Marmara Bölgesi’nde Turizm ve Turistik Merkezleri

Marmara Bölgesi’nin Turizm Coğrafyası

Marmara Bölgesinin Coğrafî Özellikleri
Marmara Bölgesi ülkemizin kuzey batısını oluşturur. Bölgenin doğusu Karadeniz ve İç Anadolu bölgeleriyle; güneyi, Ege Bölgesi`yle; batısında Ege Denizi ile; kuzeybatısı, Yunanistan ve Bulgaristan ile; kuzeyi, Karadeniz`le çevrilidir. Bölgeye adını veren Marmara Denizi bölge sınırları içinde yer alır. Marmara Denizi, İstanbul Boğazı ile Karadeniz`e, Çanakkale Boğazı ile Ege denizine bağlıdır. Yurdumzun, İstanbul Boğazı`nın batısında, Marmara denizi ve Çanakkale Boğazı`nın kuzeyinde kalan topraklarına Trakya adı verilir. Boğazlar ve Marmara Denizi, aynı zamanda Asya ile Avrupa topraklarımız arasındaki sınırları meydana getirir.

Marmara Bölgesi:

Marmara Bölgesi.

Marmara Bölgesi İklimi
Marmara Bölgesi, iklim bölgeleri arasında bir geçiş alanıdır. Genel olarak Akdeniz iklimi ile Karadeniz iklimi arasında bir iklim hakimdir. Yağış ve sıcaklık durumu, bu iklimler arasındadır. Bölgenin güney kesimleri daha çok Akdeniz ikliminin; kuzey kesimleri de Karadeniz ikliminin özelliklerini yansıtır. Bölgenin iç kesimleri, bilhassa Ergene Havzası, karasal iklim özelliği gösterir. Bölge, en çok yağışı kışın alır. Yıllık ortalama sıcaklık Akdeniz ve Ege bölgelerine göre düşüktür. Trakya`da kışlar daha soğuk, yazlar daha sıcaktır.

Marmara Bölgesinde Ulaşım
Marmara, Bölgenin ortasında bulunan Marmara Denizinin ortalama derinliği 200 m civarındadır. Karadeniz ile Ege Denizini boğazlarla birbirine bağlar; bu bakımdan önemli bir su yoludur. Marmara Denizinde birçok ada bulunmaktadır. Bunların en büyüğü, Marmara Adası`dır. Marmara Denizi turizm bakımından büyük önem taşır; kıyıları, deniz turizmine çok uygundur. Bunların yanında, yurdumuzun en işlek kara ve demir yolları da bölge üzerinden geçer.

Marmara Bölgesi’nde Gezilecek Tarihi, Doğal ve Turistik Merkezler

Marmara Bölgesi`nin Türkiye Turizmindeki Yeri ve Önemi
Marmara Bölgesi; doğal güzellikleri, tarihî eserleri ve turistik varlıkları ile Türkiye`nin ve dünyanın sayılı turizm merkezlerindendir. Doğal güzellikler ve tarihî eserler yönünden oldukça zengin olan İstanbul ve Bursa, bölge sınırları içinde yer almaktadır. Bölge her yıl yerli ve yabancı turistleri ağarlamaktadır. Ayrıca, Avrupa`yı Orta Doğu`ya bağlayan İstanbul ve Çanakkale Boğazları`nın burada yer alması, turizmin canlanmasına önemli katkı sağlamaktadır.


İlginizi Çekebilir!
Facebooktwitterpinterestlinkedin

ilk yorumu siz yazın

Lütfen yorum bırakın.

E-mail ve isim zorunlu değildir.