veya sisleme şeklinde yapılmalıdır. Kullanılacak su miktarı mantar miktarına, kullanılan örtü toprağının su tutma özelliğine ve ortam şartlarına göre değişir.

1 kg mantar için ortalama komposttan 900 ml su kaybı olur. Ayrıca buharlaşma ile de su kaybı olur. Bu durumlar da göz önünde tutularak gerekli sulama yapılır.

Mantar yetiştiriciliğinde sulama:

Mantar yetiştiriciliğinde sulama.

Mantar Hasadının Yapılması

Hasat dönemi temizlik kurallarına uymak sureti ile hasada en yeni odadan başlanır ve her gün sabah saatlerinde yapılmalıdır. Hasat olgunluğuna erişen mantarlar (çapları 3.5-4 cm) üzerlerinden hafifçe bastırılarak kendi eksenleri üzerinde döndürülmek sureti ile kopartılır. Sapın topraklı kısmı kesilerek atılır.

Kopartılan mantarın mantar toprağı üzerinde oluşturduğu çukurluk temiz örtü toprağı ile doldurulur.

Mantar Hasat işlemi:

Mantar Hasat işlemi.

Mantarlar özenle zedelenmeden toplanmalı, çevreden ve örtü toprağından kirlenmemelerine dikkat edilmelidir.

Mantar:

Mantar.

Mantara Uygulanan Hasat Sonrası İşlemler

Mantarın Paketlenmesi

Mantarlar temiz bir kap içine toplandıktan sonra paketleme odasına alınır. Burada 250-500 gramlık paketler şeklinde hazırlanır. Poşetler üzerine üretici firma, üretim tarihi ve son kullanma tarihi yazılır.

Mantarların elde paketlenmesi:

Mantarların elde paketlenmesi.

Paketlenmiş mantarlar:

Paketlenmiş mantarlar.

Mantarları, besin değerini kaybetmeden uzun süre muhafaza etmek, depolamak zordur. -1 C°’de 5-10 gün kadar muhafaza edilebilirken sıcaklık 10-15 C°’ye çıktığında bu süre 1 güne kadar düşer.


İlginizi Çekebilir!
Facebooktwitterpinterestlinkedin

ilk yorumu siz yazın

Lütfen yorum bırakın.

E-mail ve isim zorunlu değildir.