Mürver (Sambucus) Üretimi | Süs Çalıları | Peyzaj

Mürver (Sambucus) Yetiştiriciliği

Mürver (Sambucus) Bitkisinin Genel Özellikleri

Bilimsel Sınıflandırma

  • Alem: Plantea
  • Şube: Magnoliophyta
  • Sınıf: Magnoliopsida
  • Takım: Dipsacales
  • Familya: Caprifoliaceae
  • Botanik Adı: Sambucus
  • Türkçe Adı: Mürver

Mürver (Sambucus) bitkisinin genel görünüşü:

Mürver (Sambucus) bitkisinin genel görünüşü.

Değişik ve subtropik bölgelerde doğal olarak yaşayan 40 kadar türü vardır. Yazın yeşil, genellikle çalı ve bazen de ağaççık formunda olan bitkilerdir.

Dalları kalın ve özlü, yaprakları karşılıklı dizilişli ve tüysü yaprak durumundadır. Çiçekleri dal ucunda bulunur. Renkleri beyaz veya krem-beyaz renkli, şemsiyemsi salkım veya salkım formundadır. Meyveleri üzüme benzer, siyah veya kırmızı renklidir.

Mürver (Sambucus) Bitkisinin Üretimi

Üretimi tohum ve çelikle yapılır.

Tohumla üretim pek uygulanmamaktadır. Çünkü çelikle üretim çok pratik ve kolaydır. Eğer tohumla üretim yapılacaksa tohumlar sonbaharda olgunlaşınca toplanır. İlkbahara kadar serin bir yerde katlamaya alınarak ilkbaharda hazırlanmış tohum tavalarına ekilir. Bu dönemde özellikle toprağın nemli olmasına dikkat edilir.

Çelikle üretimde ise çelikler o yılki kuvvetli sürgünlerden ocak-şubat aylarında alınır. Herhangi bir hormon uygulamasına gerek kalmadan açık araziye dikilir. Bu şekilde yapılan üretimde % 100’ e yakın bir köklenme elde edilir.

Mürver (Sambucus) Bitkisinin Ekolojik İstekleri

Nemli, besin maddesince zengin topraklarda iyi gelişir. Güneşli veya yarı gölge alanlarda yetiştirilebilir. Özellikle hava kirliliğinin fazla olduğu yerlere adapte olur. Bunun için endüstri bölgelerinde fazlaca kullanılır. Kuraklığa dayanıklıdır.

Mürver (Sambucus) Bitkisinin Peyzajda Kullanımı

Yapraklı ağaç ormanlarında, nehir yataklarında ve bahçelerde canlı çitler arasında kullanılır. Ayrıca süs bitkisi olarak da yetiştirilir.

Mürver (Sambucus) Bitkisinin Önemli Türleri

Sambucus nigra türü
Avrupa, Kuzey Afrika ve Batı Asya’ da doğal olarak yaşar. 10 m kadar boylanabilen çalı formunda bitkilerdir. Dalları boz renkte ve sık yapılıdır. Yaprakları 5 yaprakçılıdır. Yaprakçıklar, ucu sivri elips biçimde, 15 cm uzunluğunda, kenarları keskin testere dişlidir. Yaprakçığın üst yüzü koyu yeşil, alt yüzü biraz tüylü, çiçekleri sarımsı beyaz ve keskin kokuludur.

Sambucus nigra türünün yaprakların ve çiçeklerin görünüşü:

Sambucus nigra türünün yaprakların ve çiçeklerin görünüşü.

Sambucus nigra türünün genel görünüşü:

Sambucus nigra türünün genel görünüşü.

Çiçekler 20 cm genişliğinde yassı, şemsiyemsi bileşik salkım durumundadır. Mayıshaziran aylarında çiçeklenir. Meyveleri önce kırmızı, daha sonra parlak siyah rengini alır. Önemli kültür formu S. nigra aurae’ dır.

Mürver (Sambucus) Bitkisindeki Önemli Hastalık ve Zararlılar

Kabuklu bit ve genç bahar sürgünlerinde yaprak bitleriyle mücadele edilir.


İlginizi Çekebilir!
Facebooktwitterpinterestlinkedin

ilk yorumu siz yazın

Lütfen yorum bırakın.

E-mail ve isim zorunlu değildir.