Şevk-i Dil Makamı | Rast Perdesinde Karar Veren Mürekkeb (Bileşik) Makamlar

Durağı: Rast perdesidir.

Seyri: İnicidir.

Şevk-i Dil Makamı Dizisi: Yerinde inici Rast makamı dizisine yine yerinde inici Basit Suz’nak makamı dizisinin katılmasından meydana gelmiştir. Suz’nak makamı dizisi inici Rast makamının sonuna doğru gösterilir. Bu duruma göre Şevk-ı Dil makamı, sonra doğru Basit Suz’nak makamı gösteren inici Rast ma kamından başka bir şey değildir. Tam karar yine Rast dizisi ile Rast perdesinde yapılır.

Şevk-i Dil Makamı Dizisi:

Şevk-i Dil Makamı Dizisi.

Şev-i Dil makamı inici bir makam olduğu için tiz durak civarından seyre başlanacaktır ve bu kısımda giriş seyrinde kullanılacak bir bölgeye gerek vardır. Bu da her iki dizide yerindeki Rast beşlisinin tiz durak Gerdaniye perdesi üzerine simetrik olarak göçürülmesiyle elde edilir. Yani Gerdaniye perdesi üzerinde bir Rast beşlisi meydana gelir.

Güçlüsü: Şevk-i Dil, inici bir makam olduğu için, tiz durak Gerdaniye perdesinin birinci mertebe güçlü olması gerekir. Fakat bazen birinci mertebe güçlü Gerdaniye, bazen de Neva perdesidir. Hangisi birinci mertebe güçlü olarak kullanılmışsa, diğeri ikinci mertebe güçlü olarak asma karar perdesi olur.

Not: Şevk-i Dil makamı diğer bütün hususlarda Rast ve Basit Suz’nak makamlarının aynıdır.

Seyir: İnici Rast dizisinin tiz durağı, Gerdaniye perdesi civarından seyre başlanır. Bu tiz bölgede karışık gezinildikten sonra, Gerdaniye’de veya Neva perdesinde yarım karar yapılır. Daha sonra yine karışık gezinilerek asma kararları da gösterip, makamın sonuna doğru yerinde Basit Suz’nak dizisine geçilir ve Rast perdesinde genellikle Rast dizisiyle tam karar yapılır.

Şevk-i Dil Makamı’na Örnek Bir Eser

Şevk-i Dil Makamı'na Örnek Bir Eser.


İlginizi Çekebilir!
Facebooktwitterpinterestlinkedin

ilk yorumu siz yazın

Lütfen yorum bırakın.

E-mail ve isim zorunlu değildir.