Penstemon Üretimi | Scrophulariaceae Familyası Bitkileri | Peyzaj

Penstemon Yetiştiriciliği

Bilimsel Sınıflandırma

  • Âlem: Plantae
  • Bölüm: Magnoliophyta
  • Sınıf: Magnoliopsida
  • Takım: Polemoniales
  • Familya: Scrophulariaceae
  • Cins: Penstemon sp.

Penstemon Bitkisinin Genel Özellikleri

Çok yıllık, zarif ve çok kullanılan bitkilerdir. Bodur ve boylu olanları vardır. Bodur olanlar daha çok kaya bahçelerinde kullanılır.

Penstemon bitkisinin genel görünüşü:

Penstemon bitkisinin genel görünüşü.

Uzun boylu olanlar bordür oluşturmada kullanılır. Genellikle mayıs aylarında çiçeklenirler. Ancak yazın geç çiçeklenenler de vardır. Tüp ya da çan biçiminde çiçeklere sahiptir.

Penstemon Bitkisinin Üretimi

Martta seralarda, kasa içerisine hazırlanan kuma tohum atılabilir. Ayrıca kök çelikleri ile de üretim yapılabilir. Tohum ekiminden sonra oluşan fideler nisan – mayıs arasında sökülerek açık alana dikilir. Yan köklerle de üretim yapılabilir. Ağustos ayında alınan 3 – 4 boğum içeren kök çelikleri 7,5 cm ara ile dikilirler.

Penstemon Bitkisinin Ekolojik İstekleri

Az güneşli ve yarı gölge alanlarda iyi yetişir. Humuslu, iyi gübrelenmiş geçirgen topraklarda yetiştirilir. Yazın bol su isterler. Kuzeyde kışı geçireceklerse mutlaka iyi drenajlı toprakların bulunduğu yere dikilmelidirler.

Penstemon Bitkisinin Peyzajda Kullanımı

Bodur olanlar kaya bahçelerinde kullanılırken, diğerleri çiçek bahçelerinde kullanılabilir. Mevsimlik çiçek olarak da kullanılabilmektedir.

Penstemon Bitkisinin Önemli Türleri

Penstemon barbatus: Meksika kökenlidir. Çok yıllık bu türün yazın açan çiçekleri kırmızı renkli ve tüp biçimindedir. Çiçek rengi pembe ya da somon renginde de olabilir. Yaprakları kılıcımsı ve düzdür. Bitki yaklaşık olarak bir metre boylanır.

Penstemon barbatus:

Penstemon barbatus.

Güneşli yerleri sever. İyi drenajlı topraklardan hoşlanır. Üretimi tohumla olabildiği gibi kök ayrımı ile de yapılabilmektedir.

Penstemon fruticosus: Çok yıllık bir bitkidir. Çiçekleri leylak, pembe renklidir. Bitki 15 – 25 cm boylanır. Bitki bodur çalı formundadır. Kaya bahçelerinde veya taşlı yerlerde yetişir.

Penstemon fruticosus:

Penstemon fruticosus.

Penstemon hartwegii: Çok yıllık bir bitkidir. Çiçekleri koyu kırmızı renkli, sarkık ve tüpümsüdür. Yaprakları oval – kılıcımsıdır. Bitki boyu 60 – 75 cm boylanır.

Penstemon hartwegii:

Penstemon hartwegii.

Güneşli ve korunaklı yerler ile drenajlı topraklardan hoşlanır. Eylül ayında dip tarafındaki sürgünlerden alınan çeliklerle üretimi yapılır.

Penstemon scouleri: 20 – 25 cm boyunda çok yıllık bir bitkidir. Toprak üzerinde yayılıcı bir form oluşturur. Çiçekleri pembe, tüpümsü, küçük buketler hâlinde bulunur.

Penstemon scouleri:

Penstemon scouleri.

Penstemon Bitkisinde Karşılaşılan Önemli Hastalık ve Zararlılar

Virüs, yaş çürüklük ve yaprak lekesi önemli hastalıkları arasındadır. Zararlılar olarak da en çok thrips, yaprak biti ve unlu bit karşımıza çıkmaktadır.


İlginizi Çekebilir!
Facebooktwitterpinterestlinkedin

ilk yorumu siz yazın

Lütfen yorum bırakın.

E-mail ve isim zorunlu değildir.