Nar Üretiminde Hasat | Meyve Yetiştirme

Nar İçin Hasat Zamanı

Nar hasadı, çeşitlere ve bölgelere göre değişir. Hasat genellikle ağustos sonunda başlar kasım ortalarına kadar devam eder.

Nar uzun çiçeklenme dönemi nedeniyle olgunlaşması farklı zamanlarda olur. Bu yüzden hasadın 2-3 defada yapılması gerekir.

Hasat zamanı gelmiş nar meyveleri:

Hasat zamanı gelmiş nar meyveleri.

Hasat sonbahar erken donlarından ve yağışlardan önce bitirilmelidir.

Nar Hasadının Yapılması

Narlar tam çiçeklenmeden 5-7 ay sonra hasat olgunluğuna gelir. Nar hasadı, meyveler üzerinde 1-2 mm uzunluğunda sap kalacak şekilde makasla kesilerek yapılır.

Nar Hasadının Yapılması:
Nar Hasadının Yapılması.

Özellikle hasat sırasında meyveleri yere düşürmemek ve darbelerden korumak meyve çürümesini önleyeceğinden narın kalitesi artar. Kasalara dizilirken iki sıradan fazla dizilmemelidir.

Hasadı yapılmış nar meyveleri:

Hasadı yapılmış nar meyveleri.

Narda olgunluk ölçütleri genellikle çeşide özgü, şeker/asit oranı, kabuk ve dane rengidir. Çeşide özgü optimum şeker/asit dengesi, dane ve kabuk rengine erişmesine bağlıdır.

Erken hasat meyvenin kalitesini düşürür. Tam olgunluğu beklemek ise yetiştiriciyi meyve çatlaması ile karşı karşıya bırakır.

Nar Meyvesini Pazara Hazırlama

Narların ambalajlanması pazarlama açısından oldukça önemlidir. Meyvelerin seçimi, boylanması ve paketlenmesi pazar açısından özellikle ihracatta önem arz eder.

Narların seçme ve boylamasının elle yapılması daha uygun olup meyveler birbirine değmeyecek şekilde paketlenmesine dikkat etmek gerekir.

Narların sınıflandırılması:

Narların sınıflandırılması.

Narları renk, olum zamanı gibi çeşitli şekillerde sınıflandırmak mümkün olsa da dünyada kabul görmüş sınıflandırma şekli tatlarına göre yapılır. Bunlar;

Asitliği 0-1 arasında olanlar (tatlı narlar): Herhangi bir tedavi edici özelliği bulunmayan hoş aromalı, sofrada yemesi zor dolayısıyla şu an için üretimi yeterli narlardır.

Asitliği 1-2 arasında olanlar (mayhoş narlar): Hem sofrada iştahla yenebilen hem de suyu rahatlıkla içilebilen mayhoş narlar son yıllarda çok tercih edilir olmuştur. Mayhoş narların içinde yer alan Hicaz nar çeşidi hem meyve kabuğu hem dane rengiyle diğer bütün mayhoş narlardan üstünlük sağlamıştır.

Meyve kabuğu rengi sarı üzerine % 95 kırmızı ve dane rengi vişneye yakın koyu kırmızı olan bu çeşit albenisiyle Avrupa pazarını adeta esir almıştır. Yüze yakın mahalli ve ıslah çeşidi varken ülkemizde son yıllarda nar diye dikilen her 100 ağaçtan 95’i Hicaz nar’dır.

Hicaz nar diğer mayhoş nar çeşitlerine göre soğuğa toleransının fazla olması dolayısıyla da tercih şansını artırmaktadır.

2+ daha fazla olanlar (ekşi narlar): Ekşi narlar konsantre nar ekşisi dışında fazla kullanım alanı bulamamıştır. Çünkü tatları safrada yemeye ve suyunu içmeye uygun olmayacak derecede ekşidir.

Son zamanlarda başta kolesterol ve tansiyon düşürücü olarak kullanılan nar çeşitleri mayhoş ve ekşi narlardır.

Nar meyvesinin paketlenmesi:

Nar meyvesinin paketlenmesi.

Nar ve Depolama

Narlar meyve kabuğunun özel yapısından dolayı çeşitli koşullarda 4-6 ay süreyle depolanabilir. Narlar depolanmaya çok uygun olduğundan ve kışın fiyatının 2-3 kat arttığından oldukça kârlı iyi bir yatırımdır.

Hicaz narı depolamaya en dayanıklı türdür. Ekim ayı içerisinde hasat edilen hicaz narları kasalara konularak güneş görmeyen serin bir depoda 10 gün bekletildikten sonra poşetlere konularak 6-7 ay bekleyebilir. Bu durum piyasanın hicaz narından 6-7 ay faydalanmasını sağlar. Hem üretici hem de tüketici açısından bu durum çok olumludur.

Hicaz narlarının poşetlere konması:

Hicaz narlarının poşetlere konması.

Narların depolanmasında en emin ve en az kayıpla ulaşılacak başarı modem soğuk hava depolarıdır. Sıcaklık ve nispi nemi ayarlanabilen bu depolarda 1-2 oC’de % 85-90 nispi nemle meyveler muhafaza edilebilir.

Soğuk hava deposunda nar paketleme:

Soğuk hava deposunda nar paketleme.

Nar 4-6 ay süreyle depolanabilen ve bu nedenle piyasa durumuna göre pazarlanabilen bir meyve türü olduğundan özellikle ihracat şansı çok yüksektir. Taze meyve yanında işlemiş nar ürünleri dış pazarda daha fazla ilgi görür.

Nar suyu dondurulmuş konsantre olarak Japonya ve Rusya’ya pazarlanmakta, elde kalan nar çekirdekleri (bitkisel yağ kaynağı olarak) ise İsrail’e satılmaktadır. Kaliteli nar meyveleri üretildikçe iç pazarda da tüketim ve dolayısıyla talep artmaktadır.


İlginizi Çekebilir!
Facebooktwitterpinterestlinkedin

ilk yorumu siz yazın

Lütfen yorum bırakın.

E-mail ve isim zorunlu değildir.